Дянков: Финансови кризи идват на всеки 10-12 години!

"Популистите виждат проблема, обявяват го и печелят поддръжници"
21 окт 2016 12:44, Екип на Investor.bg
42
Дянков: Финансови кризи идват на всеки 10-12 години!
снимка: Ройтерс

При добре направен закон несъстоятелността е вид прераждане за фирмите - дава възможност за втори живот. Това пък дава смисъл на предприемачите да са по-активни и да поемат рискове в нови сфери, казва в интервю за "24 часа" бившият финансов министър Симеон Дянков.

Той коментира съвместната си работа с Оливър Харт, който спечели Нобелова награда за икономика заедно с Бенгт Холмстрьом заради приноса си в развитието на договорната теория.

"Оливър е англичанин, но кариерата си гради в Харвард, където се запознахме. Типичен професор - много начетен, разсеян, може с часове да мисли по тема, която му е интересна, и след това да реши, че няма нищо интересно. Работихме заедно по голямо изследване на различните закони по несъстоятелност в света. Три години, 85 държави, в детайли изучихме законите от гледна точка на възможността компаниите да продължат правенето на бизнес и след като излязат от несъстоятелност. След толкова работа и публикуването на нашия труд Оливър заключи: Научихме май нещо. Шегаджия", разказва Дянков.

По повод съвместната си работа с Харт той допълва: "Без добър процес по несъстоятелност малко нови бизнеси могат да са успешни. В началото винаги се правят грешки и трябва закон, който позволява на фирмите да продължат след първия неуспех. Това отличава икономики като американската и шведската от по-тромави системи, където несъстоятелността се превръща в смърт".

Според Дянков разликата между добрите и лошите закони в областта е най-общо в това дали фирмата може да продължи да взема кредити и да работи и когато е в процедура по несъстоятелност. В България не може - най-често несъстоятелността означава продажба на активите и смърт. В САЩ е по-често обратното - фирмата преструктурира дълговете си и продължава.

Така по думите му се стига до повече иновации, което е особено важно за развитието. Иначе се работи само в традиционни сектори и се залага на изпитан, сигурен бизнес.

За договорната теория на Харт и Холмстрьом той разяснява: "Основният извод от трудовете на двамата най-нови нобелови лауреати е, че няма такова нещо като пълен договор. Винаги нещо ново се случва и трябва да се мисли за предоговаряне. Стига това да е ясно на предприемачите и на техните кредитори, ще се намери начин да се постигне съгласие. Така е и със законите за несъстоятелност - трябва да дават възможност на фирмите да продължат. Иначе, ако се следва само проба-грешка, няма иновации и нови сектори на икономиката".  

"Основният принос на Оливър и Бенгт е, че търговският закон и търговските отношения са в непрекъснато развитие. Затова в търговските договори трябва да се оставя достатъчна възможност за промяна. От това печели бизнесът. Банките обикновено са против, те искат сигурност и ясни правила, които не се променят във времето.

Но какво се случва например при голяма финансова криза? Фирмите нямат достатъчно бизнес и не могат да се разплащат с банките. Нормално е да се променят условията. Ако не стане, страдат и работниците, и предприемачите, и банките. В България в 2009-2011 г. банките не искаха да облекчат условията и се стигна до излишни фалити и трудности за бизнеса и за домакинствата. Нашите банкери има какво да се поучат от Харт и Холмстрьом", препоръчва финансистът.

На въпрос решаването на кой проблем ще донесе следващия "Нобел", той отговаря: "Нобеловите награди по икономика рядко са свързани с наболели актуални теми. Това ги отличава от наградите за мир, които често се дават под натиска на събитията и след време изглеждат странни. Например наградата за Обама, който я получи 2 месеца, след като стана президент. Но една тема, която заслужава Нобелова награда, е как да се разпределят по-равномерно печалбите от развитието на икономиката".

"Все повече се забелязва разслоение дори и в богати страни, където едно малцинство печели много за сметка на всички други. Този феномен може да обясни гласуването "за" Brexit, както и появата на популисти като Тръмп. Те виждат проблема, обявяват го гръмогласно и печелят поддръжници. Но не дават решение. Икономистите могат да предложат такива решения. Има няколко кандидати за такъв Нобел - например проф. Ричард Бландел от Лондонския университетски колеж", казва бившият финансов министър.

"Финансови кризи идват на всеки 10-12 години. Ще дойде и следващата. Засега това не е основна опасност за България. Основната ѝ опасност е демографската криза и емиграцията. В Лондон виждам все повече българи. Икономически ръст от 3% е крайно недостатъчен да спре този поток. Особено когато съседите ни растат с 4-5% годишно", коментира още Дянков.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
ъъъъъъъъъъъъъъ преди 7 години
До Нема нуждаМи ти кат си толкоз умен що дириш тука?
37
0
 
0
 
! Отговори
Нема нужда преди 7 години
Грозен човек е тоя.И мислите му грозни и глупави.А вие ги четете и коментирате.Е, какви сте вие?
36
0
 
1
 
! Отговори
Истина преди 7 години
Увеличете златните резерви, че ще има спад на валутите заради непрестаннот печатане на пари.
35
0
 
1
 
! Отговори
Истина преди 7 години
В Уса на 7-8 г. има рецесия, само че сега с монетарни фокуси - низки лихви и др., се опитват без рецесия да мине, ама то е все едно да даваш болкоуспокояващи хапчета не тежко болен човек, който има нужда от сериозна операция. Българската Банка да почне да купува злато, че еврото бая изтърсване го чака заедно с долара.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да разбера защо непрестанно дават интервют сДянков? този човек трябва да е в затвора.
33
0
 
3
 
! Отговори
ъъъъъъъъъъъъъъ преди 7 години
Дянкуф! Ако имаше Господ теб нямаше да те има!
32
0
 
3
 
! Отговори
ъъъъъъъъъъъъъъ преди 7 години
Дянков! И тебе те преживяхме!
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Назначен по нечия линия
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А пропо дасе доуточня говорех за изкукалия сержант с връзки в общинска полиция
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 25 - най-голямата откритие на Маркс , е че има класи и че те са в непрестанна война.ОСвен това Маркс е говорил за революция, но думите му се периначават, той е казал, че революцията ще започне от богатите държави (Франция), а не от бедните (Русия). Маркс си е представял, че класите ще се изравнят и нуждата от пари сама по себе си ще отпадне, т.е. той е по-близо до идеи до социалдемократите, отколкото до тесниет комунисти.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Любчо престани да приказваш глупости щото по луд от теб няма радваи се че са те назначили в общинска полиция *** кои е тоя луд които тее назначил
27
1
 
3
 
! Отговори
КраварятОтФашингтонъ преди 7 години
ТОЗИ НА СНИМКАТА ЩЕШЕ ДА НИ ИЗМЪКНЕ ОТ БЕДНОСТТА КАТО ПОВИШАВА ДАНЪЦИТЕ ...
26
1
 
3
 
! Отговори
Крали Марко преди 7 години
Когато ти си финансов министър кризите са постоянни!!!! БОКОВА ***!!!
25
2
 
7
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 7 години
ОХ, ДО КОГА ЩЕ НИ НАВИРАТЕ В ОЧИТЕ ТАЗИ МАЗНА ГНИДА... ЗАБРАВИХТЕ ЛИ КОЛКО ПАРИЧКИ ОТМЪКНА ТОВА КРАДЛИВО ПСЕ.ХАЙДЕ МОДЕРАТОРЕ, ДЕЙСТВАЙ...
24
2
 
9
 
! Отговори
Потърпевш от кризата преди 7 години
В Лондон виждал все повече българи...Важното е в България да виждаме по малко от Дянков! Не искам постна пица, искам с гъби, шунка и хубаво вино на брега на Портофино, така както си я хапва той!
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А на всеки средно 50 години става революция и светойвна война и ако не се унищожат много богатите те стават още по-богати,а останалите още по-бедни
22
0
 
14
 
! Отговори
ф--к преди 7 години
В БГ кризата никога няма да си отиде , защото няма , няма и да има честни , доблестни съдии и прокурори !
21
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С такива икономисти като Дянков кризата никога не си отива, а и постната пица я няма. Бацо е изяде, гарнира със свинска мас. Остана само мазната картонена кутия от нея.
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурно затова от 30-те години чак до времето на Рейгън не бе имало нова гГоляма депресия, а от времото на рейгън чак до 2009 живеехем спокойно...да, през седем-осем години има разни малки бури които разклаащт от вреем на вреем финасовиет пазари, но хей, голяма криза, която да се отрази на целия свят не се създава с десетилетя.
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На този човек не му омръзнаха глупостите , които проповядва . Кризата възниква само в дебрите на човешкия мозък . За някои индивиди тя е постоянно действуваща .

Спонсорирани публикации