България отпадна от 50-те най-иновативни икономики за 2017 г.

Южна Корея е лидер в класацията на Bloomberg Innovation Index
18 яну 2017 15:10, Виктория Тошкова
9
България отпадна от 50-те най-иновативни икономики за 2017 г.
Архив: Булфото

България отпадна от класацията на 50-те най-иновативни икономики в света за 2017 г., сочи индекс на Bloomberg.

Миналата година страната бе на 42-ро място в ранглистата, като тогава дори заемаше 25-та позиция от гледна точка на добавената стойност на производството. Отчетеното ни тогава слабо представяне в разходите за проучвания и развитие обаче може би е една от причините страната тази година да не присъства в класацията.

За сметка на това държавите от Скандинавския полуостров все повече се засилват. В битката на най-иновативните идеи Швеция вече заема 2-ро място, а Финландия влезе в топ 5 на Bloomberg Innovation Index за 2017 г. Индексът оценява икономиките, базирайки се на фактори като проучвания и разходи за развитие, както и концентрация на високотехнологични публични компании.

Южна Корея продължава да е лидер в класацията, заемайки първо място по интензитет на проучванията и развитията, добавената стойност на производството и патентната активност. Страната е и в топ 5 по гъстота на високите технологии, както и на ефективността на висше образование и проучвания. Отбелязва се и лек напредък при производителността, вече заемайки 32-ра позиция в света.

Швеция дължи по-голямата част от възхода си на по-високата добавена стойност на производството спрямо предишната година, а скандинавската ѝ съседка Финландия скочи две места напред до голяма степен заради напредъка на високотехнологичните компании в страната. Норвегия остава на същото 14-то място като миналата година.

Свежите идеи се отплащат добре в Швеция, макар че сегашното правителство не е толкова благосклонно към бизнесите и наложи трудови данъци, които може да ограничат инвестициите, казва Магнус Хенрексон, директор на Research Institute of Industrial Economics, частна фондация в Стокхолм. Самите шведи насърчават развиването на атмосфера за високи лични амбиции – за разлика от някои свои европейски съседи, които наблягат на колективните амбиции, а това е благодат за иновациите, казва той.

"В културата ни хората са супериндивидуалисти, а това означава, че хората имат идеи и са много заинтересовани да ги преследват по такъв начин, че да забогатеят“, казва Хенрексон. "Стимули съществуват и данъчната система е от тяхна полза“.

Най-големият губещ в тазгодишния индекс на Bloomberg е Русия, която пада надолу с 14 места до 26-та позиция. Ударена от санкции и няколкото години на ниски цени на енергията, стабилните резултати на Русия от миналата година в производството и производителността липсват в тазгодишната класация.

Цялата статия четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Ухаа преди 7 години
Не казаха на тия, които внасяха там месо, сирене, масло и ...от които не сме ние, защото тия ни обясняваха, че руски пазар не ни трябва и затова го взеха те, яжте си ги. И те ги докараха да ги продават тук, та и малкото което произвеждаме да не можем да продадем. За сметка на това в Русия има огромен скок в родното им производство и дела му в изхранването им с тези стоки е скочил до 85% при 20 тук.
7
0
 
1
 
! Отговори
БРЕЙ преди 7 години
АМА, НИЕ ИМАМЕ ЛИ ИКОНОМИКА.ПАК, НЯКОЙ, НЕЩО Е ОБЪРКАЛ ДАННИТЕ.
6
1
 
3
 
! Отговори
чекай, чекай малко преди 7 години
Нещо не му схванах последното изречение "ударена от санкции..." Някой да си спомни кои руски стоки са забранени за внос у нас? Щото наши за внос там - да, нали има контра-санкции, руски контра-санкции. Това дето е срещу Русия е всъщност забрана за влизане в ЕС и Щатите на три дузини висши функционери и ограничаване връзките с десетина държавни фирми. Санкции срещу себе си руснаците сами си ги наложиха - рекоха "няма да ви ядем пържолите, яжте си ги сами".
5
3
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Докато Батман не се върне пак на...бял кон,има да...чааакате челно класиране където и да е.Само като разберат правещите...класации,че не е на власт,ни отписват от всички списъци,или ни...забутват някъде по края,където никой не ги...чете.
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а тя била ли е там?ааааа,ДА , когато младите хора още си бяха в БГ. нищо,сега нали ни налазиха микробиолози,инженери лекари,физици и химици,математици......всякакви "меринджеи".
3
6
 
18
 
! Отговори
Айде бе, преди 7 години
толкова много ни помогнаха САЩ и Запада , че вече сме я фтсали.
2
3
 
21
 
! Отговори
Уахаха! преди 7 години
Бананова република.
1
3
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Е що тъй бе!!!!!! При това"успешно" управление на г-н Борисов.Не може да бъде пак лъжат.Те от БСП -то са ги накарали така да пишат.