Еко, чисто... Кои са биопродукти? Само сертифицираните!

Най-добрият защитник на качеството е потребителят
Обновена: 25 окт 2016 13:20 | 25 окт 2016 13:14, Екип на Bloomberg
13
Еко, чисто... Кои са биопродукти? Само сертифицираните!
Снимка: Reuters

Един продукт може да се нарече биологичен, ако е сертифициран и на етикета му има номер на сертификата и общоевропейския знак. Всички останали, които могат да притежават сходни характеристики, нямат право да го твърдят, защото това не може да бъде доказано. Това каза Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"В България има 16 оператора на биологично земеделие, които сертифицират. Хората трябва да знаят, че има два вида земеделие – биологично и конвенционално", каза от своя страна Ели Илиева от Българска асоциация биопродукти.

Под думите й "еко, чисто, натурално...– това са абсурдни неща". "Защото нас ни проверяват непрекъснато – проверяват ни почвата, растенията, продукта. Всичко се проверява в лаборатория. Няма как да е "еко" и "натурално" ако не е сертифицирано и доказано, а това става с документи. Не подценявам хората на село, но там никой не контролира колко препарати се слагат, с какво и колко се тори и т.н.", настоя тя.

"10% от потребителите са много информирани, може би по-информирани от нас. 90% са малко информирани и дори не се интересуват. Най-добрият защитник и инспектор на пазара е самият потребител. Той най-често хваща нередностите, но за това трябва да бъде информиран", каза Николов.

"Много грешно е впечатлението на хората, че биологичните продукти са изключително скъпи. Това не е вярно. Хората все повече се интересуват какво слагат на масата си и казват - по-добре 2 лв. повече на вас, отколкото 20 лв. на лекаря. Това е пробив в системата", каза Илиева.

Би ли имало полза от квотни ограничения за присъствието на вносни стоки в българските магазини за хранителни стоки? Нужна ли е още регулация, за да се подпомогне биологичното производство или вече сме в областта на свръхрегулацията? 

Повече можете да чуете на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
7
 
! Отговори
няма такова нещо Еко преди 7 години
Еко и чисто е само ,ако си го произведеш сам - другото е лъжа и измама. Гледам ги тука едни наели офис в нашия блок ,разпродават си "екото" след 18ч - идат едни ошашавени и омагъосани като сектанти и купуват , на въпроси никакви не отговарят - с триста зора разбрах,че някой техен трябва да те препоръча та да можеш да купуваш. -избиват комплеси- те са избраните и достойните - ХА ХА ХА
9
4
 
3
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
До СЕТАТочно така - никаква СЕТА! *** без визи само в Сибир при Путиня. Там няма ГМО, всичко в концлагерите е сертифицарно по БДС и Путниските държавни стандарти!
8
1
 
8
 
! Отговори
СЕТА преди 7 години
Сега одобрената от правителство спогодба СЕТА ще ни покаже био. ГМО ще ни съсипят земята. Ракът ще стане ежедневие за хората.
7
1
 
7
 
! Отговори
лили преди 7 години
да спасим бабите и дядовците!
6
1
 
8
 
! Отговори
Питанка преди 7 години
Какви биопродукти са това, след като всичко около тях е с гмо?
5
1
 
23
 
! Отговори
Сертов преди 7 години
Работя във фирма сертифицирана по ISO9000 участвал съм в процеса по сертификация и съм запознат добреВ общи линии пишем нняколкостотин листа глупости /повечето преписани от тук таме/, идва един сертификиращ орган, плащат му се едни няколко хиляди, органа взима папките прави, се че чете кво сме писали, удря печата и вече имаме сертификат. Слагаме сертификата в рамка и пишем на етикета че продукцията има сертификат. Клиента се радва, Ама каква е реалността, само ние си знаем
4
1
 
17
 
! Отговори
ами сега преди 7 години
късам си дюлята от дървото, видимо евростандартна - права, жълта, без петна, измивам я и аха да я захапя една такава сочна, прясна, ароматна..., ама не била екологична - нямала етикет със сертификат за биопроизход и касов бон през сателита, че мога да я ям.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая май иска да ни каже, че домати от баба Иванка от село Горно-нанадолнище не са по чисти, био, екологични и т.н. от нейните домати...Жената явно смята, че сме рали по бананови дървета...
2
1
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Защото сертифицирането струва пари. Например- 1-звезден хотел, построен и обзаведен като 5-звезден. Единият плаща много по-малко, заради ниската си категория. Да не говорим, че всички екологично чисти препарати са по-скъпи от останалите, имеенно и заради този сертификат. И никой никъде не казва, че конвенционалното не е екологично чисто. Да не говорим, че всичко се тори. В единия случай препаратът е сертифициран, както казахме.
1
3
 
15
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
А защо тогава " БИОТО" трябва да е по-скъпо, при положение, че няма разходи за химия, А? Нещо не ми е ясно! Маи и тук имаме спекула!

Спонсорирани публикации