Бизнесът към властта с унгарски пример: Дайте ни, за да дадем!

Минималната заплата там растяла, но данъците били по-ниски
29
Бизнесът към властта с унгарски пример: Дайте ни, за да дадем!
Снимка: архив, БулФото

България вече не е на първо място по най-нисък данък печалба в ЕС, съобщиха от Българската търговско-промишлена палата.

С предвидените промени от 2017 година Унгария измества страната ни в едно от най-важните предимства за привличане на инвеститори, посочват от Палатата.

Данъчната тежест за фирмите в Унгария ще бъде значително намалена - от 19 на сто за големите фирми и от 10 на сто за малките и средни фирми бе въведена единна ставка на корпоративния данък от 9% за всички компании.

В Унгария за 2017 година се отчита и значителен ръст на минималната работна заплата - със 17.5 на сто (от 350 евро на 412 евро) на базата на споразумение между правителството и социалните партньори.

От БТПП отбелязват, че при разумното управление не се говори само за увеличение на заплатите, а се взимат решения и за други елементи, които да осигурят баланс на интересите между държавата, работодателите и заетите.

Освен това от 2017 година социалните осигуровки, които плащат работодателите в Унгария, са намалени с 5 процентни пункта.

Увеличава се минималната заплата, но се намаляват данъците и осигуровките, а в България досега се говори само за вдигане на минималната заплата, без да се мисли за данъците и осигуровките, посочват от БТПП.

Според работодателската организация в резултат на това в някои международни класации влошаваме позициите си, като в класациите за икономическа свобода (от 55-то през 2015 г. на 60 място през 2016 г.), просперитет (от 51-во през 2015 г. на 57-мо място през 2016 г.) и правене на бизнес (от 38-мо през 2016 г. на 39-то място през 2017 г.), въпреки добрите ни макроикономически показатели.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
36
 
! Отговори
one преди 7 години
пълна наглостдо сега минималната заплата в Унгария е била 350 евро с корпоративен данък19% за големите и 10% за по малките фирмисега в България минималната заплата е 235 евро с корпоративен данък 10%е къде е минимална заплата 350 евро и къде 235 евро???
4
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо ми се повръща като прочетох заглавието, не искам друго да чета. Само искам да попитам кого наричат бизнес, щото то и наркотиците е бизнес. А като знам крадливите *** които просто крадат нашия робски живот и труд наречени работодатели, дилърите ми се издигат в очите до небето.
3
2
 
43
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Ама, че нагли тия работодатели, кога ще станите и заплатодатели. Алчността ви няма граници.
2
3
 
29
 
! Отговори
гражданин преди 7 години
тея от Гроб нищо не направиха надуха ни главите с тая мин заплата 460 лв ,ама реално увеличение няма ,защото вдигмаха осигуровките з пенсия и здравни и се получи хак-пак................даже някои ще разберат че са има намалени заплатите....................толкоз от ГРОБ.................
1
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бре, хем тъъпи, хем нахални! И ако смъкнат данък печалба два пъти, ще вдигнат минималната с пет лева! А останалите, които получаваме по 500-600 лева?

Спонсорирани публикации