?15 000 безвъзмездна помощ за малко земеделско стопанство

Очаква се да бъдат одобрени над 2000 проекта
5 авг 2016 15:44, Екип на Bloomberg
7
?15 000 безвъзмездна помощ за малко земеделско стопанство
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

15 000 евро безвъзмездна помощ могат да получат малките земеделски стопанства и младите фермери от европейските фондове по една от подмерките от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020. 

По-голямата част от тях - 10 000 евро, се отпускат веднага след одобрението на проекта, за да помогнат на стопаните да направят бизнеса си по-устойчив. За разлика от предишния програмен период, през този се правят проверки за изпълнението на заложените в бизнес плана параметри и, ако те не са достигнати, средствата трябва да се върнат. Това коментира Димитър Ванев, главен директор на дирекция Съвети в земеделието, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Дирекцията оказва консултантски услуги на стопаните, като им помага в изготвянето на проекта за кандидатстване, както и при самото му изпълнение. Тя предлага консултиране и за изготвянето на инвестиционни проекти за развиване на неземеделска дейност. 

"12 август е крайният срок за изготвяне на проектите, а резултатите ще бъдат обявени в рамките на 3 месеца", каза Ванев. По думите му съгласно бюджета най-малко 2000 от общо 2600 проекта ще бъдат одобрени. "Тези, които не бъдат одобрени, ще имат възможност при следващия прием отново да кандидатстват, тъй като това е само половината сума от целия програмен период", уточни той.

Ванев обяви още няколко мерки в помощ на малките стопанства - едната е за инвестиции в малки земеделски стопанства, втората - за инвестиции в преработка на земеделска продукция, а третата – за диверсификация към неземеделска дейност.  

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
6
 
! Отговори
иван преди 7 години
Прав е 6 - регистрират се уж като фермери. Наемат земя, засаждат нещо и повече не им пука, защото вече са взели парите. Ниви с царевица, зеле, сливи и какво ли не стоят необрани и никой не се интересува.Лъжат, че купуват земеделска техника, например трактор. Дават двеста лева на некой с трактор, който им го прехвърля фиктивно, за да го декларират и вземат парите. После му го връщат. Всъщност трактора винаги е в реалния собственик. Ако го питат - там му бил гаража. Взима парите и нехае
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам колко и какво се проверява, но преди 2г. от мярка Млад фермер получаваха по 50хил. лв. Познавам хора доматите падаха по земята и не си мръднаха пръста да ги берат. Но си прибраха парите. А не трябваше ли продукцията да стигне до пазара и хората? Кой следи това?
5
0
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Що не кажете кое е стопанството?
4
0
 
4
 
! Отговори
Хихи преди 7 години
За 10 000 , трябва ли да се цакат 4 на одобряващия?
3
2
 
2
 
! Отговори
hasan agata преди 7 години
lijasamo za tehnite blizki i priyateli e tazi ptugramane se otnasyat s dobro kim hurataako imash p[uzbnat ste te udobrytat i ste ti naglyasyat pruekta navremeako nemas puznat na nivata ste duhas supata
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
PAK 6TE IMA EDNI NASHI I VASHIII,4EK YM DA TI ZAIDE
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко е рушвета ?

Спонсорирани публикации