Зелена светлина за нов тип ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй"

То е разработено от руска корпорация и вече сме заредени с него
17 яну 2017 14:37,
25
Зелена светлина за нов тип ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: архив Reuters

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е дала разрешително за поетапен преход на нов тип ядрено гориво в VI блок в АЕЦ Козлодуй. Това съобщи председателят на инстуцията Лъчезар Костов в отчета на дейността през миналата година.

След анализи, продължили повече от две години, в блока ще може да бъде използвано усъвършенстваното ядрено гориво на руската корпорация ТВЕЛ - от типа ТВСА 12. Преходът ще бъде реализиран за четири горивни кампании. Блокът вече е зареден с новото гориво при презареждането през есента, стана ясно още от думите на Костов.

За V блок заявлението е постъпило малко по-късно и се очаква разрешението да бъде извършено до края на март. Плановият годишен ремонт на блока ще се извърши през април. Дали ще бъди заредин с ново гориво, ако има издадено разрешение, е решение на ръководството на централата.

По отношение на удължаването на лицензите за двата блока в Козлодуй, в момента Агенцията анализира документацията за V блок, чийто срок изтича през ноември 2017 година. Очаква се прегледът да приключи до средата на септември. Според българското законодателство АЯР има право да издаде лиценз да дейността на ядрената мощност за максимален срок от 10 години.

През миналата година е приключил периодичен преглед на безопасността на блока. "Резултатите показват, че не са идентифицирани несъответствия със значително влияние върху безопасността", каза Костов.

Част от дейностите по блоковете, които АЯР оценева, е увеличаването на тяхната топлинна мощност със 104% и производствената мощност до 1 100 мегавата. Това увеличение е безопасно, отбелязаха от Агенцията.

По отношение на планираната нови мощност в АЕЦ Козлодуй през 2016 година АЯР е правила оценка ни подаденото през лятото на 2015 години заявление за одобрение на площадка за изграждане на нови мощности. Направени са предложения за отстраняване на пропуски, а централата е вече подили нов отчет за планираните дейности.

Процедурата по прегледа на документите продължави, но окончателното решение ще дойде едва след влязло в сила решение за ОВОС.

Лъчезар Костов направи и коментар във връзка с проекта АЕЦ Белене. Експерти от Агенциета не са участвали в прегледа на оборудването, произведено за централата, защото няма законодателна уредба за това. АЯР е наблюдавала процеса по производството до спирането на проекта.

Лицензирането на площадката край Белене беше на финалната права преди да бъде спряна процедурата през 2012 година. Ако бъде взето решение за подновяване на строителството, няма да се налага процедурата да започне отново, каза Борислав Станимиров, зам.-председател на АЯР. Нов инвеститор ще закупи проекта и ще даде своето заявление за подновяване на работата по него.

"Ние сме силно зависими от качеството на обосновката, която заявителя дава", обясни още Лъчезар Костов.

След одобрението на техническия проект следващата стъпка е издаване на разрешително за строеж. Площадката на АЕЦ Белене има издадено решение за ОВОС, което не е изтекло, стана ясно от отговор на енергийния министър в оставка Теменужка Петкова пред Народното събрание.

Повече новини прочетете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Троянските коне от Позитано, от кога чакат атомните чушкопеци от Русия да си направят селфи за спомен от "вечната дружба" !
14
1
 
12
 
! Отговори
MM преди 7 години
До скоро отработеното гориво от нашият АЕЦ се караше в Русия за складиране в специално депо за радиоактивно гориво. През последните 2 години се прочува и подготвя депо за такива отпадъци на територията на АЕЦ Козлодуй тъй като поради санкциите които се наложиха на Русия отработеното гориво не само ще се складира но ще бъде върнато и част от старото. Честито на всички които мислят че тези санкции са добро нещо. Относно новото гориво, браво за въвеждането му.
13
7
 
3
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
До #6 Анонимен. То Чернобил цъфна като майска роза от много компетентни като теб. Беше използувано рационализаторско предложение,че като се спре ядреното гориво,централата ще може да произвежда ток още няколко дни и ще се икономиса ядрено гориво,но когато отново са включили реактора се е получил ядрен удар и резултата всички го знаете. Дано не стане така и с новото гориво...
12
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва много да се внимава с руското ядрено гориво, за да не стане някоя беля - все пак, това не е боярщик! От руснаците трябва да се очаква най-лошото. Троловете да започват да хейтят!
11
11
 
5
 
! Отговори
naco преди 7 години
Е,разбира се,че сме ЗАРЕДЕНИ,сигурно сме и ПЛАТИЛИ още МИНАЛАТА ГОДИНА!? А,РЕАКТОРИТЕ още ги НЯМА,даже още НИКОЙ не ги е и ВИДЯЛ!?
10
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За неграмотните шорошии да обясня: това е гориво на бъдещето. Което се рециклира напълно, и няма нужда да се съхранява в хранилища. Което намалява разходите и опасността от радиоактивно замърсяване.Американците похарчиха над 90 милиарда за завод за гориво по новата технология, но още не са произвели и килограм. Както винаги са в каменната ера.
9
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези които пак недоволни: ами закривайте Козлодуй и се топлете на слънчевите батерии на приближените на тиквата фирми. Нали има ток в излишък?
8
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои хора си карат джиповете с трансформаторно и т.нар. "горяло масло" за по- евтино. Та и в АЕЦ си правят експерименти по-слабо гориво на 110 %
7
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Краят наближава
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само на мен ли ми направиха впечатлиение множеството правописни грешки в статията?
5
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Некомпетентни хора като Андрешко всяват страх с невярното си и вредно мнение. Реакторите в Чернобил са тип РБМК (с графитен ***), които нямат нищо общо с тези в Козлодуй - ВВЕР (водо-водни). И при двата типа реактори обаче, особено при РБМК след внесените технически промени през 1988 г., авария от Чернобилски тип е НЕВЪЗМОЖНА.При правилна експлоатация и спазване на екологичните норми, АЕЦ е най-сигурната, безопасна електроцентрала.
4
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да го издуят реактора направо на 150 %, да видим какво ще стане. Ако гръмне поне нито един бежанец няма да иска да влезе в България :)
3
19
 
7
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
По-рано тестов полигон бе Чернобил...
2
6
 
20
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Пак добре, че работим с каквото трябва гориво. Украинците ги взеха за опитни зайчета и там се тества американско гориво в руски реактори.
1
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демек, без да ви пита никой, сме станали тестов полигон на нов тип гориво.Да ни е честито.А увеличаването на разчетната мощност над 100% - какво да го коментирам - това даже по съветско време се правеше само по тестовете. Никой не беше толкова луд, че да рискува. Вие що не си карате колата постоянно в критичните обороти?!?

Спонсорирани публикации