Почиваме в чужбина, значи вече сме богати българи! Дали?

Проф. Минасян: Българинът е по-скоро стиснат, отколкото разточителен
Обновена: 7 сеп 2016 14:03 | 7 сеп 2016 14:00,
126
Почиваме в чужбина, значи вече сме богати българи! Дали?
Снимка: Архив, Булфото

"Да почиваме в чужбина не е по-скъпо, отколкото да почиваме у нас. Разстоянието от София до Варна е почти същото, както от София до Гърция", каза в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR икономистът проф. Гарабед Минасян.

Коментарът му е във връзка с думите на премиера Бойко Борисов, че българите са се замогнали и затова могат да си позволят да пътуват в чужбина.

"Българинът обича да пътува. Видя се с пари вече. Икономическият ръст си дава отражение. Депозитите в банките растат. Дойдат ли празници, виждате какво става. Магистралите отесняха. Това са фактите. Откъде са тези задръствания, от скъпия бензин или от ниските доходи? Дойде ли празник, всичко е на почивка, и то всеки път, не само лятото", каза министър-председателят пред журналисти в неделя.

Според главния експерт към Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков българинът обича да пътува и да съчетава различни дестинации. "Гърция е лидер от гледна точка на локация, чиста вода и ценово отношение", посочи той.

Блогърът Мария Пеева пък коментира какво българските хотелиери трябва да променят, за да привличат повече туристи. Тя е написала и статия по този повод и сподели, че се случва често обидени хотелиери да заплашват недоволни клиенти.

"Не е правилно да се каже, че българинът е богат щом почива. Българинът не е глупав. Иска да получи истинска стойност за парите, които дава. Има право на това", смята Пеева.

"Онлайн репутацията е важна, защото клиентите се информират предварително. Гледат форуми и четат статии. Хотелиерите трябва да обгрижват правилно клиентите, да дават качествена храна и условия, за да може да генерират повече клиенти. Качеството винаги е фактор", посочи Занков.

Според проф. Гарабед Минасян няма абсолютен критерий за богатство или бедност, за да твърдим какво е нашето общество. "Този, който е богат днес, може да се окаже беден утре", уточни той.

По данни милиард и половина лева за тази година са пръснали българите за почивка и развлечение.

"Колкото повече, толкова по-добре. Но всъщност българинът е много повече стиснат, отколкото разточителен", смята икономистът.

По думите му най-добрият критерий за това дали е богат българинът, е сравнителният.

"Ние сме най-бедната страна в Европа по отношение на производство на БВП. Нашият БВП за миналата година се оценява на 6 100 евро на човек от населението. Непосредствено преди нас е Румъния, при която БВП на човек е 8 100 евро", посочи проф. Гарабед Минасян.

"Лошото у нас е, че се създава норма на печалба чрез кражба, а не чрез труд. Тази норма на поведение се налага много повече отгоре надолу", посочи проф. Минасян.

Според Занков повечето семейства предпочитат хотели, предлагащи All inclusive.

"Бизнесът трябва да бъде отговорен към качеството на услугата, която предлага и да гледа дългосрочно. Ако един клиент е доволен, ще го препоръча на приятел или ще пише във форуми и ще увеличи резервациите", уточни той.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Може да е по -скъпо ядене и пиенето,но предпочитам гръцкото море,защото никой на плажа не те тормози я за чадър,я за шезлонг,я царевица,я семки,но най-много ми харесва,че няма бонус силна музика от всички краища по плажа.....за паркирането няма да говоря....за тоалетните -също,проблем няма...СПОКОЙСТВИЕ...това е почивка
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
dogodina nema li pak da izpratite pensionerite na na6ti drygar4eta v xotel4etata,4e xorata zabegnaxa po greceto???
80
5
 
8
 
! Отговори
борис преди 7 години
Аз съм инженер, на 64 г., пенсионирах се преди 6 г. заради втора кат. на труд.Имам 44 г. стаж,защото следвах задочно и работех.Продължавам да работя и ще работя докато мога.Имам висока пенсия,много добри доходи като частник и разбира се мога да си позволя много неща-хубава нова кола,пътувания в чужбина,почивки в чужбина.А мои съученици и познати,които бяха военни или милиционери от 25 г. са пенсионери,здрави и силни мъже работа не пипват и постоянно плюят държавата че нямат пари.
79
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не са богати българите а софиянци-те могат да си позволят повече,но си правят сметката хората,че за същите пари в гърция ще получат по-добро обслужване и затова ходят там
78
1
 
9
 
! Отговори
до професор Гарабед преди 7 години
Да искаш достоино за парите, които си дал обслужване не значи да си СТИСНАТ, г-н професоре. Можеше да кажете "пестелив" вместо да обиждате българския народ. Ама от такава националност сте си и вие г-н Гарабед - не можете да се стърпите, да не обидите българите. "Стиснат" съм бил. Ми дай да не съм "стиснат" и да хвърлям пари където ми падне. Защо трябва да съм или "стиснат" или "разточителен" не мога да разбера. Пестелив съм, Гарабед.
77
0
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Да разбирам ли думите на нашият скъп и мил (светая светих) премиер, негово тиквено височество Бойко Борисов, че понеже сме си оправили армията, полицията, границите и цъфтим и вържем имаме излишни 14 милиона за контингента ни в Афганистан, където едни кла.ти.ку.р.ков.ци ще се правят на мъже, ще вземат едни грешни пари, в политически и финансов план няма да получим нищо (освен някой и друг от гореспоменатите да се прибере в дървен костюм). Яааа да ми отговори негово величество Тиквуний!
76
0
 
8
 
! Отговори
ravazonid преди 7 години
Обичам София по време на официални празници !
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Автомобилите подуржаме тук, ГСМ, също от тук. Храната и напитките се носи от България. Колко и какво изнасяме, а Василев? Защо се мислиш, неоснователно, за последна инстанция? Агент, та агент си бил, а?
74
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До MutreskaНе си била в Гърция и лъжеш, та пушек се вдига.Бирата в Катерини е 4 евро. Гирос (дюнер) - 2 евро. Гирос + бира - 3 евро. Тия 12 евро за сандвич май си ги сънувала някъде. За 45 евро се купува месно плато за четирима, което едвам се изяжда. А килото сготвено агнешко за 45 евро изобщо няма да го коментирам - обади се, като изядеш над 800 грама и после дрънкай глупостите.
73
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички знаем колко е евтино в Гърция като напълним багажниците с храна от тук
72
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Созопол почти във всички кръчми обедно меню първо, второ и десерт 5,90 - 6,90 лева
71
1
 
17
 
! Отговори
Къде такива цени преди 7 години
"Пич, не знам защо си решил, че всички ще се изкефят да спят за 4 евро и да ядат за 3 евро. Много добре знаем какво се предлага стои за тези пари и ТОЧНО ОТ ТОВА бягаме."А бе къде в България намирате спане за по 4евро и ядене за 3 евро. Цените по морето от година не са такива. Спане под 15лв трудно се намира. В кръчма само яденето ти е 6-7лв и повече, без пиенето.Кажете ми, моля, къде намирате спане за 8лв и кръчма, в която да оставиш само 6лв. Че искам и аз да ходя да се възползвам.
70
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
българина е много беден а тази новина в поредната герберастка измислица
69
0
 
11
 
! Отговори
Hemerita Hostess-a преди 7 години
Може да се каже ,че българина е финансов оли-го захарид, който винаги ще е бедна мишка защото парите му и националният му продукт ще се харчат в полза на чужди икономики и работници и щом не уизисква качество той няма да го получи в своя собствен дом той не ходи да бъде корект и да изисква.Колко от вас върнаха супа на сервитьора остро и рязко за липса на качество.Колко от вас повикаха управителя на бг заведение за да им сервира лично храна.Ами не се сърдете но с такива клиенти теленца такова обслужване и качество за вас.
68
7
 
10
 
! Отговори
Mutreska преди 7 години
98% от тези гръцки туристи богати според премиера нямат 6 евро за да си вземат бира на шезлонга нямат 12 евро за да си купят сандвичч още по малко имат 45 евро за един килограм агнешки хапки с мед сусам и таханини или да не говорим за 12 еврови шотчета с гръцко узо.Профила на качественяка плажуващ у гръцко е ужасяващо беден селя.ндур ,хитрец,андрешковец и *** ,който вече всички гръцки общинари наричат ..хайде да запазя благоприличие...
67
0
 
14
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
До 84 Не нагло,ами направо близогъзно в подкрепа на бат Бойко.
66
0
 
16
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Не разбрах кои българи са богати според премиера. Може би тези, които работят в София по-големите градове? Простия пример шивачка в София - стартова заплата 700 лв., шивачка в провинцията - 420 лв. Нима работодателите в София не плащат наеми, ток и консумативи? Всички плащат и в столицата и в провинцията и всички работят ишлемета. Може би Борисов не е пряко виновен за тази голяма разлика, но да говори наизуст и да слага всички хора в един кюп...не е обективен и говори глупости.
65
3
 
9
 
! Отговори
RamadanKunev преди 7 години
Мибистерство на туризма трябва да въведе веднага по 100 лв изходяща такса за амортизация на магистралите от всеки излизащ в Гърция.Това е чисто унищожение на национален продукт и не допринася за данъци в БГ и подобряване на услугата на нашите хотели и българската хазна.Който иска да пътува да си знае 100лв такса на човек напускащ към Гърция! ГЕРБ смята да предложи законопроекта до края на месеца!
64
6
 
13
 
! Отговори
До 84 преди 7 години
Дано не прозвуча нагло,но има хора ,за които почивката не е приоритет.Напротов това е излишно харчене на пари.Има къде,къде по важни неща от това да се цамбуркаш в морето и да се държиш като риба.Разни хора,разни идеали.
63
3
 
24
 
! Отговори
Mutreska преди 7 години
Нашенеца почиващ на черно море не може да си позволи качествен хотел и храна а в Гърция той още по малко може даси позволи даже средно к-во хотел с храна затуй пълни кола в веригите и право с мускалете по гръцките плажове като престъпник се крие на плажа пиейки тайно бира от хладилната си чанта едвам дава 2 евро за кафе за шезлонг след него на гръцкия плаж остава сви-нарник с вафли семки празни кутии въглища от скара на чистия пясък.това е качественият турист у Гърцко.*** и Бай *** от клас