Атентатът простреля и акциите на турските авиокомпании

Водещият индекс на борсата в Истанбул се понижава с 0,38%
29 юни 2016 13:30, Бойчо Попов
2
Атентатът простреля и акциите на турските авиокомпании
снимка: Ройтерс

Акциите на турските авиокомпании, търгувани на фондовата борса в Истанбул, поевтиняват, след като снощната терористична атака на едно от най-големите летища в Европа се явява още една заплаха за туристическия сектор на страната, пише Bloomberg.

Авиокомпанията Turkish Airlines и летищният оператор TAV Havalimanlari Holding AS са сред най-губещите в състава на индекса Borsa Istanbul 100, който губи 0,38% от стойността си към 10:55 часа българско време.

Акциите на Turkish Airlines, която отмени всички полети до 8 часа местно време, включително и до летище София, изтриха 2,4% от стойността си, като броят на прехвърлените акции надхвърля над три пъти 20-дневната средна. Книжата на TAV са надолу с 4 на сто.

От своя страна турската лира поскъпва спрямо долара сред валутите на развиващите се пазари – с 0,29% до 2,897 за един долар.

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм каза, че според първоначални данни зад терористичната атака на летище „Ататюрк“ в Истанбул стои радикалната групировка „Ислямска държава“.

Случилото се е поредната трудност пред туристическата индустрия на страната, след като през май бе отчетен най-големият спад на туристи в историята.

Сигурността в Турция се влоши на фона на гражданската война в Сирия и ескалиращите конфликти със сепаратистките кюрдски бунтовници.

„Инцидентът най-вероятно ще се отрази на доверието, бизнес връзките и туризма дори повече в сравнение с предишните инциденти. Всъщност, това е изключително неблагоприятно развитие за туризма на страната и авиационния сектор преди религиозния уикенд следващата седмица и пика на летния сезон“, коментира анализаторът в инвестиционния посредник Deniz Investment Селим Кунтер.

* Информацията е актуална към 10:55 часа българско време.

Още по темата - в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари