Може ли Facebook да стане строителна компания?

Тя има план за строителството на 1 500 нови жилища
29 юли 2016 16:44, Бойчо Попов
4
Може ли Facebook да стане строителна компания?
снимка: Ройтерс

Опасенията за недостиг на жилища в района на Силициевата долина в САЩ превръщат водещата социална мрежа в света и в строителна компания, пише Wall Street Journal.

Бързо растящата Facebook Inc. в момента разширява централата си в Менло Парк, Калифорния. Компанията планира да наеме 6 500 нови служители, което притесни местните жители заради опасенията от пренаселване.

В опит да заздрави местната подкрепа Facebook направи необичаен залог за технологична компания. Социалната мрежа реши да изгради най-малко 1 500 нови жилища, предназначени не конкретно за нейни служители, а за широката общественост.

Новият ход е жест, предназначен за справяне с нарастващата неудовлетвореност в региона заради увеличаването на работниците и служителите в сектора на високите технологии и намаляването на жилищното предлагане, пише изданието.

Според плана на компанията 15% от жилищата ще са запазени за семейства с ниски и средни доходи. Още не е ясно дали Facebook, или трета страна ще се занимава пряко със строителството.

Жилищният комплекс ще бъде изграден върху терен със стари производствени сгради, собственост на компанията.

Други технологични гиганти вероятно също ще вземат пример. Google Inc. например нееднократно изразява подкрепа за разширяване на жилищното строителство в региона. Технологичният гигант притежава и доста парцели в Маунтин Вю, макар че все още не е представил конкретни планове за разработването им.

По всички сметки излиза, че дисбалансът на жилищния пазар в Силициевата долина и региона на Сан Франциско ще продължи да се задълбочава през следващите години. В  периода 2010 – 2015 г. в района на Сан Франциско и окръзите Сан Матео и Санта Клара са разкрити 380 хил. нови работни места, сочат данни на службата за развитие на заетостта на щата Калифорния. Същевременно разрешителните за строеж в същия период са само 58 хил.

В резултат на дисбаланса между търсене и предлагане наемите и цените на жилищата в региона се увеличиха драстично. Много хора избират да живеят в отдалечени предградия и градчета, за да намалят разходите си. В някои общини пък се обмисля въвеждането на жилищни субсидии за учители.

На региона му липсва и инфраструктура, за да разпредели населението по-равномерно, посочва изданието. Проблемът се усложнява и заради настроенията на собствениците, особено в по-малките градчета, които се противопоставят на новите жилищни проекти.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Се съм виждал бро *** можело да ама аде от технолози аман ама би било добро едно обединение *** това нема да стане ем по евтино ама овце да се оправят
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще се заеме със сериозен бизнес, че овцете свършиха.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога ще приключи тая тъпня!
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
значи е истина че се срива

Спонсорирани публикации