Данък "уикенд" – неясни постановки и двояко тълкуване

Но в крайна сметка държавата ще прибира повече приходи
Обновена: 14 окт 2016 12:25 | 14 окт 2016 12:22, Бойчо Попов
16
Данък "уикенд" – неясни постановки и двояко тълкуване
снимка: Pixabay

Когато 42-годишният Пламен Манолов, управител на пловдивска компания за монтаж на ролетни щори и гаражни врати научава, че парламентът е приел данъчните промени, с които се въвежда и прословутия "данък уикенд", почти изпада в паника.

От счетоводителката си научил, че тълкуванието е сложно, а налогът влиза в сила със задна дата и ще важи от началото на тази година, която и без това е към края си. В компанията му има и два служебни автомобила, които обаче не винаги се ползват само за служебни цели.

"Тепърва ще оценяваме как трябва да декларираме това, но не разполагаме и с достатъчно време", обяснява той.

Загрижеността на Манолов подчертава несигурността, пред която са изправени мнозина предприемачи заради набързо гласувания и влязъл в сила важен закон.

В публикуваните предложения за промените в ЗДДС не се вижда възможност за пропорционално приспадане на данъчен кредит за автомобилите, което беше изрично посочена опция в указанието на НАП от януари тази година, разкри пред Investor.bg Велин Филипов, заместник-председател на управителния съвет на Института на дипломираните експерт счетоводители. 

Данъчно облагане със задна дата

"Промените в Закона за корпоративно подоходно облагане (ЗКПО), които се отнасят до прилагането на т. нар. данък "уикенд", са малко забавени във времето в контекста на 2016 г. Целта им е да се намали данъчно-осигурителната тежест, но до края на септември мина три четвърти от годината, а данъчното облагане е комплексно и връщането назад в текущата година може да е съпроводено с негативни последици и санкции по ЗДДС", категоричен е данъчният експерт, който е и управляващ съдружник в консултантска кантора Филипов и партньори.

Той обаче не крие оптимизма си, че положителните ефекти от промените в ЗКПО реално трябва да са факт през 2017 г.

Промените в ЗКПО, които се отнасят до прилагането на данък "уикенд", трябва да се прилагат със задна дата от началото на 2016 г. Наложи се обаче в средата на годината да се гласува нов законопроект, като в неговото обсъждане се включиха всички заинтересовани страни – Националната агенция за приходите, Министерството на финансите, работодателските организации и счетоводителите.

Сега се чакат указанията на НАП, които да внесат яснота за практическото приложение на данъчното облагане.

"В указанията на Националната агенция за приходите няма да има някакви съществени промени", съобщи Росен Бъчваров, говорител на НАП, в отговор на въпрос на Investor.bg кога бизнесът ще разполага с конкретните текстове.

"Много дълга беше дискусията за т.нар. данък "уикенд" и с много широк обществен отзвук в началото на годината. Няма никакъв спор. Водихме много разговори с работодателските организации и счетоводната общност, че ДДС при употребата на активи се дължи, затова и няма никакво съмнение, че това трябва да е така", обясни той.

Продължението четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно некоя любовница е шавнала накриво ми лошо е че намъкнала некои младп мъжко баси я ще зема да се влюбя и без това имам една мечта несподелена любов само че щее около педесете и отгоре господи каква красота тия жени не остаряват какво деклоте леле
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този номер се игра тази година няколко пъти само искам да напипсм източника обещавам че ще го ловна скоро и ще му дам един урок които да помни цял живот след като си слуга на някои време да те пратя при шефа ти ако тои е тоя които си мисля честито даскалуванв
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дами и господа казарменото време мина обаче аз си имам дневален колкото пъти ида толкова пъри е там по това този мил господин ми показва колко работи мхм явно време за глупости има а за работа няма
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хазната се пълни с плащане на данъци. Данъци се плащат ако се отчитат обороти. Вместо да следи за обороти, държавата се мъчи да накаже и без това малкото честни фирми. Защото този данък е за тях, а не за тези, които точат ДДС, не за тия дето продават цигари на черно, не за измамниците, защото те ще намерят нов начин да го заобиколят.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малоумно. За да пълни хазната, Герб пак натоварват малките фирми и сриват дребната икономика.Това си е ограбване на хората. Защо не вдигнете корпоративния данък за печалби над 1 000 000 лева?
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чисто практически, няма да си взимаш детето със служебната кола, точка.Засича се с пътни листа, в които се изписва всеки километър и изразходено гориво, друг е въпроса дали написаното вътре не е просто с цел да прикрият пътуването на шефа до морето със "служебната" му кола. Спазването на този закон трудно ще се следи, но не се ли дразниш, че ако ти не си платиш данъка на колата ще те гонят или че внасяш безумни осигуровки, докато те въртят далаверки и отчитат повече разходи,за да укрият данъци?
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
депутатите плащат ли данък уикенд? че само авто-паркът на парламента е май колкото всички пенсии за една година.
4
1
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Ако намалее броя на луксозните МПС ,като успех или като обедняване на населението да го броим
3
0
 
15
 
! Отговори
чисто практически преди 7 години
не ми е много ясно (не че имам служебна кола и фирма), ама как дори и обикновения човечец ще успее да си спомни на коя дата, в колко часа и за колко минути е ползвал служебната кола например да си вземе детето от училище (или да го закара, по път за работа). дали си пази бележката за бензин от януари, а този закон приет есента? а обратния вариант - ако си звъннал от личния телефон по работа, признава ли се на фирмата и връщат ли ти парите? само питам, депутатите са умни, те да отговарят.
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялата им работа е такава. Неясна,некадърна и неработеща. То няма и какво друго да се очаква от тази комунизоизгерберастяла банда крадци и уредени некадърници. Вижте багажа на бочко,а за останалите става ясно.
1
0
 
25
 
! Отговори
az tam преди 7 години
Ae сега насъскайте хората срещу лошите фирмаджии, та да отклоните вниманието примерно от едни поуредени избори покрай "невинната" една отметка "Не гласувам за никого", "Янева гейт" или историята с едни разпределени по 10% комисионни на някоИ за да не се месят в продажбата на Виваком.

Спонсорирани публикации