България е на второ място по очаквани инвестиции спрямо БВП

Преди 2 дни бе подписана и първата транзакция под т.нар. прозорец за инфраструктурни и иновационни проекти
7 дек 2016 11:14, Екип на Bloomberg
13
България е на второ място по очаквани инвестиции спрямо БВП
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България заема второ място в ЕС по отношение на очакваните подкрепени от плана "Юнкер" инвестиции към БВП на страната. Това каза икономическият съветник в представителството на ЕК в България Георги Янакиев в предаването "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria

"Европейската комисията (ЕК) предложи удължаването на плана "Юнкер" с 2 години и увеличаването на целта, която трябва да постигне, от 320 млрд. евро до 500 млрд. евро с нов хоризонт до 2020, обяви той.

По отношение на малките и средни предприятия (МСП) България е една от най-добре представящите се страни в ЕС, коментира Янакиев.

"През последните няколко месеца бяха одобрени серия от допълнителни споразумения, като по т.нар. прозорец за МСП вече има одобрени 8 споразумения, които трябва да мобилизират инвестиции за над 500 млн. евро", посочи той. 

"Преди 2 дни беше подписана и първата транзакция под т.нар. прозорец за инфраструктурни и иновационни проекти – кредитна линия за ББР с размер на 150 млн. евро, която трябва да позволи финансирането на проекти на МСП в размер до 420 млн. евро", обяви още икономическият съветник. "Вървим убедително към очаквани подкрепени от плана "Юнкер" инвестиции в размер на малко под 1 млрд. евро за България", отбеляза той. 

Основните рискове за МСП пред реализирането на стратегическите инвестиции са свързани с работата на терен, както и с префинансирането, коментира от своя страна председателят на НСМСП Елеонора Негулова. "Проблемите с кандидатстването на фирмите идват с обезпеченията и насърчаването на проектите, одобрени за финансиране, по различните програми, обясни тя, като посочи, че би било добра стъпка създаването на фонд по подобие на фонд ФЛАГ за общините, така че част от ресурса да бъде насочен за подкрепа на оценените като жизнеспособни проекти на МСП. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БВП е залъгалка за балъци. Когато 100 (сто) лева минат през десет ръце БВП се увеличава с 1000 (хиляда) лева, но стоте си остават сто.
9
1
 
0
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Този нещо е в грешка. По въпроса с "очакванията" българския народ е на 1-о място!
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 9 "Защо така?" АМИ ЗАЩОТО ХРЕТИН ш.о.р.шоиден ЩЕ плащат и ПРА-ПРА-ВНУЦИТЕ ТИ освен ако не си от лгтб дъгата.Аве кой роди такива ... ... хретини ... не е истина.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Доктор ИкНСъщност БВП на глава от населението ни е два пъти по-малък от този на Русия без да продаваме горива и суровини на цял свят.Защо така?Минималната заплата у нас е два пъти по-висока от тази на велика Русия като уж ние нищо не произвеждаме пък руснаците правили ракети.Защо така?
6
2
 
5
 
! Отговори
Блядко преди 7 години
До Анонимен 5Абе не е, не е ама, някой като ви каже, че БВП на Габон на глава от населението е по-голям от този на Русия скачате до небето.Защо така?
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама НАИСТИНА даже почваме да строим ракети за дуппарата на тоя горе.И ще сме ПЪРВИ , а ако Тиквата вземе още 30млрд за автоскрап ще ни обявят за център на вселената.
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БВП расте, комунистите са недоволни.Не се спазват инструкциите от Масква.Гласувайте за БСП, те ще променят този показател като изолират сраната от европейското семейство и ще ви върнат турското робство(вместо Османско владичество) в учебниците, за да сте щастливи.
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европейски папагали без реални познания, живеещи в свой паралелен свят.Колко пъти трябва да ви го повторят много по-доказали се НОБЕЛИСТИ като Джоузеф Стиглиц, че БВП вече не е надежден измерител за състоянието на икономиката?Драги евролизурковци, знаете ли че ако богатството само на няколко милиардера се покачи, това неминуемо ще даде отражение в ръст на БВП на цялата страна? И оттам вие, удобните и полезните инфантили, ще ни говорите че ВСИЧКИ сме забогатели.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом вече и очаквания се класират значи положението е много лошо!
1
4
 
7
 
! Отговори
Доктор ИкН преди 7 години
естествено, като БВП е мижав, така ще изглежда... А в абсолютна стойност е колкото на малък град в Тамбукту

Спонсорирани публикации