Мъже до 30 години най-често теглят кредити

Покупка номер едно е съвременен мобилен телефон
29 авг 2016 14:30,
3
Мъже до 30 години най-често теглят кредити
Снимка: Булфото, архив

Млади мъже между 18 и 30 години със средно образование, които често сменят местоработата си или са сезонно заети, най-често теглят потребителски или бързи кредити. Това сочи проучване на Асоциацията на колекторските фирми.

"Най-общо парите се взимат, за да подобрят стандарта си на живот. Покупка номер едно е съвременен мобилен телефон. След това идват други технологични джаджи – например телевизори. Често парите се ползват и за почивка", поясни директорът на асоциацията Райна Миткова пред bTV.

Септември традиционно е лош месец по отношение на събираемостта – не само защото изплащаме задълженията си от почивката, но идват и учениците, посочи тя. Средното задължение през 2015 – 2016 г. е 1104 лева и отбелязва ръст от 42% в сравнение с периода 2014 – 2015 г., когато е било 775 лева.

"През 2014-2105 г. средното задължение на домакинство се формираше най-вече от сметки за ток, вода, парно и от сметки за мобилни телефони, а през последната година с по-доброто икономическо развитие в страната хората започнаха да се чувстват по-спокойни и да теглят вече и банкови кредити", обясни Миткова.

Повече мъже теглят потребителски кредити в сравнение с жените. Съотношението е 60 към 40.

Според Миткова обяснението се крие в това, че жените са не толкова добре платени като мъжете. При ипотечните кредити разликата е още по-голяма – 70 към 30.

"Мъжете са по-рисково настроени, чувстват се по-сигурни, а жените са малко по-консервативни за харченето на пари", коментира Миткова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
12
 
! Отговори
Св преди 7 години
Продавачите като ги баламосват - и телефона - само за още 4 лв ... ама па тарифния план за само още 5 лв на месец, а някой не прави общата сметка, че само от това "само" след двугодишния план + оскъпяването ще си платил още една пералня примерно, която ще ти върши повече работа. Окъсани, опърпани, гледат лъскавите джаджи и си мислят, че това трябва да притежават промити от рекламите, хем да ти е жал, хем да ти е смешно. За какво им е после, гледат го тъпо и призвънват да не харчат минути...
2
2
 
5
 
! Отговори
Сп???нс преди 7 години
Аз от кога ви го разправям , имате прекалено много пари ,който харчите за глуп0сти.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
)))))))))...Болни мозъци !!Комплексари !!Половината сигурно не могат да четат ,но. пък си имат шофьорски книжки ))))))))))))?

Спонсорирани публикации