Евродиректива убивала въгледобива и енергетиката

Дори най-модерните ТЕЦ-ове не покривали новите нива на чистота
21
Евродиректива убивала въгледобива и енергетиката
Снимка: Булфото, архив

Нова директива на ЕС за най-добри налични практики за големите горивни инсталации ще убие българския  въгледобив и енергетиката, смята изпълнителният  директор на Българската минно-геоложка камара Иван Андреев.

"Експертите казват, че при тези нива на чистота, тези нива на емисии, няма как да бъдат покрити дори от най-модерните ТЕЦ-ове, които са в момента в България. Това е неизпълнимо не само за нашите централи, не е изпълнимо и за модерните централи в Германия, в Румъния, в Полша", коментира той пред БНР.

Андреев обясни, че в България  се  разчита на 45% от микса, произведен от въглищните централи.

"Ние сме много притеснени, защото ако извадиш от едно цяло 45%, просто няма какво да направиш. Ако има какво да направиш, то ще стане изключително скъпо. Това ще постави и нашата индустрия в неконкурентна среда, т.е. нашата индустрия, което се захранва с ток, става неконкурентна с тази разлика в цената", предупреди той.

Ако бъде приета тази директива, то поне три ТЕЦ-а в комплекса "Марица-изток" има опасност да затворят, а оттам и мините да прекратят работа си в този комплекс – това са двете американски централи, държавната ТЕЦ "Марица-изток" 2 и "Брикел".

Най-простият отговор за тяхното затваряне е, че те не могат да изпълнят критериите.

Генчо Генчев, представител на синдикалната организация към КТ "Подкрепа“в "Мини Марица-изток" подчерта, че все още няма технология, която да улавя въглеродния двуокис.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
БАЙ Иван преди 7 години
Има технология която улавя въглеродния двуокис и го превръща в чист кислород........каза се ДЪРВО!
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хм, тези чичковци не натрупаха ли достатъчно милиарди за последните 25-30 години, че се жалват? Знам, че е неприятно да се загуби перо, което е било развивано от държавата години наред и си го получил на готово, но сега да ги видим тея "предприемачи" какво ще направят в реална конкуренция и в ситуация в която да трябва да вкарат бизнес мисъл, а не ганьовска тарикатщина. И въпреки всичко, няма какво да ги мислим - тея имат капитали за следващите 1000 години. Едиснтвено жалко за норм. хора
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко се прави че комунделите да гепят едни 20 милиарда за Белене! Видяха пълен резерв и се нахъсаха с червената си пропаганда и зомбитата по форумите плъзнаха да кажат колко е бил безопасен КозиаУи.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въглища иска простолюдието и като видят децата си да мрът от безбройните болести си викат "ми ша праим дрого..." Жал ми е че на планетата има същества като коментиращите тук!
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако това е цената да затворим американските ТЕЦ-ове които дават най-скъпият ток в цяла България що пък не?п.п. не е лошо да бягаме от тия преди да направят женитбата от един и същи пол задължителна.
13
3
 
4
 
! Отговори
гражданин преди 7 години
абе само ни ги пробутват разни ВЕИ - МЕИ ,ама като падна големия сняг и студ се оказа че като са затрупани и няма слянце не работят.........добре че е АЕЦ-а .............освен това у Чирпан цяла зима нямаше въглища и дърва..........едва от вчера почнаха да зареждат..................
12
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВеселинИталия яко вкарва газ от ... санкционираният евро*ейски враг - Русия
11
8
 
4
 
! Отговори
Веселин преди 7 години
няма лошо да ни по чист въздуха,Италия като няма АЕЦ хората да не просят по улиците....
10
0
 
9
 
! Отговори
vlady преди 7 години
До инж.химИстинската алтернатива е термоядреният синтез, но има големи трудности в практическата реализация.
9
2
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
......а преди това послушно затворихме 2 напълно безопасни и здрави реактора в Козлодуй!
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само въгледобива и енергетиката.
7
4
 
13
 
! Отговори
Ozzy преди 7 години
Технологиите вървят напред, а в 21-ви век разчитането на *** се превръща постепенно във вредна отживелица. Технологиите на ВЕИ се подобряват постоянно, а цените падат. Това разбира се е пречка за въглищарските енергийни лобита. Абсолютно всяка една ТЕЦ може да бъде компенсирана от няколко по-малки ВЕИ централи. Крайно време е държавата да започне да подпомага домашните и малки ВЕИ-та, както и да насочи част от енергийната си политика в тази област. Това е бъдещето!
6
1
 
16
 
! Отговори
инж.хим преди 7 години
Растителността - треви, дървета - поглъща СО2. С изсичането на горите се нанасят много вреди - засушаване, почвена ерозия, глобално затопляне. А технологии за поглъщане на СО2 има, но те са много скъпи. Вижте това в Гугъл: A carbon dioxide scrubber is a device which absorbs carbon dioxide (CO2).Алтернативата е ВЕИ и Атомна енергетика, до момента в който се намери евтин начин за акумулиране/отдаване на ел.енергията, добивана от ВЕИ.
5
2
 
10
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Точно заради такива криворазбрани грижи у нас всичко се унищожи и после такива като тиквата и сие ни убеждават колко сме били добре. Да вземат да ударят кепенците на тая територия и да идват такива ,ако ще и от Марс които искат тук да има НЕзависима държава явно с такива политически изпр.ажнения това сега не е възможно.
4
13
 
15
 
! Отговори
късата памет преди 7 години
Обикновено срока за влизане в сила на подобни директиви е 5-10 години. И не ми дреме, че ще затворят тецовете, те са вредни и са остаряла технология. До 10 години цената на енергията от ВЕИ че е паднала поне 5 пъти, така че и без директива ТЕЦ ще са излишни. Не може да градим бъдеще гледайки назад, все някой ден трябва да се откажем от изкопаемите горива. По скъпия ток е по малкото зло. Ако продължаваме да унищожаваме планетата скоро няма въобще да ни трябва ток(нито скъп, нито евтин)
3
6
 
19
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Това да гориш въглища не трябва ли вече да приключва.
2
7
 
19
 
! Отговори
EUSSR преди 7 години
Заради краварските Марици номера на брюкселската хунта няма да мине.
1
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми то затова хората са измислили атоманта енергетика!

Спонсорирани публикации