Купил вила за $150 хил. – продава я за 11 $млн.

Уорън Бъфет с нова добра сделка със 700% надценка
21 фев 2017 20:15, Бойчо Попов
18
Купил вила за $150 хил. – продава я за 11 $млн.
Имотът разполага с пет спални и седем бани. Снимка: Villa Real Estate

 Неслучайно Уорън Бъфет има имиджа на инвеститор легенда. Не само инвестициите на семейния му конгломерат Berkshire Hathaway се оказват доста по-успешни от тези на редица други вложители, но сега и от чисто частна сделка той може да успее да постигне невероятна доходност.

Според Wall Street Journal Бъфет възнамерява да продаде своя частна вила в Калифорния за 11 млн. долара.  

Ако Бъфет постигне дори приблизително исканата сума за имота си в Лагуна Бийч, южно от Лос Анджелис, то само с тази сделка би спечелил цяло състояние (макар и малко на фона на общото му състояние от 75 млрд. долара).

Инвеститорът е купил вилата през 1971 г. за едва 150 хил. долара. Ако намери купувач, който да плати исканата цена, то би постигнал 70-кратна печалба. 

В продължение на години имотът е служил за вила на семейството. В нея Бъфет е прекарал много лета и зимни почивки със семейството си. След смъртта на първата му съпруга през 2004 г. милиардерът е отивал там съвсем рядко, заради което е обявил и имота за продан, пише още WSJ.  

Както закупуването преди повече от четири десетилетия, така и сегашната продажба са били с лични причини на първо място, а не инвестиционни решения. И все пак Бъфет отново доказва несравнимото си чувство за доходност. В началото на 1970 г. районът около Лагуна Бийч е отдалечен от ползваните от знаменитости ексклузивни курорти в Калифорния, а инфраструктурата е слаборазвита. Днешният бум и скокът на цените на жилищата в никакъв случай не са били предначертани.

Със своите 300 кв. метра вилата е наистина голям имот, а самият Бъфет по негови думи е вложил „значителна сума“ в реновирането. Но в сравнение с имотите на други милиардери и холивудски звезди в Калифорния имотът е направо скромен и се вписва в имиджа на Бъфет на живеещ скромно богаташ. Напразно ще търсим басейн, както и голям парк. Парцелът е едва малко по-голям от самата къща. Също така тя не е разположена директно на плажа, а на почти 100 метра от него. Там е по-тихо и неприкосновеността на личния живот е по-добре защитена, пояснява Бъфет пред WSJ. 

Oще подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Чочо преди 7 години
Архитектурата на снимката няма общо с американската. По-скоро е снимано в България.
14
0
 
10
 
! Отговори
хаха преди 7 години
Отстоянието между сградите е забележително :)Ще си казват здрасти като спинкат и пишкат :)
13
0
 
5
 
! Отговори
Какво е на снимката? преди 7 години
Грозно застрояване. Сгради с некрасива архитектура, нагъчкани една до друга. Направо не ми се вярва да става въпрос за елитно място с луди цени. Това, което сме виждали за други скъпи американски имоти, са имения сред малко или много парк и завиден дизайн.
12
0
 
9
 
! Отговори
инвестор преди 7 години
Много ми бие кварталчето на снимката, на кв."Траката", Варна. Само че на "Траката", виличките са масивни, а тез тука най-вероятно са с гипсо картон. И на "Траката" има повече площ и въздух помежду им, все пак, а тука са съвсем пък *** сбутани една в друга.
11
1
 
5
 
! Отговори
балама преди 7 години
Абе, да не би вместо да показва какъв "легендарен" "инвеститор" е тоя, евентуалната сделка да покаже с какви темпове се обезценява долара. Какво си можел тогава да купиш за 11млн. и какво днес, а!?
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бая презастроено ми изглежда.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
150 хил. долара през 1971 г. = 900 хил. долара през 2017.Още 900 хил. за поддръжка, ремонт, реновации за 46 години.Още 300 хил. за данък имот (0.81% от стойността) за 46 години.Стават 2.1 милиона.Добавете и 30% данък върху печалбата - ако разбирам Калифорнийските закони правилно, де, тоест че богаташче като Бъфет яко ще го одерат. 11-2.1=8.9. 30% от това са 2.67 милиона.Печалбата определено не е 70-кратна.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На 86, с три деца и едно внуче. Богатите също плачат. През 2006 децата на Бъфет научиха още една шокираща новина - че 85% от богатството на баща им ще отиде за благотворителност. Бъфет е подсигурил децата си, но без излишни луксове.
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има един термин. Стойност на парите във времето. Така статията не говори нищо. Защото 1971г всичко е било по евтино. Какво е можело да си купиш тогава с парите от покупката и какво можеш сега с парите от продажбата, това е важно?? Ама то финансите са сложна наука, затова и повечето хора никак не ги бива.....
6
1
 
5
 
! Отговори
Е преди 7 години
сделка със 700% надценкаБочко учил ли е математика?
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Инвеститорът е купил вилата през 1971 г. за едва 150 хил. долара......и да чакаш 45 години за милионите. Баба ми казваше "Ковчег джобове няма". 75 милиарда, да са живи и здрави внуците му, ще ги наместят:)
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой трябва да преговори как се смятат проценти :-)
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
математика - слаб 2
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не мога да разбера човек който има 50 милиарда и си плаща кафето в макдоналдс с ваучери за социално слаби.Уважавам парите,но тва да се стискаш да повишиш заплатата на служителите си а в същото време да пръснеш 20 милиарда за да направиш населението на Африка от 2 милиарда на 3 милиарда ми се струва откровено беумие.
1
2
 
1
 
! Отговори
Уорън Бъфет преди 7 години
Уаре сега, в Юнайтед Стейтс спряха да клюкат мене, защото не отговарям тях, а почнаха в малка Булгария!

Спонсорирани публикации