Ще я бъде ли енергийната независимост на България?

Глътка въздух ли е потичащия азербайджански газ
22 фев 2017 22:19, Екип на Bloomberg
24
Ще я бъде ли енергийната независимост на България?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Диверсификацията на енергийните доставки винаги е в "близко бъдеще", надяваме се скоро тя да стане настояще. Отдавна договорените количества с Азербайджан са 1 млрд. куб. м. газ годишно, което съпоставено с годишното ни потребление през последните години е между 2,5 млрд. куб. м. и малко над 3 млрд. куб. м. е значителна част от консумацията. Това каза енергийният експерт Атанас Георгиев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Не трябва да забравяме, че пътят между България и Азербайджан е дълъг. Проектите, от които зависят тези доставки са разширяването на Южнокавказкия газопровод от Азербайджан до източната граница на Турция, построяването на ТАНАП в рамките на Турция и Трансадриатическия газопровод, който започва от турско-гръцката граница и стига до Италия, към който се очаква да бъде присъединен и интерконектора Гърция - България".

Друго положително развитие от последната година е, че съществуващата газова връзка при Кулата, през която руски газ се доставя през България до Гърция, има вече и техническа и регулаторна възможност за реверсивен поток, което означава, че дори и да не е готов гръцкия интерконектор до момента, в който азербаджански газ може да стигне до Гърция, ние евентуално можем да получаваме газ и през съществуващата връзка, ако физическите потоци в посока Гърция - България са по-големи, отколкото тези, които са в момента от България към Гърция, каза гостът.

Турция ли е най-голямата неизвестна дали всичко това ще се случи? Как България да стане значим фактор на газовата карта на Европа и света?

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
фатална грешка е зависимостта от турция винаги ще намери за какво да ни изнудвакакто прави в мом с ес за бежанците пак повтарям от 1878 ни управляват цьрвулии в това ще се убедите които доживее
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А беше време дето ние щяхме да сме разпределителен хъб, а не Турция!Сега се радваме на реверс през Гъция, да благодарим на бате Б. за което!
16
0
 
1
 
! Отговори
Системата казва: НЕ! преди 7 години
"Ще я бъде ли енергийната независимост на България?" има пословица: Трай коньо за зелена трава!Ние сме..., нашите ПОЛИТИЦИ (!) са такива подкупни че и да бликне петрол под краката ни ще бързат да го продадт на чужденци!
15
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Енергиината "независимост" минавала през Турция!! От това по-нелепа "енергиина стратегия" трудно може да се измисли! България продължава да е в ръцете на антиполитици!!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
все ми е тая от къде ще дойде, нашата комисия ще си вдига цената всяка година защото е некадърна.Дали Бойко на ръце ще носи втечнена газ от Америкаили Станишев ще ни носи от РУсия -все таявъв всеки случай ние ще плащаме най-скъпата в Европа, защото имаме некадърници за управници.
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е на Бойко и на ДОСТ проекта ! Напълно зависими от Турция.
12
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските слуги са категорично против да се накърнят руските интереси а руската газ да се ородава по $500.
11
2
 
10
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Има една приказка "трай коньо за зелена трЕва" та този джурналистически "бисер" е от този сорт.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще я бъде, на Върба у сряда!
9
2
 
6
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Аз ли съм луд или всичките "специалисти". Ако азъбайджански газ минава през Турция и Гърция към Италия защо трябва да се свързваме през Гърция вместо през Турция? Този газопровод ще не ще трябва да мине някъде около Одрин. От там до България са 20 км . Защо трябва да плащаме транзит и на Гърция?
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То една независимост! Чужда ръка гръб не чеше.
7
7
 
15
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
гас от Азербайджан ще дойде токова колкото доиде и втечнена газ от Америка !изпозваха ви и ви зарязаха точко така като направиха с Украйна !кога най-сетне ще се научите, че от западна европа и Америка по-голям враг нямаме !
6
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще я бъде - след като се построи АЕЦ Белене и Южен поток със само 2 тръби от 4.
5
3
 
12
 
! Отговори
Няма топло преди 7 години
Боко даде едни пари, да се търсят едни големи работи и какво стана?
4
2
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
Няма.
3
4
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Тра-ла-ла... Може би някой ден, ама надали... Пък балъците да си чешат езиците...
2
3
 
5
 
! Отговори
т преди 7 години
То кога ще стане знаете поне
1
16
 
7
 
! Отговори
да, ама преди 7 години
Газ от Гърция е по-добре от нищо, но като риск си остава същия. Просто Гърция е прокси на Русия и то не от вчера. Засега Русия се интересува от закупуването на гръцката газопреносна мрежа. Важно е терминала в Александрополис да бъде собственост на Европейски, Американски или Китайски интереси.