Една четвърт от фирмите ни планират назначения

4% от работодателите смятат да намалят служителите си
14 мар 2017 17:20, Екип на Investor.bg
8
Една четвърт от фирмите ни планират назначения
Снимка: архив, БулФото

69% от българските работодатели не предвиждат промяна на числеността на персонала до средата на 2017 г. Около 24% планират да увеличат броя на своите служители през следващите три месеца, което е повишение от 10% в сравнение с първото тримесечие на 2017 г. и с 3% повече спрямо същия период на миналата година.

4 на сто от българските работодатели пък планират намаление на работната сила. Това сочи обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта в страната за 2017 г. Анкетирани са 620 дружества.

В национален мащаб работодателите от всички 10 индустриални сектора очакват да увеличат заетостта през следващите три месеца, пише още в доклада. Според прогнозите на Manpower пазарът на труда ще бъде най-активен в сектора на производството, където се очаква увеличение от 26% на броя на заетите. Прогнозираният ръст при търговията на едро и дребно е 23%.

Третият отрасъл, който очаква значително увеличение на работната сила (19%), е секторът на финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите, докато секторът на земеделието, лова, горското стопанство и риболова очаква най-слабо повишение на заетите – 3%.

В сравнение със същия период на миналата година големите работодатели отчитат подобрение с 6 процентни пункта, но прогнозата на малките предприятия отчита спад с 2 процентни пункта.

Средните по размер фирми отчитат сравнително стабилни планове за наемане на нови служители и прогнозата на микропредприятията остава непроменена.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
1
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 7 години
С 460 лв минимална заплата се живее прекрасно в България.
3
0
 
18
 
! Отговори
Да си преди 7 години
търсят колкото искат! При нас вече и за по 1800/2000лв нето няма кой да работи, всичко избяга и то надалече! И аз така съм се ориентирал, дори да вземаш що годе добри пари като за окаяната ни държава (и това е много от значение) всекидневните изродщини, безхаберието на ВСИЧКИ институции, поголовната простащина и безпътица карат МЛАДИТЕ, подчертавам НАЙ-ТРУДОСПОСОБНИТЕ млади хора масово да се спасяват от ***! УСПЕХЧЕТА на бизнеса с търсенето на кадри!!!!! Такъв БИЗНЕС чак ПАРОДИЯ!!!
2
1
 
15
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Мъхъм ..производството....търсят се шивачки-роби...и магазинери-аргати!Планират - сметка без кръчмар!Хващайте дисагите...и беж да ви няма :-)
1
1
 
22
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Хубаво би било , но с тия заплати , едва ли ще намерят балами !

Спонсорирани публикации