Авиокопании с рекордни печалби от 35 милиарда евро

Прогнозата е на Международната асоциация за въздушен транспорт
22 сеп 2016 20:01, Петя Славова
9
Авиокопании с рекордни печалби от 35 милиарда евро
Снимка: Reuters

Световните авиокомпании вероятно ще отчетат тази година рекордни нетни печалби на стойност 35 милиарда евро, съобщи днес новият директор на Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA) Александър дьо Жунияк, цитиран от Франс прес.

Нетната печалба на компаниите се очаква да достигне общо 39,4 милиарда долара през 2016 година след 35,3 милиарда долара (31,4 милиарда евро) през 2015 година, уточни Дьо Жунияк на симпозиум в Сингапур.

Освен това той призова страните от Югоизточна Азия да инвестира в инфраструктура, за да отговарят на силното увеличение на трафика в този района света преживяващ силен растеж.

Авиокомпаниите бяха облагодетелствани от силното поевтиняване на петрола, който е основата на най-големите им разходи, както и от пазар, който устоява въпреки забавянето на световната икономика, допълни бившия шеф на Ер Франс-Ка Ел Ем (Air France-KLM), който оглави МАВТ на 1 септември, пише БТА.

Статистическите данни на организацията сочат, че разходите за керосин на авиокомпаниите вероятно ще се свият до 127 милиарда долара (113 милиарда евро) тази година, което е понижение с 44 на сто спрямо 2014 година, когато цените на черното злато бяха достигнали най-високите си стойности и един барел се търгуваше за над 100 долара.

За първи път от 2014 година средствата за керосин ще бъдат под 20 на сто от оперативните разходи на авиокомпаниите, отбелязва МАВТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
ЗАЩО? преди 7 години
Полетите до Варна и Бургас са в пъти по-скъпи от тези до Пловдив и София например? И това на една и съща компания!!! Мисля че МАФИЯТА превзела Черноморието е насреща? Не трябва ли да питаме БОЙКО? Ало ЖУРНАЛИСТИТЕ???
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Празен самолет от Испания досега не съм видяла. Това е супер-популярни, винаги пълна дестинация. Цената на билетите не пада.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изобщо ме изумява с какъв малък хоризонт сме българите. Мислим само за собствената си копанка. Да, за еди кой си билетите не са скъпи, щото не ходи никъде, освен на почивка. Но има и една огромна група хора, за които пътуванията са важна част от работата или живота им. Командировки, семейство, все тая. И за тях тия цени са смазващи. Ама хайде, защитите бизнеса на големите авиокомпании, които печелят сигурно 200% надценка, на наш гръб, просто за да сте против сънародниците си.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, ако човек пътува веднъж в годината до някъде, може да си позволи да пазарува 6 месеца предварително. Ако обаче пътуваш по-често и невинаги можеш да планираш, самолетните пътувания за средно-статистическия българин са много по-скъпи отколкото за средно-статистическия французин, испанец или германец. А на много от нас ни се налага да пътуваме често. И тази разлика в цената всъщност ни поставя в неравностойно положение спрямо колеги в зап. европа. Ама вие си плюйте срещу българите.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЩото въшливите източно-европейци трябва да си стоим вкъщи--------------Въшливите си стоите, другите пътуваме.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАко си купиш билет няколко месеца предварително цената е доста по-ниска. София-Париж-София ни излезе по 300 лева на човек преди години 6 месеца преди полета.Виж, ако държиш да летиш до Испания с билет, купен една седмица преди почивката, може и просто да не намериш места и в бизнес класата.
2
0
 
1
 
! Отговори
Пътник преди 7 години
До Анонимен"Щото въшливите източно-европейци трябва да си стоим вкъщи"Не е това,просто на обратно няма желаещи.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми естествено, цената на петрола е супер-ниска, а билетите супер-скъпи. И никой в ЕК дори и не помисля да регулира сектора, защото високите цени на билетите пречат на свободното придвижване в ЕС. Щото естествено, на един французин цена на билета от 400 евро му е ок. И защото за хубавите дестинации има хубави отстъпки. Например Англия-Испанско крайбрежие за 20 евро. Ама ако трябва да отидеш от София до същото крайбрежие, минимум 200 евро. Щото въшливите източно-европейци трябва да си стоим вкъщи

Спонсорирани публикации