Сумата за "Белене" ще се намали, НЕК ще плати по-малко

Арбитражът е отхвърлил половината от исковете не "Атомстройекспорт"
26
Сумата за "Белене" ще се намали, НЕК ще плати по-малко
Снимка: Булфото, архив

Националната електрическа компания подаде искане за коригиране на решението на Международния арбитражен съд към Международната търговска камара (МТК).

Руската компания "Атомстройекспорт“ е приела четири от седемте посочени грешки. Всяка от тях ще намали сумата, която НЕК дължи. Това се казва в публикувано на сайта на МС писмено становище на международното адвокатско дружество "White and Сase", което представлява интересите на националната ни компания пред Международния арбитражен съд във връзка с делото за оборудването на нереализирания проект "Белене".

То бе поискано от министъра на енергетиката Теменужка Петкова по нареждане на премиера Бойко Борисов, за да се изложат мотивите за възможността или невъзможността за обжалване на решението на Международния арбитражен съд в Женева, според което НЕК към момента дължи близо 629 млн. евро.

В становището се уточнява, че след произнасяне на арбитражни решения към МТК те се считат за окончателни и задължителни и не могат да се обжалват подобно на съдебните решения.

Съществувала е опция да се направи опит за обжалване пред швейцарските съдилища. Това обаче нямало да спре огромните ежедневни лихви, които текат, а и на практика швейцарските съдилища рядко признавали обжалвания. Тези аргументи "White and Case” представили пред НЕК, на база на които националната компания решила да не обжалва решението, а сроковете за това вече били изтекли.

Може обаче в определени случаи решенията на Международния арбитраж да се коригират поради технически, аритметически или печатни грешки. Точно тази стъпка е предприета от адвокатското дружество. „Ние сме установили някои положения, които според нас следва да бъдат коригирани съгласно Правилника на МТК“, пишат в становището си от "White and Case”.

Искането за корекция е било направено още на 15 юли, а по-късно страните внесли допълнителни изложения.

"Сега сме в очакване на решението на съда“, уточняват от адвокатското дружество. Енергийният ни министър Теменужка Петкова вече обяви, че оспорваме наложената лихва, като смятаме, че е допусната техническа грешка с начисляването на сложна лихва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: БеленеНЕКпари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Бан Янука преди 7 години
Обществена тайна е, че "Белене" бе спрян от Станишев (а референдумът му само удобен PR). Русия взима едни добри пари без да изгражда нищо. Съответните кръгове си получават комисионните а българинът плаща.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Същата работа както металургичния комбинат Кремиковци, от 1963г, до 1999г е работил на загуба, инвестициите никога не са били върнати. Пълна безмислица
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Към сметките от (19-ти) би трябвало да се добавят още 15млрд.лв за извеждане от екплотация на един ядрен реактор. Или цялата сума за АЕЦ Белене става 70 млрд.лв , нещо непосилно за най-бедната държава в ЕС
15
1
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
До 19 :Тия изчисления можеш да си ги запазиш за себе си, защото нямат нищо общо с действителността. Все още няма по-евтино производство на ток от ядрената електроцентрала. Ще видиш как ще си купуваме от евтиния ток на румънците след няколко години..
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако АЕЦ Белене беше построена, ел.енергията му щеше да струва 100лв за 1MWh. При цените днес за 1MWh, а именно 50лв, на ден щяхме да губим по 2 400 000 лв, а за година загубите щяха да бъдат 876 млн. лв, а за 20 години повече от 17 млрд.лв. Като добавим към тези загуби, разходите за строителство, щяхме да сме на минус повече от 40 млрд.лвТака че би трябвало да празнуваме, че сме загубили в пъти по-малко.
13
1
 
3
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Пълен резил.. И като приключим с Козлодуй след някоя друга година - какво? На кого му пука в същност дали ще има по-евтин ток, нали матрияла ще не ще, ще плаща..
12
2
 
1
 
! Отговори
varban преди 7 години
PREDLAGAM EDINIA REAKTOR DA GO POSTAVIM NA POZITANO A VTORIAT NA BUZLUDGA ZA DA NAPOMNIA NA KOMUNIAGITE ZA POREDNOTO IZSMUKVANE NA BALGARINA
11
5
 
5
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Русия не ни мисли лошото. В крайна сметка сме поръчали и трябва да си платим.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Апропо Румъния- всеки народ си заслужава правителството, а ние сме уфце и такива ни командват.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво, сумата ще се намали с. ... 5 лева:-)
8
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом се появи възможност да платим по-малко на матушката веднага наскачаха предателите. Не дай Боже да я ощетим нещо поради грешки в изчисляването. Все пак е по-добре ние да се минем макар и поради грешки, само и само те да получат повече. Все пак от тези пари те си получават и заработеното тук.
7
2
 
3
 
! Отговори
До 4.. преди 7 години
Тия арбитражен съд, няма нищо общо с " ония", нашите съдилища...
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо наш Сотир мълчи и бездейства, все пак става за милиарди откраднати пари. Няма ли покрай Ваньо Митев и за някой политик прокуратурата да се сезира или Митев си е хляб и зрелище!
5
17
 
9
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
Ако бяхме я посторили-----1. Още поне 5 години 2. Парите не са само тези.. 3. Разходите тепърва ще нарастват 4. Колкото пари получим---толкова ще откраднем---пример АЕЦ Козлодуй 5. Какво ще парвим с отпадъците 6. Най-вече---светът се развива към фотоволтаици, упраляем термоядрен синтез, а ние...към вечна зависимост от ...Русия
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Накрая и лихвите ще платим и хонорарите на адвокатската кантора и неустойките. Защото сме умни тикви!
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ли ми се струва, че това е поредната сложна схема за кражба на пари?Първо, за тея арбитражни съдилища скоро се коментираше, че успяват да обработят по 200-300 дела на ден на длъжници към наши оператори-чез,мез,вива,ментел и тн. От което всички разбрахме, че това не са официални съдилища.Второ-тиквуний как така с такава готовност реши да плати? Обикновено се прави на герой, че ни спасява или ни спестява, а сега "отпуснал той" парите от бюджета.Замирисва на КТБ!!!!!
2
3
 
7
 
! Отговори
Кух мезозойски русоф преди 7 години
Аз докато не чуя становището на последната инстанция-Боби не мога да си образуван мнение.
1
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако я бяхме построили щяхме да взимаме пари не да давам . Румънците си построиха аец и си свиркат и подобре живеят , ама там има държава и гледа за народа , а тук няма нищо

Спонсорирани публикации