Логично: ГЕРБ оттегля Бюджет 2017 г.

ПФ ни извиват ръцете за пенсиите, казва пред Investor.bg Менда Стоянова
Обновена: 14 ное 2016 10:11 | 14 ное 2016 09:55, Екип на Investor.bg
23
Логично: ГЕРБ оттегля Бюджет 2017 г.
снимка: БТА

Най-логично и благоприятно за страната е да изтеглим Законопроекта за държавния бюджет за 2017 г. Да си говорим честно - Законът за бюджета е може би най-политическият закон и в този смисъл е най-закономерно той да бъде изтеглен. Просто няма да бъде политически коректно чрез него да се налагат политики, които не са приоритет за сегашното мнозинство в парламента.

Това обяви в интервю за Investor.bg председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Тя напомни за юридическата възможност страната ни да не навлезе без бюджет в новата година – с помощта на Закона за публичните финанси, който предвижда бюджетът да се изпълнява на части, за всеки месец по 1/12 от стария бюджет, докато не бъде приет нов такъв.

„По-конкретно, ако до началото на годината бюджетът не бъде приет от парламента, приходите се събират в съответствие с действащите закони, а разходите и трансферите са с размер не по-голям от размера им за същия период на предходната година, т.е. за 2016 г. Тази разпоредба от закона обаче не може да се прилага за повече от три месеца, като в този срок не се включва времето, през което няма избрано Народно събрание“, пояснява Стоянова.

По думите ѝ проектобюджетът за догодина може да се използва за солидна основа на евентуален бъдещ кабинет. Според нея заложената рамка е достатъчно добра и няма нужда да се губи време да се прави изцяло от нулата.

Стоянова е категорична, че няма подценяване на бюджетните приходи нито за тази година, нито за следващата. Нещо повече – според нея за 2017 г. са планирани приходи с 2,4 млрд. лева повече от очакваното изпълнение на постъпленията за 2016 г. Предвидено е през настоящата година да съберем с 1,5 млрд. лв. повече отколкото през 2015 г.

Според финансиста въпреки че финансовото министерство е заложило дефицит в размер на 1,7 млрд. лв., 2016 г. много вероятно ще завърши с балансиран бюджет.

„Дефицит не е мръсна дума! Дефицити трябва да има и считам, че да планираме дефицит от 1,4 млрд. лв. за догодина е съвсем логично и нормално. Рязкото свиване на дефицита не е полезно за икономиката. Причината е, че това води до рязко свиване на разходите (приходите няма как да се свият, защото те се покачват поетапно). Нещо подобно направихме през 2012 г. и това се отрази зле на икономиката. А ако погледнете отрицателното бюджетно салдо на другите страни-членки на Европейския съюз, ще видите, че нашия дефицит е на едно от най-ниските нива. Нека не забравяме, че това е вид източник на повече разходи“, категорична е Стоянова.

„В Европа масово се води политика на дефицити. Проблемът при нас е друг. Ние сме във валутен борд и вече 8 години сме с отрицателно салдо. Все още не сме икономика, която се ползва с голямо доверие и може да се финансира при изгодни нива на външните пазари. Засега се финансираме добре, но има ограничения на сумите, а ако дефицитът скочи рязко, аз ви гарантирам, че това ще оскъпи драстично външното ни финансиране, защото ще паднат рейтингите и доходността на нашите облигации. Ние не сме Германия. Затова не трябва да допускаме по-високи дефицити, но не трябва и рязко да ги свиваме и да стагнираме икономиката наново“, поясни още председателят на бюджетната комисия в НС.

Менда Стоянова споменава и за „сериозен проблем подкрепящия партньор „Патриотичен фронт“. „Те отказаха да подкрепят бюджета на Държавното обществено осигуряване и бюджет 2017. Хората на Красимир Каракачанов искат бюджетът да задели допълнително 1 млрд лв. за повишаване на минималната пенсия до 300 лв., като тя бъде изравнена и с прага на бедността“, казва в интервюто си за Investor.bg Стоянова.

Според нея проблемът не е в парите, макар че това е сериозна сума. Проблемът по-скоро е, че вдигайки минималната пенсия, държавата може да срине цялата пенсионна система. „Пенсията не е социално плащане от държавата, а обезщетение на всеки за това колко е внасял през годините в системата. За времето, през което е внасял и размерът, който е внасял. Има формула, по която се изчислява, затова не са еднакви пенсиите. И ако ние вдигнем минималната пенсия, това ще демотивира хората, които внасят високи осигуровки. Това не е здравословно нито за хазната, нито за системата на общественото осигуряване“, категорична е Стоянова.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Менда Стоянова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
хидко преди 7 години
Това недоразумение Менда! Логорея относно дефицита, показваща закостенели, клиширани схващания, без разбиране за какво говори и очевидна невъзможност да го обясни по-друг начин, освен със заучени фрази.Не по-малко показно е и изказването й относно позицията на ПФи коментара за логиката на пенсиите. Това всъщност показва и разбирането на екипа й, по въпроса. Липсата на мислене е очевидна, Нуждата им от почивка е належаща. И то голяма почивка, като да не се връщат никога повече!
17
2
 
4
 
! Отговори
биб преди 7 години
едно от най големите престъпления, които комунистите от "БСП" ни готвят е премахването на 10 % плосък данък и въвеждането на подоходното облагане - смисъла му е да унищожат средната класа, доколкото се е създала през последните няколко години, когато не управляваха те, да приберат парите от доходите и в бюджета и да ги откраднат с червените си мафиотски кръгове и обръчи от фирми. Целта е и хронично да се държи народа беден за да гласуват за тях - "социланата" партия
16
2
 
3
 
! Отговори
чичо преди 7 години
До Маринда в бюджета на държавата има 13 милиарда лева фискален резерв, за който комунистите от БСП и техните коалиционни партньори от ДПС се облизват като котараци и който ще изчезне без следа ако успеят да докопат властта на новите избори
15
5
 
11
 
! Отговори
Марин преди 7 години
Охх сега ще дойдат БСП, моля се да дойдат БСП, за да видите откъде изгрява слънцето. Да видим новите пътища, АЕЦ Белене, пенсии по 1000лв и заплати по 2000лв. Вдигнат ли ми данъка, за да издържам всички *** тук, се изнасям в чужбна и ще ви гледам сеира и жалкия живот от километри. И без това в linkedin ме заливат с предложения, просто смятах, че тук има надежда.
14
11
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Не знам кое повече искате да го няма Борисов или БСП и ДПС да се върнат на власт.Всеки казва за какво ние асфалт а всички карате по него.Може да е всякакъв Борисов не го и хваля ама няма друго правителство което да е направило толкова за инфраструктората,да сега ще започнете да ми пишете че съм платен и тем подобни работи ама аз поне работя и плащам данъци и не чакам на Борисов да ми вдигне заплата защото знам че той няма как.За това кой за каквото е учил такава заплата ще взема.
13
12
 
5
 
! Отговори
стабилност преди 7 години
Стабилността в България е в бедността. Как тиквони не го е срам да говири за стабилност, когато над 2 милиона българи живеят под прага на бедността. България е стабилно най-бедната държава и хората прозряха, че това правителство е неадекватно и е оставило страната по течението. Не може Румуния да залага два пъти по-голям икономически растеж, а банкянския селянин да ни обеснява колко по-добре сме ние. Като не можеш да измислиш нещо - ходи виж как го правят другите. Нагъл егоцентрик.
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
специално за минималната пенсия слушах Каракачанов - наистина не става дума да се дава на парче/калпак, а според изработеното през годините. 'Социала', както го наричат някои виолетови съграждани, остава същия, но хората, които реално са работили и осигурявали цял живот, трябва да получават според труда си, а не да им се взема от парите и да отиват при 'фабриките за деца'. Ама ГЕРБ направят ли го, губят 500.000 избиратели, които така или иначе стотинка не са внесли в държавата, а само точат.
11
8
 
13
 
! Отговори
лупи преди 7 години
Както винаги нищо логично няма в действията на ГЕРБ. Всичко е на принципа "на си ти куклите, дай си ми парцалките". И за какви политики в новия бюджет става въпрос, Мендо? През последните 8-9 години все едно и също.
10
8
 
7
 
! Отговори
stefka radonova преди 7 години
Dano ve nabutat po zatvorite shika prestapnici gerbadjiiski mutri i kradciiiii
9
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
който се е занимавал с рекет завинаги си остава такъв. бивши бандити няма.
8
3
 
32
 
! Отговори
китаец преди 7 години
То разлика между новия и стария няма. Не виждам причина да не караме по стария, както е по закон. Пенсионерите няма да получат по два лева, но ще го преживеят и това унижение. Това свали гербаджиите от власт,. Изборите бяха законния начин на промяна на политическата върхушка независимо от цвета и. Очаквам оставки на всички политици с повече от два мандата. Необходимо е законово ограничение до два мандата за всички изборни длъжности.
7
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами гласуват 10 км. по-малко магистрали и ето 1 млрд излишък! Без това ще ги ремонтират още следващата година. И от скъпите винетки, никаква файда, пътищата станаха по-зле.
6
4
 
57
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Когато правиш на инат на народа си с мисълта да го накажеш, защото не е гласувал за теб нищо хубаво не те чака. Не приемайте бюджет, доведете криза, но ние ще помним, че тя е от вас. А на следващите избори не ни чакайте.
5
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според счетоводителката на цар Киро, пенсионерите в България по добре" да бъдат прекарани през газовите камери вместо да се мъчат с 80 евро на месец такива доходи няма дори в Африка.Патриотите го искат само за пенсиите получени за възраст и стаж, а не за социални и инвалиди.Никой от ГЕРБ не казва, че от 10млд за пенсии в НОИ , 4.5 млд отиват за социални на хора които никога не са работили, или за лъже инвалиди.
4
1
 
43
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Безотговорно. На следващите избори ще оттеглим тях?
3
5
 
49
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
Оттеглят го, за да не им лъснат далаверките!
2
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прекрасно, ама в България( ЕС, НАТО) минималната пенсия е 80 евро, а в Бивша Югославска Република Македония е 206 евро!
1
2
 
32
 
! Отговори
Ей, не лъжи долно преди 7 години
Я СИ ГЛАСУВАЙТЕ ПО ЕДНА СРЕДНА ПЕНСИЯ ЗА ДЕПУТАТСКА ЗАПЛАТА И ТОГАВА РАЗСЪЖДАВАЙ НАД РАЗМЕРА И. ЗАЩО РАБОТЕЛИТЕ ПРЕДИ НЕ СА С ОСЪВРЕМЕНЕНИ ПЕНСИИ, А ЛАПАТЕ СЕГАШНИТЕ *** ОТ ПЕНИОНИТЕ ОСИГУРОВКИ, КАК ЗА ЕДНИ РАБОТИЛИ ЦЯЛ ЖИВОТ И СКУБАНИ ОТ КОМУНИСТИТЕ И ВАС СЕГА НЯМАТ ПРИЛИЧНИ ПЕНСИИ???

Спонсорирани публикации