Валутни измами по морето – как да се предпазим?

От година се забелязва нова измама на апашите, със злато
21 юли 2016 11:52,
5
Валутни измами по морето – как да се предпазим?
Снимка: Reuters, архив

В активния летен сезон с ваканциите зачестяват и валутните измами най-вече сред туристите по Черноморието. За какво да внимават потребителите и как да се предпазят? Investor.bg разговаря с Кирилка Епитропова от Tavex.

- Какви са най-честите измами в обменните бюра?

Най-често некоректните обменни бюра обявяват високи курсове на таблата си, като в повечето случаи не са реални или са за над определени суми (2000 – 3000 валутни единици). Друга честа практика е допълнителните такси и комисионни, които разбира се никъде не са упоменати.

- Има ли нови схеми, за които трябва да се внимава?

Използват се вече познатите схеми, които работят добре при чужденците. От година насам обаче се забелязва нова измама със злато. Всеки ден при нас идват хора, закупили за доста приемлива сума златни бижута от непознати хора, срещнали ги пред големите търговски центрове или пътувайки по магистралите. Бижутата на пръв поглед изглеждат много добре, с хубав печат за злато, но като се стигне до тестване се оказва, че въобще не са златни.

- Какво да следят потребителите?

Съветвам ги да следят курсовете на валутите. Има много сайтове където можете да проверите каква е борсовата цена на съответната валута спрямо лев или евро, така да се ориентират дали курса предлаган им от обменното бюро е приемлив. Ако сами не могат да се ориентират, винаги могат да се допитат до експерти.

- Има ли конкретни данни какви колко се увеличават печалбите при такива измами?

По мои сметки може би с около 20% - 30% . Конкретни данни няма.

- Къде може да сигнализират при нередности, така че да получат възможно най-бързо решение на проблема?

Сигнал можете да подадете до органите на МВР или до Териториална дирекция на НАП. Тук важно да знаете е, че ако сте се подписали на бордерото, сте се съгласил със съответните условия и трудно бихте могли да развалите сделката. Обменните бюра, които нямат какво да крият и не се страхуват от това да подадете жалба до компетентните органи, не биха ви карали да се подписвате на бордерото. И преди да подпишете нещо, го погледнете, защото преди подписа имате право да се откажете от сделката и да си върнете парите.

В защита на потребителите могат да се правят по-чести проверки. Винаги могат да изпратят служител да обменни валута и да разбере дали всичко е наред.

- Някои обменни бюра се регистрират не като такива, а като финансови къщи и така не попадат под контрола на данъчните. Нужна ли е според вас законова промяна, за да се регламентира това? 

Финансовите къщи имат право да търгуват валутите с до 20% разлика от обявения фиксинг. От една страна, улеснява работата, тъй като по редките валути се намират доста по-трудно и понякога процентът е възможно да бъде по голям от 5% (какъвто е допустимият процент на обменните бюра) и това ограничава възможността за предлгането на валути, търсени от клиенти. Но от друга страна това дава доста голямо поле за изява на измамниците. Може би е добре дори и финансовите къщи, и обменните бюра да са ограничени с 5% разлика, но само за основните валути.

- За какво трябва да внимават българите в чужбина?

Българите в чужбина да внимават най-вече при плащане, когато се налага да получат ресто. Доста често точно така биват измамени, като им се връщат фалшиви пари. Да внимават и с таксите при обмяна, тъй като там законово може да са позволени доста големи такси.

- Има ли конкретни валути, при които измамите са по-лесни?

По-лесни са измамите с валути, които са по-непознати за хората. Лесно могат да ви дадат банкноти извън обращение. Лесно биха ви излъгали и с валути с доста по-ниска стойност спрямо българският лев. Валута като корейския вон не е добре позната и е с приблизителен курс 0.00150. Ако добавим или махнем една нула, дали бихте разбрали?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 7 години
Искрено се извинявам , на Силва за недоглеждането .
4
0
 
2
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 7 години
до Сливаедно кафе в ХОРЕМАГ-а на село струва 30ст. на морето 3лв. Защо питам аз ?- защото на морето плащат на полицията да не ги затвори ,на данъчните да не ги проверяват ,на ДВСК да загубят пробите от *** риба дето продават за прясна и ВСИЧКО това трябва да се включи в КРАЙНАТА ЦЕНА ... същото е и при обменните бюра имат си разходи -- питай на летище София колко им е наемът и на кого са платили за да са те , а не конкуренцията и т.н.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя цялата държава се крепи на измами, вие искате да спрете държавата ли?
2
0
 
11
 
! Отговори
силва преди 7 години
Поне от 15 години вървят тези измамни бюра и никой нищо не може да направи. Попадала съм в такова и помощ от никъде няма. И на НАП и на съд да звъниш-няма. Полицията бяга като опарена от тези случаи....Питам защо още съществуват. Какво значи ако си подписал бордеро-не можеш да развалиш сделката??? Да не си отхапал от банкнотите....Отвратена съм да разбера, че такива бюра още съществуват. И не, не приемам, че има банки, в които можеш да обмениш и т.н. Не бива да съществуват след като мамят...
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такива "измами" се случват само в страни от третият свят.Просто няма държава.Но пък това не тайна за никого вече.Един гламав самовлюбен пожарникар и 5-6 милиона мишлета.

Спонсорирани публикации