ЧЕЗ: Не токов удар остави софиянци без парно!

Всяка сметка за януари е различна и индивидуална, обясниха от дружеството
8 фев 2017 19:10,
17
ЧЕЗ: Не токов удар остави софиянци без парно!
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

От ЧЕЗ са категорични, че нямат вина за възникналите аварийни ситуации в мрежата на "Топлофикация - София". Проверката на системата показва, че не е имало токов удар, каквито са обясненията на дружеството за причина за голямата авария, ограничила топлоподаването в големи райони на столицата. Топлофикационното дружество не е уведомило ЧЕЗ за проблеми. Това съобщи главният оперативен директор на дружеството Виктор Станчев.

Ситуацията в София ще бъде обсъдена по време на среща между двете дружества, на която от ЧЕЗ ще потърсят и информация кои райони са засегнати, за да може дружеството да съобрази прекъсванията на захранването за планови ремонти. Във връзка с очакваното застудяване от дружеството са категорични, че мрежата е оразмерена за по-големи натоварвания, но не изключват и временни проблеми в отделни райони. В тази връзка е увеличена готовността на аварийните екипи.

Още по темата

От ЧЕЗ отказаха да изчислят средното изменение на сметките за януари с мотива, че те могат да изкривят представите на обществото.

"Всяка една сметка е различна и индивидуална", каза енергийният омбудсман на дружеството Радослав Димитров. От дружеството обаче показаха 9 произволно избрани сметки в различни райони от Западна България. Сред тях са домакинства в топлофицирани и нетоплофицирани райони.

При два от случаите в топлофицирани райони сметките са по-ниски спрямо януари 2016 година, а при другите две има ръст от 11%. При нетоплофицираните райони сметките са по-високи и увеличението се движи в диапазона от 23% до 98%. Стойността е между 120 лева и малко над 500 лева.

Сметката зависи от начина на отопление, атмосферните условия и енергийната ефективност на уредите, допълни Димчо Станев от "ЧЕЗ Разпределение".

Среднодневната температура през януари 2017 година е била минус 5 градуса по Целзий, докато през януари 2016 година е била 0 градуса, припомниха още от дружеството.

В ЧЕЗ отчита повишен интерес относно размера на сметките, без да има ръст на жалбите на този етап. Първите сметки, в които е обхванат целият период на застудяване, ще бъдат изпратени след броени дни.

Радослав Димитров разясни още, че не се спира захранването и не се налага плащането при подадени жалби, ако клиентите смятат, че сметките са надписани. "Не се извършват никакви действия, докато не се извърши проверка и не се отговори на жалбата", каза той.

От дружеството посочиха, че имат индивидуални планове за разсрочено плащане при клиенти, изпитващи финансови затруднения. Безлихвеното плащане при забава за битовите потребители е 20 дни.

През 2016 година ЧЕЗ Разпределние е инвестирало 90 млн. лева в развитието на електроразпределителната мрежа в Западна България. През 2017 година плановете са за ръст на инвестициите до 130 млн. лева и се предвижда допълнителна автоматизация на мрежата, съобщи Виктор Станчев.

Плановете са амбициозни - от идването си в България досега чешкото дружество е инвестирало 950 млн. лева в мрежата в района, който обслужва.

Състоянието й е стабилно и мрежата е издържала теста в последния месец на 2016 година и първия на 2017 година, поясни Станчев. На 10 януари е отчетен рекорден товар от 2 660 мегавата. Това е най-високото натоварване за последните 20 години.

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Топлофикация - София е общинско дружество. И кой отговаря за него, Юрданка, селвнката проста която разсипа София. Така е управлява тази селинджърка, че системата рухна. И кой би я "избра", Баце. Защо я монтира защото се краде ужасно в СО и той получава от плячката. И как една даскалица смотана ще ръководи София?? Няма как.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За бога братя не купувайте бойлери!!!
13
0
 
6
 
! Отговори
Fena преди 7 години
Кога ли ще дойде щастливият ден, в който някой ще каже на всички заблудени столичани, че реалната цена на парното им е около 2,5-3 пъти повече от сегашната. И благодарение на кръстосаното субсидиране през цената на тока за всички българи, София има парно на тези цени! :)
12
1
 
2
 
! Отговори
зимата свърши преди 7 години
За какво ви е парно,зимата двърши,махайте зимните дрехи и се радвайте на пролетното време.
11
2
 
8
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
Без парно се живее, но без порно не!
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май някой врътна кранчето на газта... Ама всички мълчат като партизани. Напомня на мълчанието по време на априлската епопея от 1986г. в Чернобил.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо сте надули микса бе вашта мамка дева? Реална енергия имам за 41 лв. а след микса и ДДС-то крайната цена ми е 70 лева вашта мамка *** дева!
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С оглед на предстоящите дни с отрицателни температури, дружество "Топлофикация" поздравява абонатите си с песента:- "Студ и тишина".
7
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е дългата ръка на Кремъл, а на Кметицата Юрданка! Оставка!
6
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толофикация - дългата ръка на Кремъл.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До смЕхЩе спре топлофикация, а сашо дончев ве чака с отворени обятия - 5 хилки за газификаци!Ако ви се вижда много оставате на ток ако има!
4
1
 
21
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
То като в оня виц:Ало ,ало "Топлофикация" ли е ?Не господине електрото.E нищо и на вас да ви .... май.ката.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е топлофикация да смени собственика - примерно ИВН австрийци. Австрийците управиха немците преди години, ще ви оправят и вас!
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аварията се разраства , пукат се още тръби ...
1
2
 
32
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Въобще някой повярва ли на приказката за токовия удар? Топлофикация се опитват да се измъкнат сухи от ситуацията, остава КЕВР да им позволи и е време за камъни :)

Спонсорирани публикации