Ще се превърне ли Европа в най-големия играч?

Анализатор: Най-доброто решение за България е еврозоната !
Обновена: 22 юли 2016 19:20 | 21 юли 2016 17:30, Бойчо Попов
13
Ще се превърне ли Европа в най-големия играч?
Снимка: БТА

Според старата доктрина от времето на Студената война великите сили си поделят света на зони на влияние. Там, където принадлежността на зоната е неясна, секторът е сив, там е голямата игра на тайните служби. Целта е контрол и превръщане на съответната зона, територия, държава, в санитарен кордон, в буфер – а общата идея е другите да бъдат изтласквани максимално далеч, така че да се свие присъствието им, да се свият ресурсите им.

На този фон Европейския съюз представлява елитен клуб, съставен в ядрото си от най-старите демокрации, без вътрешни граници, без търговски ограничения, без визови ограничения и най-важното - с обща валута. Обединени и много по-силни заедно. 28 доскоро, вече 27 държави обединени заедно, не стават толкова лесна жертва на външно влияние.

Най-големият аргумент е икономическият. Общият БВП на Европейския съюз е по-голям от този на САЩ, а Китай остава на трето място по този показател.

В този си вид Европа има пълния потенциал да се превърне в най-големия играч на планетата, да бъде нов център, който да противостои на двуполюсен или триполюсен модел. Европа има потенциала да бъде най-значимият фактор на планетата. Това обаче не се случва, защото проектът е недовършен и защото има външни интереси да остане недовършен.

Това бе основната теза на Ивайло Лаков, водещ на всекидневното предаване „Светът е бизнес“ и съботния обзор „Клуб Investor” в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в четвъртата лекция на летния онлайн курс на Investor.bg по повод на 15-годишнината на сайта “Бъдещето на Европа и България в среда на турбулентна икономика”.

Същевременно Лаков признава и грешките на Стария континент. За да остане жив европейският цивилизационен модел, обединена Европа трябва все повече да се превръща в една държава, смята той. Така например са нужни обща външна политика, както и обща армия, „защото външна политика се отстоява само и единствено с армия, със значима военна сила“.

Според Лаков възможно най-доброто решение за страната ни е да влезе в еврозоната колкото се може по-бързо. По думите му единната валута към днешна дата е същността на ЕС, а без еврото сме дори извън периферията.

Цялата лекция вижте тук!

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: европаикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Не, няма ! ЕС упорито върви по стъпките на СИВ ! Субсидира производството на скъпи и скапани стоки! Поставя всякакви прегради пред качествените и евтини чужди стоки! Това знаеме до къде ще ги доведе! Този филм вече сме го гледали ! За жалост ,които не знае и не помни историята ,няма бъдеще !
9
0
 
5
 
! Отговори
реформирате се преди 7 години
Дали към днешна дата средния европеец се чувства като гражданин на една велика сила, или май повече като пушечно месо с постоянно спадащо благосъстояние? Реториката на бюрократите и медиите е перманентно насочена срещу местното население. Очертават се контурите на нещо, ама не е величие май.
8
0
 
7
 
! Отговори
обективен еврофил преди 7 години
Европа е икономическа сила заради натрупвания преди ерата на бюрократите. Откакто те водят парада повечето страни са в регрес. След като говорим за натрупвания, а не за потенциал за растеж, най-важното е къде ще бъдат инвестирани те. Само Германия ще снесе 1,5 трлн евро заради грешките на мама Меркел. Половината от тази сума би превърнала бедните европейски страни в проспериращи икономики. А без армия, енергийни ресурси и доктрина няма как да си силен играч, само пластелин в ръцете на силните.
7
5
 
1
 
! Отговори
bros преди 7 години
Ееей, много песимисти тук, много рублофили... ЕС не може да го схване простата логика като проект, съгласен съм, че закостенялото мислене, изнежване на повчето Западни нации си е кофти работа, ама именно те са пазара. Наш шанс е да се възползваме, както ги е ковал Тервел византийци и латини. И ние от Изтока ше трябва да ги вадим от кризата с изрезаните (спомни си за Тервел, граф Ян Собиески, Никлас Граф Салм, Хуан Австрийски, капитан Петко Киряков (стратега на Гарибалди), Яне и компания и тн)!!!
6
8
 
8
 
! Отговори
Най-големият играч?! преди 7 години
ИМА САМО ЕДИН КОНТИНЕНТ С ПО-МАЛЪК ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ ОТ ЕВРОПА: АНТАРКТИДА! There is only one continent with lower economic growth than Europe -Antarctica! lol Стига заблуди и изсмукани от пръстите фалшиви статистики за мощта на европейската икономика! Една Германия и една Франция, хайде да сложим с 300 условности и Италия (заради бизнеса с автомобили и хранителна индустрия ) икономика не правят! След напускането на GB какво остава?!! Мислете преди да хвърляте някакви бомбастични цифри в пространството !!
5
4
 
5
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Ако преднамереното излизане на UK от ЕС означава че англкосаксите и финансовите китове са решили да оставят ЕС да си се оправя сам с Русия и исляма, това води до германско лидерство, европейска армия и...после не се знае кой - кого.
4
4
 
15
 
! Отговори
Aнaлогия преди 7 години
В природaтa тревопaсните сa по- едри от хищниците,дори по- силни,но в 95% от случaйте при биткa побеждaвa хищникa,a зaщо ?.....зaщото той е aгресивен,зъл,безсрaшен,нaпaдaтелен ! ЕС е в ролятa нa тревопaсните !
3
3
 
21
 
! Отговори
Имхотеп преди 7 години
Еднa държaвa,или групa от държaви,която се упрaвлявa от меки китки,никогa не е силнa и не е фaктор,aко ще дa имa БВП 100 пъти по- голям от този нa Китaй !Тaкaвa държaвa винaги е ролятa нa булкaтa !Един Ердогaн ви се кaчи нa глaвaтa,бе къде сте тръгнaли !?
2
4
 
16
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Тия цифри могат да ги гънат както си пожелаят! Достатъчно е човек да се поогледа наоколо, за да види, че 9 от десет предмета, от бита са made in China..
1
4
 
19
 
! Отговори
ЕС никогa не е бил преди 7 години
и нямa дa бъде фaктор,зaщото робувa нa фaлшиви сaтaнински ценности, ( мултикултурaлизъм,толерaстия )които го прaвят безaщитен срещу емигрaнти и други тaкивa фaктори и зaщото се упрaвлявa от aмерикaнски мaрионетки ,нaчело с еднa вербувaнa от ЦРУ бaбичкa !

Спонсорирани публикации