Най-накрая морските ни курорти си върнаха туристите

За младите Бургаският залив е по-евтин конкурент на Ибиса
20 авг 2016 21:10, Екип на Investor.bg
116
Най-накрая морските ни курорти си върнаха туристите
Снимка: Булфото, архив

Благодарение на сигурността и разумните цени България се надява на рекорден летен туристически сезон.

"Имахме най-добрите шест месеца след политическите промени от 1990 г.", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в София.

Една от причините за това е голямото увеличение на туристите от Германия. Само през юни повече от 120 000 германци са дошли в страната, което представлява увеличение от 65 процента в сравнение със същия месец на миналата година. За цялата 2015 г. в България са дошли 825 000 туристи от Германия, пише в свой анализ по темата Deutsche Presse-Agentur GmbH (DPA).

Една от най-важните дестинации през лятото е Бургаският залив на Черно море, в близост до четвъртия по големина град в България. Районът е особено популярен сред младите хора като по-евтин конкурент на Ибиса.

Защото места като Слънчев бряг примамват младите с много клубове и дискотеки, предлагащи евтини за стандартите на ЕС бира и спиртни напитки.

Важна роля се отрежда също и на руските туристи, които се чувстват тясно свързани с България заради подобния език и общата православна религия с балканската страна.

"Ние си върнахме руските туристи", заяви Ангелкова.

През май броят на руските туристи се увеличава с над една пета в сравнение с предходния месец. За това може да има и политически причини - на фона на няколкомесечното политическо напрежение между Москва и Анкара Турция доскоро не бе предпочитана от руснаците. А също и иначе популярната дестинация Египет загуби значителна част от притегателната си сила след атаката над руски пътнически самолет над Синай.

"Надявам се, че ще продължаваме с това темпо, така че да можем да постигнем най-успешната година за българския туризъм от падането на комунизма", каза министър Ангелкова.

През 2015 г. България привлече около 7,1 милиона туристи от чужбина, което представлява по около един турист на глава от населението. През първата половина на 2016 г. в страната са дошли около 3,1 милиона туристи.

Секторът е важен фактор за икономиката на най-бедната страна от Европейския съюз. Туризмът генерира 13% от икономическото производство. Приходите през 2015 г. възлизат на 10,5 млрд. лева (5,36 млрд. евро), а за индустрията работят 338 000 души.

Освен на купонджиите България, която бе популярна морска дестинация в бившия съветски блок и преди политическите промени, залага и на по-взискателните туристи. С археологически обекти, курорти и уелнес центрове страната иска да се превърне постепенно в целогодишна дестинация, заключава DPA.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
6
 
! Отговори
валдес преди 7 години
Временно явление породено от много субективни причини.Не се връзвайте на разните манипулации от страна на управляващите.Туристите не само, че няма да се върнат но ще се ЗАСИЛИ БЯГСТВОТО ИМ ЧУЖБИНА.Политиката в тази насока е много сбъркана. Целта е - повече пари - ПАРТИЙНИ СУБСИДИИ и т.н.Всички тези плажни безобразия трябва да изчезнат - НИКАКВИ КОНЦЕСИОНЕРИ - публична държавна собстеност освободена от всякакъв тип мутренски истории. Почивайте на ЮГ !
76
4
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Защо толкова много мразите бе хора.Не може ли на нищо да се зарадвате.Свежи пари влизат в страната ни, престанете постоянно да плюете и да мрънкате.Изтъркано взе да става.
75
2
 
4
 
! Отговори
Сит преди 7 години
Върнаха те....Бедни руснаци. Трябва да се целим в западни туристи.
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
OT4ETITE NA KRAQ NA GODINATA EDVA LI 6TE POKAJAT POVE4E CIFRI,TVA E NAI VAJNOTOO A 4E XORATA SA POVE4E NEMA FAIDA
73
1
 
4
 
! Отговори
Mimi преди 7 години
SRAM i POZOR Boje priberi si versiite
72
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая статия май е от паралелна реалност. Отдавна не се бях смял така :D
71
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бай хНапример ?
70
1
 
11
 
! Отговори
POR преди 7 години
За съжаление без да си мръднат пръста, другата година ще ги изгуби.
69
4
 
14
 
! Отговори
Toni преди 7 години
Не знам къде са тея туристи. Връщам се от св. Влас и Несебър и там нямаше много хора, по улиците никой, заведенията празни, плажа рехав
68
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
руските туристи са около 80 -100 хиляди. на фона на другите са капка в морето.
67
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо не сме си върнали като туризъм, защото това е временно явление.Щом в Турция и северна Африка станат спокойни веднага туристите ще се върнат там.При нашия бедняшки мутренски туризъм всичко е временно.Обслужващия персонал по морето е от роми от близките села.Ромско качество - няма такова нещо.
66
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нема руснаци нема левчета стотинки оййййййй айййййййй отивам да копая на село ааааааааааьььььььььь
65
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом почнаха да сравняват Бургас с Ибиза работата не е никак добре в България аааа ииии отбелязвам ИбиЗзззАааааНе ИБИСАААА ахахахааааааКоито я е писал тая статия да заминава за Ибиссса
64
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
> Благодарение на сигурността и разумните цениДа, бе, да. Каква сигурност след като мутри водят 40 човека в заведение посред бял ден да се стрелят. И какви цени след като всичко е много по-скъпо и некачествено от Гърция и Турция. Добре, че Турция потъва и ще им вземем туристите.
63
30
 
26
 
! Отговори
1984 George Orwell преди 7 години
След 1989 година, най големия икономически растеж и най добрия премиер беше доцент Пламен Орешарски! След него потоп!!!!!
62
1
 
10
 
! Отговори
Нищо не знам преди 7 години
Тези цифри не са ли свързани с проверките от НАП?
61
0
 
8
 
! Отговори
баба Гюрга преди 7 години
Асанчо, Генов, ти ли си мойто дите? Спомняш ли си га надуваше флейтата, а яз метнах един гибек, харе- харе!
60
0
 
7
 
! Отговори
баба Гюрга преди 7 години
Що затвориха форума във фрог? Мойто унуче Атилчо, все тоя сайт четеше. Сега гледа по цял ден в тавана и си разчесва шишарките. Страх *** и да не стане някой терористин.
59
21
 
2
 
! Отговори
Шопа преди 7 години
Стига с тези руски реактори, вижте какво стана в Чернобил!
58
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Зелените мълчат със страшна тишина. Не са им казали какво да правят от Москва. Ще се затрият ей! Хем са против блока, хем са за. Навремето закриха 4 блока за да станем зависими от Газпром. Сега затвориха ТЕЦа за да се отвори път за нов реактор.Тези помощи за московците няма да са достатъчни. И други ще има.

Спонсорирани публикации