Нашенци купуват вили за милиони в Гърция

Новата тенденция в интереса са луксозните имоти
28 окт 2016 12:14,
27
Нашенци купуват вили за милиони в Гърция
Снимка: flickr

Цените на градските имоти в Гърция са спаднали драстично – някои с до 50% в сравнение с 2009 г., но същото не може да се каже за крайморските, включително и островните, които се запазват стабилно високи.

Първият български бум на търсене на имоти в южната ни съседка е след влизането в Европейския съюз през 2007 г. и продължава до 2012 г. Тогава българите купуват главно по-обикновени къщи или апартаменти, но сега има нова тенденция в интереса на сънародниците ни - към покупка на луксозни имоти. Така твърдят пред "168 часа" брокери от различни агенции.

Не е изненада, че нашенците се насочват към близки до плажа и морето места. При това интересът е главно от страна на хора, които често пътуват до Гърция на почивка. Българите купуват ваканционни имоти главно заради дивото море, където няма бетон и понеже гърците виждат, че българите имат траен интерес, не намаляват цените.

Стойността на купените имоти започва от 40 000 евро и стига до 250 000 евро средно, но има и единици, които се сдобиват с вили за над 1 милион евро. Това лято един от заможните ни сънародници е купил имение за 1,5 млн. евро, разказа пред вестника български брокер, който от години работи в южната ни съседка.

Като цяло в Гърция в момента повече се предлагат градски имоти, има изобилие от апартаменти за продан, но търсенето към тях е значително по-слабо, отколкото към собственост до красивите гледки край моретата с възможност за плаж 6 месеца в годината. Затова и цените в Атина, Солун и другите градове са доста ниски, обезценени са до 50%, в сравнение преди кризата от 2009 г. Дори са по-евтини от тези в София, Пловдив и Варна. В центъра на двата най-големи града в Гърция може да се купи апартамент от 70 кв. м старо строителство за 20-25 хиляди евро, твърдят брокери. В столицата дори има и малки жилища от по 40 квадрата за 9-10 хиляди евро.

Интересът на българите е насочен към покупка главно в района между Кавала и Солун, защото е по-близо до границата и по-лесно може да се отиде на почивка през лятото, заявиха от няколко различни агенции. Тук влиза и районът на трите ръкава на полуостров Халкидики, където традиционно почиват хиляди българи в последните 10 години. Там имоти търсят още сърби, румънци, руснаци, украинци, средно- и западноевропейци. На по-атрактивните острови – Миконос, Санторини, Корфу, Кефалоня, купуват дори световни знаменитости.

Най-често българите се интересуват от апартамент с две спални на цена от 40 до 60 хиляди евро между Солун и Кавала или къща от 60-80 квадрата с 250 до 400 квадрата парцел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
6
 
! Отговори
42 преди 7 години
Ето къде потъват част от крадените пари...
21
0
 
8
 
! Отговори
Nona преди 7 години
Наистина са много изгодни тези оферти на имотите към момента в Гърция,но...данъците после....ще разберете
20
0
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Нормално,все пак бяха изтеглени сериозни заеми ,пък цяла банка замина в историята.
19
0
 
3
 
! Отговори
А има ли преди 7 години
CACAO BEACH наблизо ? Ако все още няма, сигурен съм че когато станат повече българите ще направят една подобна дискотека и край на тишината и спокойствието.
18
1
 
3
 
! Отговори
шаламонто тоягата преди 7 години
Що им вервате, брокерската пасмина пак се разшава! Преди седмица писаха, че руснаците си продавали имотите по Черноморието, сари пък не са тръгнали с тези пари да купуват в Гърция?
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 17на *** е
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Петков, Петков, кой купува в Кавала. Там е много задушно през лятото и има много комари. Виж на Тасос тези неща ги няма, там върви, пък и има адвокат-българин.
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТАЗИ ВИЛА НА ЦВЕТАНОВ ЛИ Е?
14
2
 
20
 
! Отговори
бате Енчо преди 7 години
И аз съм се наканил да си купя апартамент в Солун, много по евтино е от жилище в София - монолитен тристаен апартамент след евроремонт - 40 хил евро , слагаш си му една блиндирана врата и си ходи на почивка и на море когато ти е кеф, няма риск да те ограбят като тук , съседите са нормални хора , зимата се изкарва спокойно на климатик, красиво и спокойно е . Ще си държи парите ,защото рано или късно ,но гърците ,за разлика от нас ще се оправят!
13
0
 
9
 
! Отговори
Й преди 7 години
Тази къща на снимката ми хареса, мисля да открадна идеята и да построя моя подобна :)
12
1
 
21
 
! Отговори
чужденеца преди 7 години
Крадаха държавата години,та що да си не купят имотче на гръцкото море.-Гадове вълнести
11
1
 
3
 
! Отговори
предплатена статия преди 7 години
Кво става с бежанците по границата и цените на имотите в 'джунглата?
10
1
 
30
 
! Отговори
Иван преди 7 години
..а на някой прави ли му впечатление, какви са цените в Столицата им и във втория по големина град?3 пъти по-евтино от София!!!Разликите между София и Солун не искам да ги коментирам!Не се наядоха нашите спекуланти и не го надуха този балон!!
9
2
 
11
 
! Отговори
не платена статия преди 7 години
Хайде малоумнии софийски мутри с мръсни парици , че гърците са я закъсали за пари ... в същото време гръцките мериджей с бг бизнес са на червено в софия .... те и гърците тръгнаха да изкупуват софия бг.....
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Балканите Барутния погреб на Европа.Така са казвали в началото на 20-ти век.Да купувашимот в която и балканска страна си е рискована инвестиция.Колкото и да са привликателни имотите те те заробват в един район известен със своята несигурност.Думите на Ердоган и действията на Путин показват че тук за секунди може да стане напечено.А сервилническото поведение на балканските политици го потвърждава.Ако разполагах със средства за имот в Гърция бих инвистирал във Флорида или Австралия.Далеч от Европ
7
0
 
1
 
! Отговори
asasasasa преди 7 години
До Анониментой да не е прокурор
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСамо така! Като не можахме да си вземем Солун с война, да го изкупим! ---------------------------------И руснаците говорят същите глупости за нас :) Бай *** щял да купи Солун мухахахаха :) А в същото време българките чистят, лапат и бършат мърсотиите на дебелите гърци и гъркини
5
1
 
19
 
! Отговори
Петков преди 7 години
В момента съм в преговори с гръцки брокер и ще си купувам къща на около 20 км. западно от Кавала.Цените за двуетажна къща с РЗП 120 м. - 150 м. и около 400-500 м. двор започват от 100000 евра, но имотите са хубави, съвсем близо до морето, няма *** , няма престъпност, морето е чисто и такава сделка е несравнимо по-изгодна отколкото в България.А летния сезон е почти 6 месеца, пък и през другото време е топло и приятно.
4
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само така! Като не можахме да си вземем Солун с война, да го изкупим!
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
допреди няколко години си мислех как ще се пенсионирам и ще си взема къща с двор на село, не ща в града. След оглед на потенциални места обаче съм попарен. Цените са ниски, но няма никаква инфраструктура, за местното население и цвета му не искам да коментирам. Тази година за пръв път огледах гръцките села в северна Гърция ... цените са по-високи, но не и невъзможно. Направо мисля да се запише на курсове по гръцки.