Разбиха схема за манипулиране на обороти по морето

Данъчните се представят за клиенти и после сравняват данни
3
Разбиха схема за манипулиране на обороти по морето
Снимка: архив, БулФото

Схема за манипулация на данни за оборотите от продажби е разкрита при съвместна операция на ДАНС, МВР и НАП по Черноморието, съобщиха от Националната агенция за приходите.

Операцията е проведена във връзка с получена оперативна информация за използване на софтуер за укриване на оборотите от продажби в обекти за търговия на едро и дребно - складове, супермаркети, книжарници и др.

Използваната в обектите система за управление на продажбите позволявала укриване на значителна част от оборота за деня, която не се отразява в базата данни на софтуера и по този начин остава скрита при извършване на проверка от НАП.

В хода на операцията в един от търговските обекти е открита значителна сума пари в брой, надвишаваща над 10 пъти оборота, регистриран чрез фискалните устройства. Паричните средства са запорирани от НАП, на собственика на обекта е възложена ревизия.

При извършените проверки на търговските обекти са иззети всички намиращи се в тях компютри, за да анализират ревизорите наличната в тях информация. От НАП ще уведомят прокуратурата, ако бъдат установени данни за извършено престъпление от разработчиците и разпространители на софтуерния продукт.

Преди няколко седмици популярно заведение на Слънчев бряг беше поставено под постоянно наблюдение от инспектори на НАП, защото сървърът на използваната в обекта информационна система за управление на продажбите се оказал разположен в САЩ и нямало гаранции, че отчетеният чрез софтуера оборот не е манипулиран.

Срещу подправяне на данните в касовите апарати експертите на НАП използват тактиката на т.нар. скрити покупки - при които инспекторът купува стока или услуга без да се легитимира, а в някои от следващите дни посещава търговския обект явно и проверява дали продажбата е отразена с точна сума, дата и час.

Сигнали за данъчни нарушения като неиздаване на касови бележки и укриване на оборот се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или на имейл infocenter@nra.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: НАПобороти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Бармалей преди 7 години
Поръчваме бутилка маркова ракия в заведение на морето. Девойката я носи разпечатана, дозаторът натикан 2см. под ръба на гърлото. Управителят стоя 5 минути мирно, след два, три счетоводни термина и завоалирани заплахи физиономията му се свлече до коленете. Трябваше да го накиснем, ама му стига уплахата и местенето на нелегалния склад. Винаги поръчвайте запечатани бутилки! Хем няма да ви пробутат наливен алкохол, хем няма да ви удрят в грамажа.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сървърът в САЩ, хахаха! Измислици-премислици по български.

Спонсорирани публикации