Създава се фалшив комфорт, че с евтината енергия никой не е ощетен

Енергийният експерт Атанас Георгиев пред Bloomberg TV Bulgaria
28 юни 2016 21:15, Красимир Ангелов
6
Създава се фалшив комфорт, че с евтината енергия никой не е ощетен
Енергийният експерт Атанас Георгиев. Снимка: Bloomberg TV

На домакинствата се създава фалшив комфорт, че когато стоят на регулирания пазар и се възползват от осигурените ниски цени, никой не остава ощетен. Истината е, че нещо, което те не заплащат, а е свързано с разходите по доставянето или пренасянето на тази енергия, явно се субсидира кръстосано отнякъде другаде.

Дали това ще е друг сегмент потребители, например компании, които са работодатели на тези домакинства, или пък се изразява в подкрепа на енергийните компании от бюджета, все пак ние в България ще трябва да платим разходите. Това коментира енергийният експерт и преподавател в Софийския университет Атанас Георгиев в предаването Investbook с Дориана Ранкова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му предложението на КЕВР от началото на месеца за намаляване на цената на тока за стопанските потребители в регулирания сегмент донякъде поправя една несправедливост от предишните години, а именно това, че те плащат доста по-висока регулирана цена от домакинствата. "Само че на регулирания пазар, получавайки тази по-ниска цена, домакинствата нямат стимул да излязат на свободния. А от друга страна стопанските потребители плащат повече и искат да го напуснат."

Експертът заяви, че създавайки неефективност по веригата, създаваме грешни инвестиционни сигнали. "Не създаваме достатъчно пазар в енергийния отрасъл, а се опитваме да поправим несправедливости по начин, по който всъщност се получават повече вреди, отколкото ползи за крайните потребители."

Той коментира и състоянието на пазара у нас на фона на ЦИЕ и Западна Европа, като подчерта, че България остава встрани от свободния пазар. По думите му не може да се говори за пълна либерализация, защото не може да се либерализира търговията при крайния потребител, когато има прекалено голям обем енергия, съсредоточена в НЕК, която се изкупува по дългосрочни договори или преференциални цени.

Целият разговор вижте тук:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Атанас Георгиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
нема такава държава преди 7 години
мрън...дрън...мрън...само глупости - регулирано свободно, стига толкова лъжи. пладнежки обир ни правите с тоя ток, вместо сметката да ни е жълти стотинки, и да изнасяме за всички съседи, ни свалихте кожите от гърба с тоя ток, и нахранихте чехи американци и секви други.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еббати деббилния "експерт"!
2
1
 
7
 
! Отговори
Joko преди 7 години
Енергийният експерт Атанас Георгиев .... за пръв чувам това име ! казва ".... домакинствата нямат стимул да излязат на свободния пазар... " Моем ли опита как си представя си представя това да стане ?
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми то целата държава се субсидира кръстосано - с ДДС субсидираме панции, с лилетки субсидираме гепаджийски фирми и.т.н

Спонсорирани публикации