Лихвите по кредитите ще продължат надолу

На какво се дължи спадът в обема на лошите кредити?
27 юли 2016 19:12, Екип на Bloomberg
10
Лихвите по кредитите ще продължат надолу
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Лихвите ще продължат да падат и, ако се повиши покупателната способност, хората ще започнат да търсят повече кредити. Сега обаче трябва да се възстанови изгубеното доверие между кредиторите и кредитополучателите. Това каза финансовият експерт Костадин Джигов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Той коментира оповестените от БНБ данни, че обемът на лошите кредити е на 5-годишно дъно. Една от причините за това е, че в последните 1-2 години лошият портфейл на банките е станал по-прогнозируем.

На второ място - раздвижването при самото кредитиране, най-вече ипотечно и фирмено, а на трето - фактът, че банките продължават да продават пакети проблемни дългове, за да намалят лошата част от портфейлите си. 

Джигов коментира и ситуацията с лошите кредити на бизнеса у нас.

омпании, които видяха, че не могат да се преструктурират по стандартния начин, запазиха част от бизнеса си, прехвърлиха го в нови компании, които натрупаха история и започнаха да теглят заеми. Тези, които успяха да се преструктурират, изцяло се ориентираха към износ", посочи експертът.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
6te ne se zadarja edin i sa6t personal v bankite a se smenqt 4esto 4esto,zna4i rabotata ne im varvi,samo si pravqt reklama 4e im sa niski lixvitee
7
0
 
4
 
! Отговори
Анализ преди 7 години
Няма никакво намаление на лошите кредити , те не са изчезнали ... тук са си ! Прехвърлени са от "публичният портфлейл" в "задният потфлейл" ... но проблема си стои със страшна сила! А това са заеми , пробутани заеми , които са практически, физически невъзвращаеми.Е питам - защо не се приема (останахме последни) закона за фалит на физ. лица ?Трябва да стане пределно ясно , че няма как банка, която е играла хазартно, да бъде пазена до безкрай и да бъдат убивани хората ...защото ще стане страшно!
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кредите в българия са едни от най скъпите в ес а бедността най голяма та кой е луд да взима супер скъпи финансови продукти и да става още по беден заради това
5
0
 
15
 
! Отговори
Баннки изедници преди 7 години
Никой неиска да е роб на бг некоректна банка. Банките в БГ са бандитско лихварски структори, които искат да бият убиват унищожат, ако загубиш способността да връщаш кредита.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те и лихвите по депозите ще продължат още по-бързо надолу
3
0
 
1
 
! Отговори
Turkis Force преди 7 години
Llhveni procenti v Paris
2
0
 
0
 
! Отговори
gост преди 7 години
Таман една нема да има пари за тоалети и за банкети смех голем
1
0
 
8
 
! Отговори
Turkis Force преди 7 години
Za sravnenie..kredit za imot..varira ot 1,2..max. do 2,3% na 15 godini! Lihvite po depoziti..0.82..max 1,2%! Bankerite v Bulgariya sa poveche ot alchni...bezskrupulni turgashi na sudbi!