България може да стане производител на електромобили

В страната се наблюдава все по-голям интерес
26 авг 2016 12:00, Екип на Bloomberg
14
България може да стане производител на електромобили
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Напълно е възможно България да стане един от производителите на електромобили. През последната една година технологиите се развиха доста бързо в световен мащаб - както по отношение на тези автомобили, така и по отношение на зарядната инфраструктура. В България изглежда не изоставаме и се поражда все по-голям интерес. Това заяви Красен Матеев от Българска асоциация електрически превозни средства в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Той обяви, че към момента между 50 и 60 са зарядните станции с различен капацитет в страната. Те са основно в големите градове - София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, като броят им непрекъснато расте.  

По думите му електромобилите имат два основни аспекта - те са доста по-удобни от конвенционалните автомобили, а инвестицията в тях е икономически оправдана

Матеев представи и проект на мини електромобил, предназначен за бизнеса, който асоциацията разработва в консорциум с няколко европейски държави.

 Върху едно стандартно шаси ще може да се слага различен тип каросерии и купета в зависимост от това за какво ще се ползва. Предвидено е това да може да става лесно и бързо. 

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Също така на картофи,ориз,зеле моркови
11
0
 
33
 
! Отговори
... преди 7 години
То и на времето конят е минавал повече километри от автмобила, ама...
10
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има формула - Е и там се развиват невероятни скорости, пък нищо че бъдещето не е на електромобилите.
9
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Електромобилите в днешния им вид са пълен тестис. Скъпоструващи батерии, които потребяват ресурси по-бързо изчерпаеми и от фосилните горива. Със сигурност се очаква революционна новост в автомобилите, но отговорът не е батерии и ток.
8
2
 
42
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Според мен бъдещето е на електромобилите, най-вече заради изчерпването на нефтените залежи. Друга причина е екологичния фактор, който ще играе все по-важна роля...
7
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То за изграждането на индустрия се искат години. Пример е любомата на козяшките клакюри Южна Корея. Бай Тошо поне това знаеше навремето.. Не става със случайни хрумки на ентусиазирани чиновници и калинки, които се сменят на постовете си през десет минути.
6
1
 
35
 
! Отговори
Бен Ган преди 7 години
До 4Ами, да ти кажа не ми се спори. Всичко, най-добро. Просто разгледай новите модели. Има дори спортни коли, които са с пробег над 400км. От преди 3-4 години. Но, вярвай на каквото щеш. Лек ден от мен.
5
1
 
42
 
! Отговори
ined преди 7 години
Навремето гордо изнасяхме електрокари в Япония -после се оказа че японците са ги купували само защото сме им ги давали по-евтино отколкото струва оловото в акумулаторите им.
4
5
 
37
 
! Отговори
до Бен Ган преди 7 години
Да бе, могат да изминат, ама моделите, дето са по 100 000 евро и нагоре. А например БМВ и3 може мине тъкмо към 100-тина км. Ако климатика не работи. И парното. И фаровете. И радиото свири леко. А иначе когато успееш да заредиш 85kwh в рамките на 4-5 минути - толкова, колкото е зареждане на 50л, ела ми се обади.А за смяна на батериите - има да почакаме. Хипотетично - оставяш си новата батерия която е 100% и получаваш една дърта, дето е с 70% капацитет и хипотетичните пробег 300 км станали 200.
3
5
 
41
 
! Отговори
Я гледай.... преди 7 години
То и Русия може да стане цивилизована и миролюбива държава , ама не става.
2
2
 
41
 
! Отговори
Бен Ган преди 7 години
До 1Май доста си назад от технологиите. Този сектор се развива ежедневно. Отдавна ел. колите могат да изминат много по-голям пробег с едно зареждане. Това, че тук ни продават старите *** е друга тема. За времето за зареждане има много варианти, като единия е смяна на самите батерии. Които се зареждат в ел.станцията. Смяната отнема не повече, отколкото зареждането с гориво. А иначе... на наще не им вярвам да направят нещо читаво. Но им пожелавам успех.
1
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това, че електромобилете били по-удобни е глупост. Как може нещо дето иска поне 1/2 час зареждане да е удобно и накрая да стигне за 150-200км. пробег. Отделно, че ел. колите тежат много. А това, че били екологични е изместване на проблема. Производството на ел. енергия и самите батерии, а на последните и рециклирането, не е най-екологичното нещо.

Спонсорирани публикации