На дъното сме по заплащане на час в ЕС, няма и ?2

Най-добре плащат в Дания - 25.5 евро за 60 минути труд
9 дек 2016 17:45, Екип на Investor.bg
93
На дъното сме по заплащане на час в ЕС, няма и ?2
Снимка: архив, БулФото

България е на последно място в Европейския съюз (ЕС) по брутно почасово възнаграждение, показват данни на европейската статистическа служба Евростат за 2014 г. Почасовото заплащане в България е 1,7 евро спрямо 13,2 евро средно да ЕС и 25,5 евро в Дания, където часовата ставка е най-висока.

Непосредствено преди нас е Румъния с 2 евро за час. Във всички останали страни членки от региона брутното почасово възнаграждение е над 3 евро.

България е на последно място в ЕС и по заплащане на час, изразено в паритет на покупателната способност, показват данните.

Близо една пета от работещите българи получават ниско трудово възнаграждение, показват още данните на Евростат. Става въпрос за лица, чийто общ медианен доход е поне 33% по-нисък от средния за страната.

Средно в ЕС в тази категория попадат около 17,2% от домакинствата (или всяко шесто).

Най-голям е делът на бедните в Латвия (25,5%), Румъния (24,4), Литва (24%) и Полша (23,6%). Най нисък е този дял в Швеция (2,6%), Белгия (3,8%) и Финландия (5,3%).

Според Евростат в категорията на ниско платените работници попадат доста повече жени (21,1% ), отколкото мъже (13,5%).

Подробности четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
4
 
! Отговори
Благоев преди 7 години
Днес един ЗАМОЖЕН българин ми обясни че: при тези ниски доходи ,малко вдигане на цените, данъци и такси ,забрана за движение на стари автомобили ще му осигури ЖИЗНЕНО ПРОСТРАНСТВО в по добър квартал с парко място , без да му се пречкам на пътя! ?
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като махнем борда ще е 10 000 на час.
67
2
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Мафията е на власт, това е положението!
66
2
 
13
 
! Отговори
Бойчо преди 7 години
В България заплащането е по-ниско и от държави, като Парагвай, Перу, Колумбия, Сейнт Китс и Невирс, Република Палау, Сейнт Винсент и Гренадини, Тайланд, Ливан, Тринидат, Тобаго, Вануату и др. Да изброявам ли още? От 1 Януари минималната заплата в България се изравни с тази в Зимбабве! Това ли е да си член на ЕС с по-ниски заплати от от развиващи се Африкански страни? От Азия, Латинска Америка, Близкия Изток?!
65
3
 
3
 
! Отговори
До Веско преди 7 години
Не бой се Веско, скоро пак ще работите за комунистите, ако БСП спечели, или по-скоро за комунистическите милионери, които са останали извън лапачката в последните години и сега чакат да наваксат пропуснатото. БСП и ГЕРБ=БСП
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ток за валута се изнася сега. Тогава тока не достигаше за родните ни гиганти, които бяха неефективни и папкаха като обезумели тока. Освен това крайностите никога не са добри без значение тогава (уравнивиловката) или сега(1% от "умните" на света контролират 50% от ресурсите) когато робите копат на тръстиката за 2 евро на час. Проверете колко е по-умен от вас дедо Сорос на час.Но най-големия фън е че дори при най-ниските ставки в ЕССР "умните" 1%-чици "бизнесмени" нямат сериозни позиции.
63
4
 
3
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Ajde be .....dosta placete ste imale mala plata ....... 1,7e na sat dosta e za vas.... duri e mnogu. Toj sto ima topki odi na zapad i raboti a vie drugite ke si sedite doma tamo cel zivot so 100e.
62
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бе ти по татово време до магазина ходил ли си , или си ходил прав под масата ? Пари се спестявах щото нямаше какво да се купи , а като искаш да купиш нещо трябваше да чакаш с години. Средната заплата беше 150 лв. , а опашката набензиностанцията беше дълга километри и чакането продължаваше дни . Всяка вечер в 8 ч. тока спираше , защото изнасяхме електричество за валута .Иначе да - живота беше спокоен , хранехме се и не ходихме голи и боси , но няма нужда да жалите нещо отминало безвъзвратно
61
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нема да ревете за пари ама изобщо! Защото по Татово време всичко ви беше скъпо. Нали? от 15 до 45 ст. хляб. Сирене 2.50 лв. Кашкавал 4 лв. от МЛЯКО. БИЛЕТЧЕ ЗА ГРАДСКИЯТ 6 СТ. Влака до морето 7 лв. Карта за 15 дни почивка 25 лв. НА МОРЕТО! 1.5 СТ. ТОК. ПАРНО 12 ЛВ. НА МЕСЕЦ. ВЪГЛИЩА 10 ЛВ. ТОН. ДЪРВА 5 ЛВ. КУБИК. Е нямахте БАНАНИ ДА СИ ГИ ВКАРВАТЕ АМА И БЕЗ ТЯХ БЯХТЕ ДОБРЕ. СЪС 250 ЛВ. ЗАПЛАТА ЖИВЕЕХЕ И СПЕСТЯВАХТЕ. А СЕГА СПЕСТИХТЕ ЛИ?
60
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Италия съм бил свидетел на два път как карабинерите заклещват скъпа кола правят провека на кифлата вътре и й връчват призовка в 10 дневен срок да се яви за данъчна проверка и доказване на доходи. Просто спират цялото движение и затварят колата от пред и отзад, а хората стоят мирно и като свършат проверката им ръкопляскат на карабинерите.
59
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога най-после ще започнат да влизат в затвора хора за данъчни измами. Писна ми да плащам данъци и да се осигурявам на реални пари, а всички около мен да се водят безработни или да се осигуряват на минимална и после да мрънкат и въпреки всичко да се възползват от разни помощи. Трябва да се правят масово данъчни проверки на частин лица.
58
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Миналото не трябва да се забравя,за да не се повтарят тази грешка,но ние не си взимаме поука,защото сме смотан народ.Комунистическите мухоморки и до днес ни лъжат.Това се повтаря на всички избори от 70 години.Полша разсекрети всички досиета от тоталитарния режим,видя се кой какви ги е вършил и ги изрина от управлението на страната,а ние плащаме кражбите на комунистическия терор и се чудим защо сме бедни.Полша се отърва от подобни *** и страната им се развива.НИЕ СПИМ,защото ни мързи да четем
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много хора казват "така ще е докато държавата не се намеси" - не , тази държава никога няма да се намеси докато ние не я принудим . Много хора обвиняват "демокрацията" - не , това не е демокрация , преди имаше една партия и всички гласуваха за нея , сега има 100 , които всъщност са една и всички гласуваме за тях . На теория имаме всички инструменти народът да контролира политиците , на практика всички те не работят . Няма начин в БГ да мине референдум , който не е пуснат от политиците
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук сме само програмисти които 15000 на месец не ги харесваме.
55
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МРАВЯКА.Всичко построено до 1987 година,е платено в три фалита.През 1960,1978 и 1987 с 40 милиарда долара дълг към Русия и други държави и 24 тона злато -стратегическия резерв на България пак на Русия.Когато ревеш за светлото комунистическо минало,виж фактите и защо Тодор Живков скрива това от народа,за да не падне от власт.Точно през 1985 година Живков се опитва да създаде капиталистически модел с указ 56 и вкарва олимпийските надежди-групировките в този бизнес,който вилнее и граби до днес
54
0
 
4
 
! Отговори
лешпер преди 7 години
ами ще работим 1час за цял ден тогава.или хич
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Работещ.....Аз работя за 1 евро на час!......Много е , може още.
52
2
 
17
 
! Отговори
от мен преди 7 години
не е виновен тоя,който яде баницата,а тоя,дето му я дава..докато държавата не се намеси ще сме си така,няма какво да се лъжем..с тази минимална раб.заплата им отвързаха ръцете да си правят милионите.. пък хората нека се чудят как да си платят сметките..
51
1
 
10
 
! Отговори
Аз съм българче преди 7 години
До 58 *** цената на бирата в заведение в Копенхаген(най-скъпият град в Дания) е 30-40 крони=4-5 евро в зависимост от бирата и заведението при средно заплащане 110 крони на час=15 евро по 7,5 часа=112,5 евро дневно.И да в Дания работната седмица е 37 часа.
50
4
 
35
 
! Отговори
Толерастия преди 7 години
Колко още ще търпите, мили сънародници? Да ви убеждават, че нямате производителност? Да ви убеждават, че трябва да работите по-усърдно? Да ви обясняват, че фирмата няма пари, а да карат нови коли и да возят тунинговани кифли? И вие да търпите и да скланяте глава? И да пращате децата си в чужбина със заръка да не се връщат?

Спонсорирани публикации