Работници от трети страни могат да бъдат наемани за 90 дни

Решението ще подпомогне туристическия сектор, смята Ангелкова
18
Работници от трети страни могат да бъдат наемани за 90 дни
Снимка: Архив, Булфото

Сезонни работници от трети държави ще могат да бъдат наемани от наши работодатели за срок до 90 дни. Това става възможно с приетия от правителството Правилник за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Това е важна тема, особено за туристическия сектор, подчертаха социалният министър Зорница Русинова и министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти в МС.

По думите на Ангелкова решението ще подпомогне бранша за следващия сезон, особено за изпълнителските позиции – камериерки, бармани, сервитьори, където има недостиг.

Предстои да се разработят разяснителни кампании, така че секторът максимално да се възползва от тази възможност, каза още тя.

Русинова обясни, че лимити за броя на работниците няма да има, но работодателят ще трябва да докаже, че на територията на България няма подходящи кадри, които да заемат тези позиции.

Подробно са изброени необходимите документи, които работодателите следва да подадат в Агенцията по заетостта при кандидатстване за наемане на работа на работници от трети държави. Определена е и процедурата за кандидатстване за разрешение за извършване на дейност на свободна практика от чужденци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
4
 
! Отговори
Курти преди 7 години
Ех, Ангелкова!
17
1
 
5
 
! Отговори
MIMI преди 7 години
Имах предвид "***" персонал, т.н. наши роми.
16
1
 
8
 
! Отговори
MIMI преди 7 години
То и сега има *** персонал по петзвездните хотели по нашето Черноморие, всички работливи и кадърни от туризма са по корабите или в чужбина. Не можаха да разберат тези "бизнесмени" че човешкият фактор е най-важен.
15
1
 
8
 
! Отговори
Кирил преди 7 години
Вместо да увеличат заплатите те ще напълнят хотелите с молдовски студенти за които 450 лв безплатно спане и храна на блок масата са супер. А нашите хора продължават на запад. Няма нормален човек който да работи за 450 лв масовата заплата на портиери и камериерки. ГЕРБ слуги на богатите дано хората да се събудят и да гласуват на референдума
14
1
 
7
 
! Отговори
gtf преди 7 години
чакай, че са се наредили на опашка да бачкат в България. Напълно подкрепям, че така се узаконява трафика на хора.
13
1
 
7
 
! Отговори
одт преди 7 години
Правителството са големи "патриоти".Браво.Трафика на хора става законен.
12
1
 
3
 
! Отговори
Viktorov преди 7 години
Bravo! :-) Chudesno - da ima koi da popravi eu ot tejkata bankova kriza! :-)
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надявайте се надеждата крепи човека
10
2
 
14
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Унгария няма външен дълг изпратиха го тази година, няма миграция. Аз водопроводни в Лондон не знам, имат демографски прираст. Кой соросогад каза че национализма е лошо и грешно нещо?
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще навнесат джигитайци, които после ще се заселят у нас. Малко са ни мигрантите... Давайте свестни заплати, променете законите така, че кадрите да не умират от глад през зимата и ще има достатъчно българи за работа. Работливите и кадърните отдавна са в чужбина, но тсм вземат истински пари.
8
1
 
12
 
! Отговори
абсурд преди 7 години
Ако някой слънчев ден дойде ония девети септември,честно казано много ще се чудя ,тия нашите бизнесменипарче по парче ли да ги режа,кат по кат ли да им свалям кожата,на гладни плъхове ли да ги дам живи да ги изядат,ама и каквото и да се сетя все малко ми се вижда за това което заслужават
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
българският дс мутраген от 9 кладенеца вода ше донесе само и само да не даде едни мижави 1500 лв за 8 часов работен ден от 5 дневна работна седмица на работник. преди години дойдоха българи от молдова и украйна изкараха един сезон и като видяха ква е мизерия на мутроморието повече не повториха. бълъчорите да бацат за 400 лв свършиха.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кой точно чужденец ще дойде да работи 12 часа за 500лв. заплата? И защо ще предпочете точно България, като във всяка една друга европейска страна ще получава повече? Не е истина какви глупости се обсъждат и приемат, без никаква връзка с реалността.
5
2
 
19
 
! Отговори
internetlumpen преди 7 години
Трябва и закон, които да защитава българският работник. Третите страни да не взимат повече от Българина. Така, както като отидете в чужбина, на чужденците се плаща по-малко. Всичко друго е лицемерие. Всички закони, които се създават трябва да защитават нас - българските трудещи се, а не арогантни работодатели, които не иискат да ни дават тези пари от алчност , арогантност и лицемерие, но са готови да ги дават на външни ***.
4
1
 
14
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Това решение е нищо друго освен още един начин за застопоряване на мигранти тук. Сега по Евро проект и ще създадат субсидирана заетост на същите. Идват избори само див патриотизъм ще ни спаси
3
1
 
9
 
! Отговори
Lentie Pozitiv преди 7 години
Bg pornografskite ministerstva se mnojat! :-)
2
1
 
13
 
! Отговори
NOVA преди 7 години
Защо има недостиг?https://youtube/watch?v=fDhBUPfSl40
1
1
 
20
 
! Отговори
койчо преди 7 години
С "огромните" заплати за няколко месеца, които ще плащат на чуждите работници, те ще могат да си платят само разходите за път до България! Ще си счупят краката да бягат към нашите работни места!

Спонсорирани публикации