Ще пресъхнат ли данъчните оазиси на Европа?

Могат ли да отвърнат на удара Холандия, Ирландия и Люксембург
22 фев 2017 16:33, Екип на Bloomberg
4
Ще пресъхнат ли данъчните оазиси на Европа?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Върху мерките срещу т.нар. "данъчни оазиси" в ЕС се работи отдавна, още от началото на глобалния форум за прозрачност, чиято дейност започна през 2000. Непрекъснато се набелязват нови и нови мерки. Срещата вчера е продължение на плана "Московиси" от юни 2015, както и на пространния документ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие BEPS - ерозиране на печалби и пренасяне към юрисдикции, които не са много свързани с тези печалби. Това каза адв. Тодор Табаков, член на изпълнителния съвет на Българската търговско-промишлена палата, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Мерките ще бъдат насочени към две посоки - към държави, които в своите данъчни практики не съответстват на принципите на правото на ЕС и втората част от мерките ще бъдат насочени към т.нар. несътрудничещи юрисдикции".

В рамките на ЕС се поставиха на преден план проблеми, като връщане отново към интензивни преговори по отношение на общата консолидирана данъчна основа и много силно фокусиране върху принципа за много сериозно облагане в страната, където доходите се генерират.

Ирландия, Холандия и Люксембург имат сериозен капацитет да се защитават от обвиненията от страна на ЕК. В Холандия, например, с декларация на Парламента от 1940 е обявен териториалният принцип на облагане и той е крайъгълен камък в холандската данъчна политика. Ще бъде много трудно на ЕК да пречупи този принцип, но Холандия има и други проблеми, свързани с данъчните облекчения в нейните отвъдморски територии.

Каква е позицията на България по въпроса? Трябва ли да се създаде законодателство за контролираните чуждестранни дружества в България? Има ли спешна нужда от дебат за приходите в хазната в България? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дойдоха тежки времена за всички мошенници и крадци наречени демократи
3
3
 
13
 
! Отговори
светнат преди 7 години
Ако страните от старото ЕС искат да променят данъчното статукво - просто да направят плоска ставка от 10% както е в почти всички държави от Източна Европа.Никой няма да се главоболи да прави схеми през офшорки.10% е абсолютно справедлив данък, който всички с радост ще плащат.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТУК В БГ Е ИЗТИНСКИ ОАЗИС. ВСИЧКИ СТАРИ ЧЕНГЕТА СА В ПАРТИИНИ ФИРМИ, АГЕНЦИИ,ООД,АД ЕООД, ХОЛДИНГ, БОРД, ОХРАНА.ЗАТОВА НЕ МОЖЕТЕ ДА ВЛЕЗЕТЕ В КОНТАКТ СЪС ЗАПАДА
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали UK заплашваха че ще променят модела на данъчен рай, една сериозна заплаха за ЕС.

Спонсорирани публикации