Doing Business Awards – във фокуса на последните две правителства

Добрин Иванов, АИКБ и Камен Колев, БСК пред Bloomberg TV Bulgaria
27 окт 2016 16:07, Екип на Bloomberg
0
Doing Business Awards – във фокуса на последните две правителства
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Класацията Doing Business Awards е доста авторитетна и поради това предишните две правителства обърнаха особено внимание на позицията на България в нея. Това заяви Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) в Бизнес старт с Иван Нончев. Заедно с Камен Колев от Българската стопанска камара (БСК) той коментира 39-то място на България в ежегодната класация Ease of Doing Business. 

Иванов беше красноречив за позицията на България в класацията и я сравни с баснята за лисицата и гроздето: Не смятам, че тази класация е достатъчно обективна и дава цялостна оценка на бизнес средата в една страна и мястото на Македония в десетката е доказателство за това твърдение, каза той. 

Има показатели, по които България е в първата десетка, но и такива, които ни теглят назад, каза Колев. Картина за бизнес климата дават и преките чуждестранни инвестиции, като от началото на годината са намалели с 35%, допълни той. 

Например класацията оценява времето за плащане на данъци, но не включва размера на данъчната ставка, каза Иванов. По същия начин не само времето за присъединяването към електрическата мрежа е важно, но и цената на електроенергията, допълни той. 

Според Колев високото място на България при защитата на миноритарните акционери не дава отражение на развитието на българския капиталов пазар. Може би причините са други, но като че ли няма някакво следствие от предното място на България, допълни той. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации