Може ли закон да спре изтичането на мозъци

Експерти: Само с качество можем да задържим младите
30 сеп 2016 14:22, Екип на Bloomberg
56
Може ли закон да спре изтичането на мозъци
Снимка: Reuters

 "Висшето образование е сбъркано изначално". Това казаха Саша Безуханова от платформата MoveBG и доц. Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ в ефира на Bloomberg TV Bulgaria по повод възможността студентите, които се обучават по държавна поръчка да бъдат задължавани след завършването за определен период от време да работят в България.

"Категоричен съм, че трябва да има правила на играта и те тръгват от финансирането на държавните университети. Когато някой ми плаща образованието, трябва ли да се съобразявам с неговите изисквания – категорично "да". Не може държавата да финансира квалификацията на кадри, които веднага да отиват да работят навън", каза доцент Вазов.

По думите му годишната издръжка на 200 000 студенти в България в 36-те държавни университета е 400 млн. лв., които са крайно недостатъчни за наука, заплати за преподаватели и персонал и поддръжка на сграден фонд.

"Трябва да се коментира и качеството на образованието. Днес българското образование не навсякъде предлага продукт на световно ниво, а това е ключово в една глобална, отворена образователна среда", каза Безуханова.

Тя бе категорична, че "да се ограничават хората да правят избори къде да работят е отвъд свободите, които ние следваме".

"Държавата инвестира в държавна поръчка, като така прави инвестиция в социалния си капитал. Разговорът за висшето образование трябва да се измести върху това как да се осигури среда да привличане на студенти от други европейски и неевропейски държави", подчерта Безуханова.

Безуханова заяви: "Днес в България разчитаме на свобода на избора и движението. Само чрез качество можем да задържим младите хора", а доц. Вазов изтъкна: "Имаме и свобода за пропиляване на ресурс".

Повече можете да чуете на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
X,Y,Z преди 7 години
Към дата 1 октомври 2016 г. в Европа има 1 ,958 млн. свободни работни места от най-ниско квалифицирани до тесни специалисти. Бг работодателите са измиращ вид точно както динозаврите.Дерзайте.
36
0
 
11
 
! Отговори
... преди 7 години
Един нелегален имигрант като стъпи тук и стартира с 1000 лева на месец, а минималната заплата за български гражданин е 420.
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може,защото в България няма условия за нормално съществуване,доходи и бъдеще-олигархия,беззаконие,ограбване на народа,абдикирала държава от всякъде ,а след време и пенсии няма да има.Върнах се в България за 1 г. края на 2014г.за мизерните 600лв.чисти за специалист магистър в транспорта със предишен стаж в България(края на 2010г.,напускайки страната заплатата ми беше 1000лв.нето).Абсолютен геноцид върху народа се упражнява.Не искам след време да съм в тежест на 3те си деца и т.н
34
2
 
1
 
! Отговори
до дебел депутат преди 7 години
Много си се разкисналВ момента една санитарка ( на минимална заплата)с 10 г трудов стаж взема с 50 лв повече от новозаършил лекарТака че, предложението ти новозавършилите висшисти да вземат минимална заплата няма да мине в Парламента
33
4
 
5
 
! Отговори
Читател преди 7 години
Може - Закон за изходните визи. И да върнат чл. 1-и
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Назначените капиталисти искат да заковат ниски заплати и да принуждават младите да стоят у нас насила.Назначените капиталисти( м.а.ф.ията) харчи пари за любовници и чалга, но краде парите на висшистите
31
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Може ли закон да спре изтичането на мозъци"Да, законът за бюджета.В частта за заплатитеДайте европейски заплати и ще останат специалисти тук
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Премахната разрешителните за работа в ЕС, нарича се свободно движение на хора. Ако има нормална икономика в България, няма да има такава миграция. Хиляди млади хора не могат да си намерят работа.
29
5
 
3
 
! Отговори
до 39 преди 7 години
И с кво допринасат тиа програмисти за икономиката на БГ и разкриване на работни места ?.
28
1
 
5
 
! Отговори
До 39 преди 7 години
Ти виждал ли си какво е качеството на програмите на индийците? Не се излагай! порграмисти в България много трудно се намират. Има едни дето се представят, че са програмисти, някои даже и си вярват, но са доста далеч от истината.
27
2
 
0
 
! Отговори
желязков преди 7 години
До СливарСтой си там робееее
26
0
 
2
 
! Отговори
Гого преди 7 години
Най-добре е да си политик с ученето нищо не става.Имаш връзки и пари си крал на всякъде ако нямаш учиш и след като завършиш ставаш общак в строежни фирми или магазинерка в някое пеилионче
25
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И сега какво? Със закон ще задължат студентите да работят 10 години за 400 лева ли? Е, който го е измислил явно е мутра-работодател, който не плаща повече от минималната работна заплата. Да живее демокрацията и пазарната икономика ........
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До друг анонименАми аз съм го написал за каква мобилизация и обединение имам предвид след първата част на изречението.
23
0
 
44
 
! Отговори
аз преди 7 години
Как да останем в България? По цял ден слушаме кючеци и маанета, за които плащаме от собствения си джоб. Учиш, работиш по цял ден, едва успяваш да вържеш двата края. Раждаш само едно дете, защото няма условия за повече. И накрая какво-едни безработни, необразовани и многодетни същества живеят цял живот на твой гръб и на всичкото отгоре ти пречат денонощно със силна музика. Как да останеш в България?
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да се спаси България, трябва е сега точно една мн силна мобилизация и обединение на целият български народ, и започване действането за това страната да се развива, модернизира и ерудира, хората да работят, да се заловят всички мутри и усвоители на средства, да се започне да се живее и действа от една съвсем нова гледна точка и ниво на съзнание, по съвършено друг стандарт, на всички ни е ясно, че това няма как да стане и страната си отива към последствията които сама си създава.
21
2
 
11
 
! Отговори
Двойният висшист инж преди 7 години
До 24: Бих се съгласил да се върна ако на летището ни се дава по един АК-47 за свободен отстрел из парламента и МС.ИНаче ще е доста трудно екстрадация на вече обособени мигранти, които дават мило и свято да се разпадне *** майка БълГЕЙрия!N.B. Отстрела може и да започне с БХК, всички неправителствени ромски организации и квартали и прочие!
20
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може! Всеки държавна поръчка поне 5-10 години да е задължен после да работи за фимри в България. Когато му е удобно.А не българия плаща, обучава и хоп западните фирми прилапват, като дори един офис собствен нямат. Всичко е под наем за да избегат най-бързо.
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямам думи какви експерти само, каква мисъл.Щели да ги задържат с качество.Абсолютно малоумно изказване. Единственото със което могат да се задържат е прилагане на законите.Работеща изпълнителна власт!! Това е решението.Защото има ли работещо правосъдие тогава човек ще има мотивация да се развива в България, ще се чуства защитен от *** престъпници които си мислят че са безнаказани и могат да си правят каквото си искат. Това е единственото решене!
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
E нали някакъв общинар си взе матурата по български с 3.29. За какво изтичане става дума? Повечко Бат Саливци развъждайте с евро пари и държавата е готова.

Спонсорирани публикации