Китайски мед заля пазара, продават го за наше производство

Вносът му подбива цените, натискът от Украйна също е голям
26
Китайски мед заля пазара, продават го за наше производство
Снимка: Булфото, архив

Проблемът за вноса на пчелен мед в България е много голям, коментира пред БТА инж. Михаил Михайлов, председател на Сдружението за биологично пчеларство /СБП/ и Обединения български пчеларски съюз /ОБПС/.

Още от началото на годината търговците и преработватели ни заявиха, че независимо от това каква ще бъде тя - медоносна или не, няма да вдигнат изкупната цена на едро, каза той. В полза на аргументите си те ни показаха оферти от Украйна за цена 1,50 евро за килограм и от Китай - достигащи до 1,1 евро за килограм. Това беше през през март по повод среща с делегация от Китай, която преговаряше за търговски стокообмен с нас, включително и на мед, поясни експертът.

По-късно, през август, се оказа, че това вече е факт и Китай вече внася мед у нас, за който твърдят, че е с превъзходно, дори перфектно, по думите им, качество, разказа инж. Михайлов.

Трябва да се има предвид, че Китай е най-големият потребител и производител, а също и търговец на мед и пчелни продукти и че България е подходяща като трамплин за навлизане на европейски стоки там, смята инж. Михайлов.

"Парадоксално обаче е, че мед, на чийто етикет да пише, че е китайски или украински мед, или от някъде другаде, на практика няма. Затова най-вероятно е вносителите на този мед да го преработват, като впоследствие той излиза под наименованието "Български мед".

Засега само гадаем, но аз лично, а и целият бранш на 100 процента сме убедени, че се внася мед от тези държави, и то в големи количества у нас", каза експертът.

Инж. Михайлов изтъкна като проблем това, че пчеларите хранят пчелите по време на медосбор, вследствие на което се завишава съдържанието на фруктоза. Това, за съжаление, е практика, с която някои пчелари компрометират българския мед, който по принцип минава за изключително качествен - по всички физико-химични показатели, посочи експертът.

Категорично трябва да се знае, че българският мед е изключително конкурентен. Ако има проблем, той е в това, че количествата са относително малки, смята инж. Михайлов.

За миналата, 2015 г., до октомври, статистиката сочи малко над 10 500 тона произведен мед, от който две-трети е реализиран в чужбина, една трета остава за вътрешна консумация - за населението и за подхранване на пчелите, посочи експертът.

Високите качества на българския мед го правят изключително конкурентен, но и нещо повече - в чужбина той се използва като подобрител на други медове.

Уникалността на българския мед и доказано най-добрите физико-химични показатели спрямо останалите продукти е благодарение на природата. У нас тя е изключително подходяща за отглеждането на пчели, заяви инж. Михайлов.

Страната ни изнася мед основно в Европейския съюз, но и в други страни, отвъд океана, посочи експертът. По думите му Германия като най-големият потребител на нашия мед извършва дори и ре-експорт, тоест внася български мед и след го препродава на по-високи цени.

Основно обаче българският мед се използва за подобряване на медовете, които внасят от Китай, Аржентина и други, отбеляза инж. Михайлов.

Що се отнася до добива той е с около 30-40 на сто по-малко от миналогодишния. Обратно на очакванията обаче, това не е довело до повишаване на изкупните цени, а по-скоро до тяхното падане, каза той.

Изкупната цена непрекъснато пада и достигна до 3-4 лева за килограм на едро, каза експертът. Миналата година търговците вдигнаха още в началото цената на едро и тя започна от 5 лв/кг - до 5,50 лв/кг на полифлорния мед. След това цената падна, а първоначалното вдигане се дължеше единствено на това, че годината не тръгна благоприятно, пролетта беше много студена и като цяло времето създаде впечатление, че няма да има достатъчно мед. Това е заради натиска на украинския мед, който се отглежда на приблизително еднаква географска ширина, близък е до нашия като показатели и се предлага на много ниски цени, коментира инж. Михайлов.

Така или иначе, офертите към търговците са на такава цена, допълни той. При недостиг на производство българският пазар се срива, намалявайки изкупните цени, вместо да е обратно, за да може да се внесат големи количества мед отвън, каза инж. Михайлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: КитаймедУкрайнавнос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
ПОмпат биосферата преди 7 години
Отглеждането на пчели обезпечава Божия Благодат
19
0
 
2
 
! Отговори
Пчелар преди 7 години
Колежке, то е измислено да се забрани вноса на мед извън ЕС. Но няма кой да го прием, ще се засегнат много интереси. Остави ги тези браншови пчеларски организации който само имитират дейност, впрочем това важи за всички пчеларски организации. А Мишо е време да си ходи, въпреки че за първи път се е изказал както трябва. Може би този път някой му е казал какво да говори иначе ръси само простотии!
18
0
 
1
 
! Отговори
BGПчеларка преди 7 години
Предожение: Браншовата организация на пчеларите, а и всяка друга браншова организация да прокарат закон в BG парламента със следното съдържания-" Предложение за внос в BG на каквато и да е стока да се прави от съответната браншова организация. да се определи какво количество е необходимо и обезателно минималната цена на вноса да е по-висока от цената на българския производител. Никой друг извън браншовата организация да няма право да взема решения за внос."
17
0
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
То е много трудно да се защитят българските производители /и за мед/ със съответен драконовски закон за измама и ментета! Особенно пък е трудно, когато законотворците дето уж били "слуги на народа" не искат!!
16
0
 
10
 
! Отговори
Пчелар преди 7 години
И да допълня на който му се вижда скъпо да взима мед от пчеларите, може да заповяда когато вадя мед, ще му дам без пари 4-5 буркана, но да се изпъне цял ден под слънцето!
15
0
 
7
 
! Отговори
Пчелар преди 7 години
Само да ви кажа че това което се предлага в веригите все е кръщавано с китайски мед. Взимат го от нас на 4 лв килограм на едро, а го продават по 11 лв в веригите. Сами си направете сметка дали ще взимате мед от пчелар или някой от големите вериги. Аз продавам по 8 лв килограмовия буркан (за пенсионети по 6 лв) и се чудя как има хора които предпочитат да си вземат от магазина, при положение че е чорба. Четете етикета на него пише с ситни букви глюкозо-фруктозен сироп.
14
5
 
2
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 7 години
е нали има свръх производство тука бре... преди 2-3 месеца един пчелар хленчеше по радиото, че имало много навлеци вече и трябвало като ловците да се дава разрешение, само ако някой умре... а пък цената на дребно е десятка за 800 грама... сега се настройвам да търся само украински и китайски...
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тц, тц, тц, вчера.бг хич ви няма с цензурата, нормални думи се цензурират, то сигурно затова нямате и редактори, щото като пишете с греши избягвате собствената си цензура...
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чичо ми има 150 кошера, регистрирани по всичките глупости за България, една вечер му откраднаха 60 кошера. Знам как се мести кошер, но не знам как се краде за 1 вечер... но като всичко друго по селските региони ще замине.Животновъдството намалява, пчеларството си намалява, всичко намаляваме и почваме да внасяме.
11
3
 
3
 
! Отговори
... преди 7 години
Абе от мед в БГ печелят само износители, вносители и производни! Обикновените пчелари в 9 от 10 случая са на 0 или около нея! Вярно тук нямаме плантации от кошери каквито съм виждал на снимки от Китай, вярно е че тук пчеларството е по-скоро хоби! Но това е понеже няма как да се изхранваш от пчеларствос наличието на само 100 кошера! А повярвайте ми 100 кошера са си много работа! Ако питате от къде го знам, ами баща ми гледа пчели преди и аз помагах и има към над 80 кошера и не е цъфнал и вързал!
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да беше само меда - всичко наше е скъпо и най-често не дотам качествено
9
2
 
10
 
! Отговори
додо преди 7 години
а стига с тия китайски *** ... ние държава нямаме...нямаме и държавни политики - имаме само частни интереси...така си скапахме и доматите и редица вкусни плодове и зеленчуци - вече не останаха семена от старите хубави сортове...сега да си *** и пчелите ...
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бг меда е скъп дори за самите еко българи каква ирония , иначе "мартениците отдавна са китайски " ми накарайте бг затворниците да правят "дъмпинг цена" на китайските мартениците ве , то щото е много сложно и хай тек производство.
7
0
 
6
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
а този в магазина знаеш ли го какъв е?твоят познат, ако е добър познат, поне може да ти каже какво събират пчелите му и от къде. Чувал ли си за "био мед" с кошери разположени близко до летище Пловдив?Взимай си от твоят познат, дава ти го с 2 лв по-ниско и ти дава качество а не 5 преработки. Така и ти го стимулираш да продължава да развива.
6
3
 
0
 
! Отговори
сатана преди 7 години
вън от българия
5
20
 
10
 
! Отговори
алчни са, това преди 7 години
Колко от пчеларите декларират колко мед са произвели и на какви цени са го продали? Как решават на каква цена да го продадат, как ще ми гарантират какво има в буркана? Имам роднина който гледа 50 кошера в свободното си време и като отида да ми продаде, казва :"То тая година на пазара е 8-9лв на теб като мой човек -7".!? Подобно на бабите с "домашната" ракия - на магазина е толкоз и моята щото е домашна -2лв отгоре, ама какви разходи има завода(акцизи и ДДС) и какви бабата...
4
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
един поснат пчелар ми каза че само двама чодека изнасят мед в България. на теория всеки може да изнася за ес а на практика минавш през 4 тона бомащина 10-15/най-малко/ хиляди за фонд корупция и накрая ти палят кошерите.
3
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мартениците одавна са китайски сега посегнаха и на меда
2
9
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
цените на меда в бьлгария са непосилни за нас пенсионерите
1
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китайската пчелЪ е най-работната!

Спонсорирани публикации