САЩ и Китай намаляват зависимостта си една от друга

Китай се стреми да си осигури контрола на зона, през която минават 40% от доставките на Пекин на петрол
25 юли 2016 12:36, Екип на Bloomberg
4
САЩ и Китай намаляват зависимостта си една от друга
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки че темата на срещата на финансовите министри на Г-20 в Китай беше по-скоро Brexit, проблемите в Южнокитайско море ще бъдат обсъждани на срещата на лидерите на двайсетте най–големи икономики на 4 и 5 септември в Ханджоу.

Това заяви проф. Нако Стефанов от Софийския университет в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Той говори за срещата, провела се миналия уикенд в Ченгду, напрежението в Жълто море, сепаратисткия ислямистки тероризъм в Северозападен Китай и за цялостната политика в Азия.

По думите му, както Пекин, така и Вашингтон, "се опитват да се измъкнат от голямата търговска зависимост помежду си“. САЩ се опитва да замести китайския внос с производство на място, но на различно технологично ниво, каза проф. Стефанов в допълнение на тенденцията при Поднебесната империя водещ двигател на икономиката да бъде вътрешното потребление, а не износа към богатите страни.

Китай се стреми да си осигури контрола на зона, през която минават 40% от доставките на Пекин на петрол, заяви проф. Стефанов. Поднебесната империя се опитва да остави този проблем да бъде решен именно от страните, имащи пряко отношение към него, допълни той, подчертавайки отказа на Пекин да зачете последното решение на съда в Хага.  

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обаче щатите ако започнат да си произвеждат стоките, които преди са внасяли от Китай ще им излязат три пъти по-скъпо. Защото цената на труда е много ниска в Китай.