Жътвата тази година е разочароваща

Жънем 7% повече пшеница, но борсовите цени са с 20% нагоре
25 авг 2016 15:44, Екип на Bloomberg
18
Жътвата тази година е разочароваща
Снимка: Reuters

Пшеницата, царевицата и слънчогледът са с рекордни добиви в света тази година. В България производителите на пшеница не могат да избият разходите си, заради ниските борсови цени, а положението при пролетните култури е още "по-трагично".

Заради сушата българските добиви са много слаби, а очакванията за световните борсови цени са за много ниски нива, заради хиперпроизводство в световен мащаб. Това казаха в ефира на Bloomberg TV Bulgaria председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Светослав Русалов и Васил Симов от Софийска стокова борса. 

Реколтата на пшеница в България е с около 7% по-висока спрямо миналата година, но цената спадна с около 20%, каза Русалов. По думите му част от българските зърнопроизводители, които имат по-големи производствени разходи, тази година не могат да се реализират финансови печалби и това се отразява негативно върху целия зърнопроизводителен сектор.

През следващата година може би ще бъдат намалени площите, засети с пшеница, каза още Русалов. Председателят на НАЗ заяви, че надеждата, че лошите резултати от пшеницата да бъдат компенсирани от по-добри приходи от пролетните култури, се е оказала безплодна: "Двумесечните суши оказаха негативно влияние върху посевите. Слънчогледът в момента се прибира и добивите са наполовина спрямо миналогодишните. Това също ще донесе лош финансов резултат. Добивите са около 150-160 кг. При царевицата положението е "малко по-трагично", каза още Русалов. 

"Има региони, в които ще се жъне царевица от порядъка на 150 – 200 кг. - Разград, Омуртаг, Русе. Там е толкова зле, че площите ще бъдат само почиствани, а няма да се търси прибиране на реколта", допълни той.

Изсипва се голямо количество пшеница на пазара и това избутва цената към по-ниски котировки в сравнение с минали години, коментира Васил Симов от Софийската стокова борса.

"Българската реколта от пшеница е доста добра. По предварителни данни е над 5 млн. тона хлебна пшеница. Това е повече от обичайното. Свикнали сме в България да прибираме около 4,5 до 4,8 тона. Това е в унисон със световните тенденции. Световната реколта също е рекордна - над 740 млн. тона, като в други години трудно е надхвърляла 650-680 млн. тона", пресметна той.

На българските зърнопроизводители им е най-трудно да се борят с двата гиганта – Русия и Украйна. И при тях има рекордни добиви – около 40% по-добра реколта, каза Симов.

"Хлебната пшеница в България и в Унгария е 141 и 143 долара на тон, а в Русия е около 170. Същата е цената и в Украйна. Миналата година цените бяха между 180 и 200 долара за тон. Това е чувствително поевтиняване - между 10 и 15% за различните пазари".

В България добивите на царевица са лоши заради сушата, но реколтата в света ще бъде още по-добра, отколкото тази на пшеницата. Това ще натисне цените надолу, каза още Симов.

"За слънчогледа още няма окончателни данни, но също се вижда леко поевтиняване на световните пазари заради относително добрите добиви, които се очакват", допълни експертът от Софийската стокова борса.

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
срочни проверки преди 7 години
Има ограбващи манипулации на борсите в Источна Европа ДА се проверят реални цени..Доскоро публикуваха преди жътвата борсови цени над 450$ ,сега дават по 170$
13
0
 
1
 
! Отговори
!? преди 7 години
7% повече добив и 20% по -висока цена на борсата -- струва ми се доста позитивно .
12
1
 
3
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Нали получавате субсидии, а и къде е казано, че като имаш бизнес и задължително и винаги ще печелиш. Предлагам ви решение - продавате джиповете и лимузините на всички, включително и на любовниците и си купувате едно опелче на сраро със зимни гуми и разходите ви от 3000 на месец (а ако плащате лизинги са около 15000 месечно за четири джипа). Защото ми писна да гледам как субсидиите се превръщат в луксозни коли и имоти, поголовно се изкупува земя и се демонстрира невиждан лукс и показност.
11
1
 
1
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 7 години
ЧЕ ТО КАКВО МОЖЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕ В БЪЛГАРИЯ,ЧЕ КОЙ ПРОВЕРЯВА КАКВО СЕ ПРОИЗВЕЖДА,КАКВО СЕ ЗАСЯВА,КОЛКО СЕ КРАДЕ И КОЛКО СЕ ПРОДАВА.ЧЕ ПРИ БАЙ ТОШО ХЛЯБА БЕШЕ 15 СТ. ЕДИН КГ.СЕГА НАЛИ ГО ВИЖДАТЕ,НА ТОПКИ НЕ МОЖЕШ ДА ГО ЯДЕШ.ЧЕ АРЕНДАТОРИТЕ СТАНАХА НАЙ ГОЛЕМИТЕ БОГАТАШИ,ДЕРАТ ПО НЯКОЛКО КОЖИ.ЧЕ ДО КОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ТАКА,ДО ЛИКВИДИРАНЕ НА СТРАНАТА И НЕЙНОТО НАСЕЛЕНИЕ.СБОГОМ БЪЛГАРИ.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как не могат да си избият разходите ?. Тия евросубсидий в милиони за какво са ?. Само за нови коли и къщи ?.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно вчера или онзи ден писаха, че се очаква рекордна реколта! А да вземат да се разберат кой да лъже и кой да спекулира!
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пшеницата поевтинява, а хлябът поскъпва. МОШЕНИЦИ!
7
1
 
11
 
! Отговори
Иван Иванов преди 7 години
Не си купиха Бентлита, но при нас си купиха поръчкови Мерцедеси.
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Заради сушата българските добиви са много слаби""Българската реколта от пшеница е доста добра. По предварителни данни е над 5 млн. тона хлебна пшеница. Това е повече от обичайното."Последно.Добра ли е реколтата или слаба?Вие за *** ли ни имате...
5
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Пазете житото за гладни времена,че с тези "нашественици",май,няма да чакаме дълго.
4
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кат прибират субсидиите беше много добре. А сега лошо???????????
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мдааа ,затова денонощно гондоли със зърно денонощно пъплят към порт Бургас. Сега изнасяме хубавото, после ще внасяме плявата. 300 зяпат, 2 лапат ....дет' се вика
2
1
 
15
 
! Отговори
Лакомия=НАЗ преди 7 години
Светослав Русалов да се задави с пари дано.
1
4
 
30
 
! Отговори
сигурно преди 7 години
Горките земеделци !! Тази година няма да могат да си купят нови бентлита !!