Китай регистрира патенти на кило

Качеството им обаче куца, отчита анализ
26 юли 2016 20:04, Бойчо Попов
0
Китай регистрира патенти на кило
снимка: Ройтерс

Времената, в които Китай бе „отдалеченият завод“ на индустриалните държави, отдавна отминаха. Огромната страна отдавна произвежда не само електроника за западния свят, но и изобретява все повече. През 2011 г. за първи път китайската патентна служба отчете най-много заявки в света, а през 2013 г. страната мина и Германия по отношение на международните регистрации на патенти.

Ето защо нараства вероятността Китай скоро да се превърне във водещ глобален лидер в сектора на високите технологии.  

Но цитирано от германския Die Welt изследване на германския Център за икономически изследвания (ZEW) отчасти намалява тази вероятност. Според него Китай изостава по отношение на качеството на патентите. „Технологичните възможности на китайските патенти се увеличават по-бавно, отколкото самият брой на патентите", пише авторът на изследването и изследовател в ZEW Филип Боинг.

За своя анализ той е изследвал сектора на изобретенията в пет страни: САЩ, Япония, Германия, Китай и Корея. Изследователят измерва от една страна броя на патентите. Тук Съединените щати са пред Япония, тясно следвани на трето място от Китай, която изпреварва Германия и Корея. През 2001 г. азиатската страна бе зад Корея и с голямо изоставане зад Германия.

Но много по-различна е картината, когато става дума за качеството на патентите. Боинг анализира колко често патентните заявки от съответните страни са цитирани в глобалната онлайн платформа на Световната организация по интелектуална собственост (СОИС), позволяваща заявяване на патенти по Договора за патентно коопериране РСТ. С помощта на РСТ патентите се защитават на глобално ниво. Става дума само за топ изобретения, които могат да станат успешни в международен план. В рамките на тази процедура за нотификация се прилагат ясни правила за това кога и как даден патент трябва да бъде цитиран от други изобретатели. Тъй като няма по-скорошни данни, Боинг е използвал данни за годините между 2001 г. и 2009 г.

Резултатът: „индексът показва разширяващо се различие в технологичния капацитет между Китай и водещата страна САЩ", показва проучването. В тази класация Китай е далеч зад САЩ, които са на ниво от 123,3 процента. 

Но и Корея (93,5 процента), Германия (71,9 процента) и Япония (59,6 процента) представляват съвсем различен свят за Китай, който събира едва 32,1 процента. Качеството на китайските патенти дори пада в международен аспект – от 44,9 до 30,4 на сто между 2001 и 2009 г.

„Насърчаваната от политиците експанзия на китайските регистрации на патенти е за сметка на качеството им“, се казва в анализа.

През изминалите 15 години азиатската страна увеличава броя на заявените патенти преди всичко заради политически стимули. Централното правителство в Пекин, както и местните власти и провинции раздават субсидии за онези, които заявяват патенти. Освен това правителството в Пекин дава ясни и конкретни насоки за това колко точно патента трябва да достигнат конкретните региони, градове и държавни дружества. От постигането на тези цели често зависи и насърчаването на служителите по служебната йерархия. За да постигнат целите, често те прибягват до трик: дават инструкции за разделяне на дадена заявка за патент на няколко. Патентите са квази завишени, от което страда качеството.

Въпреки това обаче проучването не е причина за отпускане на „старите индустриални държави“. Защото китайското правителство е наясно с лошото качество на своите патенти и сега възнамерява да постави по-голям акцент върху качеството.

За да успее да навакса технологичното изоставане, Китай не пести средства. Разходите на Народната република за научноизследователска и развойна дейност в момента са на второ място в света и Пекин харчи повече пари, отколкото страните от ЕС. Ето защо Боинг вярва, че скоро Китай ще започне да наваксва и по отношение на качеството на патентите. „Ако Китай свали стимулите за количеството, предвид високите разходи за научноизследователска и развойна дейност се очаква повишаване на качеството", смята той. 

Още подобни новини четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации