Евросредствата да не се фокусират само върху инфраструктура

Трябват повече инвестиции в иновации и в образование
21 окт 2016 11:37, Екип на Bloomberg
3
Евросредствата да не се фокусират само върху инфраструктура
Снимка: Reuters

Разпределението на европейските средства и през първия, и през настоящия програмни периоди не е достатъчно адекватно. Около 25% са фокусирани върху тежка инфраструктура, което няма пряко отношение с икономическия ръст. Ако бяхме насочили повече средства в иновацииобразование, свързано с иновации може би данните за икономическото развитие щяха да са други. Големият фокус върху инфраструктура, особено пътна, е грешка. Това заяви консултантът по европейски програми Атанас Кирчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"От няколко години насам през европейските програми се вкарват доста средства, които са единствените свежи пари, които влизат в икономиката", посочи консултантът по европейски програми Ивайло Здравков, допълвайки, че по този начин се развиват българските предприятия и това е положително.

По думите му след 2020 се очаква ново препрограмиране от гледна точка на сектори, начини на финансиране, доколко вкараните средства са били успешни и в кои сектори ще бъдат вкарвани субсидии. 

Здравков посочи, че към момента има доста проблеми, свързани с администрирането. "Времето, за което се подготвя една наредба за кандидатстване, е изключително кратко и недостатъчно, за да бъдат обхванати всички проблеми и казуси, въпреки че вече сме минали един предходен програмен период. Това, както и промените в хода на прием на документацията създават изключително напрежение", обясни той.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като оня бизнесмен де си наел ратаичета но бил сърдит на един обикновен човек де блъскал цял живот такъв специалист се извъдил че разбира от всичко само едно не разбрал че времената се менят и обикновенните хора знаят и могат и не ядат домати а зарад глупоста през ония години мен не ме интересува ни бизнеса ни приятелите му ни тия де ако ги накара да скочат от моста ще скочат и затова ми дреме
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя шапшaл тръгнал да учи Баце как се краде най-сладко... в следващото интервю го чакам да разяснява на баща си как се правят деца...
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма как да не се фокусират върху строителство, защото гепенето от там е най бързо и злоупотребите най-трудно се доказват!

Спонсорирани публикации