3,5% от възрастните хора в България имат бизнес

Експерт: Има един основен момент – разработването на бизнес модел
27 сеп 2016 10:37, Екип на Bloomberg
15
3,5% от възрастните хора в България имат бизнес
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последните няколко години се наблюдава промяна на начините за оценка и управление на риска. Осъзнава се, че в процеса на развитие на даден бизнес има един основен момент – разработването на бизнес модел, чрез който да се установи дали има база за развитие на бизнес. Това каза преподавателят в University of Bath проф. Димо Димов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

По думите му проблемът при стартирането на даден бизнес е в концепцията, която хората имат за предприемачеството – те си мислят, че това е линеен процес.

"Много често хората се опитват да съберат и анализират необходимата информация, така че да стане ясно, че има база за развитие на бизнес, но фактът е, че няма такава яснота. Трябва винаги да се стъпва с крачка напред. Идеята, че трябва да се намери инвеститор от самото начало, също не е валидна, тъй като един инвеститор може да стъпи в момента, в който има доказан бизнес модел", уточни той. 

Проф. Димов отбеляза още, че във Великобритания например има по-развити пазари в ранната степен на развитието на един бизнес и предприемачите могат да потърсят финансиране от инвеститори на рисков капитал. "Първото нещо, което прави един предприемач, е да влезе в мрежа с контакти с други предприемачи и да споделя техния опит, в резултат на което да разбере какво трябва да достигне преди да има комуникация с инвеститори", допълни експертът. По думите му около 11% от възрастните хора във Великобритания, САЩ или Естония например са в процес на развитие на бизнес, докато в България нивото на предприемачество достига 3,5%. Това означава, че 1 на всеки 30 човека е в процес на развитие на бизнес, коментира още проф. Димов. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ОТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НЕ СЕ ЛИ КРАДЕ ЕЛ.ЕНЕРГИЯ?!И АКО НЕ ЗАЩО ЕНЕРГОПРО УВОЛНИ В КРАЯ НА МАРТ ДВАМА ЕЛ.ИНЖЕНЕРИПО BTV СЪОБЩИХА ЗА ТОВА/съвсем кратко в новините/,ЧЕ СА МОНТИРАЛИ СПЕЦИАЛНИ УСТРОЙСТВА КЪМ"ПОДБРАНИ"ОТ ТЯХ ЕЛЕКТРОМЕРИ,ЧРЕЗ КОИТО ОТ РАЗСТОЯНИЕ /чрез Интернет/ ПРОМЕНЯТ,КОЛИЧЕСТВОТО ИЗРАЗХОДВАНА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ НА "ЖЕРТВАТА",РАЗБИРА СЕ В УЩЪРБ НА КЛИЕНТА!АЗ СИ ИМАХ РАБОТА ПО ВЪПРОСА,ПИСАХ ЖАЛБИ,НО НА ВАЖНИ ВЪПРОСИ ОТГОВОР НЕ ПОЛУЧИХ!ИМАХА НАМЕРЕНИЕ ДА УДВОЯТ ДВОЙНИТЕ СМЕТКИ И БЕЗ ТОВА!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3,5% от възрастните хора са си направили фирми които не работят но никой не може да излезе от калта в която е влязъл защото е твърде скъпо да се отскубнеш от хватката на държавата мащеха и нейните ненаситни копои.
11
0
 
6
 
! Отговори
Мутренска демокрация преди 7 години
А примера със земеделието е пълен абсурд, 10 човека са превзели землищата на повечето населени райони в страната и получават милиони всяка година субсидирана помощ :D А този който ми пика на бизнеса съм сигурен, че живее в София и работи за чуждестранна компания :D
10
0
 
1
 
! Отговори
Yior преди 7 години
Bg firma na 100 godini?!:-) bg firma na 70 godini?! Bg firma na 50 godini?!:-) bg firma na 150 godini?!:-)
9
0
 
10
 
! Отговори
Мутренска демокрация преди 7 години
До Пикам ти на бизнесаПробвай с частен бизнес в провинцията, напълно легално и честно спазвайки всякакви закони и разпоредби на страната, да видиш колко е весело да играеш по правилата и да нямаш политически чадър над себе си :D Почти всеки месец ти пращат проверки, следят те неотлъчно, за най-малкото нещо са при теб да ти кажат, че ще те затворят, даже понякога ти го казват без да има каквито и да е нарушения от твоя страна, и да си перфектен :D Докато други си мутреят на воля :D
8
1
 
10
 
! Отговори
Мутренска демокрация преди 7 години
Хубаво е, че се опитвате да внесете позитивизъм сред хората, които не знаят за каква мутренска простотия става въпрос в страната, особено преди избори, ама реалността и последствията от това след 10 години ще е нещо напълно противоположно на илюзията, която се опитвате да наложите днес. 1 град, няколко курорта, останалото мизерия, разруха и простотия породена от липсата на образование и каквато и да е симбиоза с обективната реалност на космоса.
7
5
 
4
 
! Отговори
Умиращ от глад преди 7 години
Умиращите от глад пенсионери имат и бизнес.Оня ден пък умиращите от глад българи се прибраха от почивка в Гърция.В началото на месеца пак бяха ходили там.Абе мани, държавата загива.В предсмъртната си агония завлича и Франция, като я измества от традиционни за нея пазари на зърно, защото умиращите от глад земеделци са произвели тази година 5300000т жито.Умиращите от глад производители на лавандула пък са произвели най-много лавандула в света.Ех.... едно време колко беше хубаво!
6
3
 
3
 
! Отговори
Пикам ти на бизнеса преди 7 години
До Мутренска демокрация Какъв ти е бил бизнеса и бачкането 20 години от тъмно до тъмно та едвам кола на 10 години си си купил бе?Аз само с една заплата имам 2 коли на по 10 години.
5
0
 
11
 
! Отговори
Червена демокрация преди 7 години
До Мутренска демокрацияЯ кажи един кмет, който преди мандата си е бил никой понеже аз живея в такъв град, в който откак се помня кметовете са все дърти комунисти или синове на дърти комунисти.
4
0
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Имат!Мятат пари през балконите,без фискален бон и да плащат данъци на държавата.
3
2
 
9
 
! Отговори
Мутренска демокрация преди 7 години
В следващите години процентите ще стават все по-малко. Ще остане само една София и тва е. Повечето нормални и кадърни ще са се изнесли на запад. България ще затъне още повече без липса на всякакви условия за развитие и модернизация.
2
2
 
9
 
! Отговори
Мутренска демокрация преди 7 години
Просто "бизнес" средата в България е такава, че не се позволява тези проценти да бъдат повече от 3.5.
1
2
 
13
 
! Отговори
Мутренска демокрация преди 7 години
Няма как да се конкурираш с хора, които преди началото на мандата за политик, министър, кмет и т.н., са били никой, най-обикновени простаци, а след няколко години мандат вече имат апартаменти, вили и скъпи коли дошли сякаш от нищото, най-лошото - простаци с пари, а ти 20 години си се спуквал от работа с твоя бизнес, работил от тъмно до тъмно, без да си бил част от нито една политическа престъпна групировка и си бил честен, и изряден винаги, едвам си позволяваш кола на 10 години :D

Спонсорирани публикации