Българската икономика изсветляла още 2015-а

Положителни тенденции в туризма, строителството...
Обновена: 1 юли 2016 12:41 | 1 юли 2016 12:37, Екип на Bloomberg
7
Българската икономика изсветляла още 2015-а
Снимка: Reuters

През 2015 индексът "Икономика на светло" се увеличава чувствително и доближава психологическата граница. Това се дължи на въведените реформи в данъчната политика и по-ефективния митнически контрол, настоя д-р Милена Ангелова от АИКБ в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Тя поясни, че индексът е съставен от два компонента - статистически, който отразява обективните изменения, и социологически, представящ нагласите на работодателите и служителите.

По думите й българският бизнес потвърждава изсветляването на икономиката през последните години, но в по-ниска степен от статистиката. 

Неговото възприятие се разминава с реалната ситуация заради някои задържащи фактори като административното определяне на минималната работна заплата. Според Ангелова то трябва да бъде премахнато и за спомагане на изсветляването на икономиката са необходими още реформи в МВР, енергетиката, здравеопазването, трудовата експертиза.

Ангелова посочи като положителни примери за намаляването на сивия сектор туризма, строителството и селското стопанство с въведените миналата година еднодневни трудови договори. На другия полюс са минно-геоложката промишленост и дърводобивът.  

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изсветляла? Искате да кажете умряла?!

Спонсорирани публикации