Солени жилища в София – гонят ?1000 кв./м. Търсят се!

Повишен интерес има към по-евтини квартали като "Левски" и "Враждебна"
14 мар 2017 09:00, Петя Славова
205
Солени жилища в София – гонят ?1000 кв./м. Търсят се!
Снимка: архив, Reuters

С 12% средно до 1000 евро на квадратен метър са поскъпнали жилищата в София през 2016 година, отчете Сдружението на брокери на имоти. Заместник-председателят на сдружението Илиана Василева прогнозира ново плавно увеличение на цените на апартаментите в столицата с до 10% и достигане на средни стойности от 1100 евро кв./м в града през настоящата година.

Според нея рекордно ниските лихви по ипотечните кредити, които предлагат банките, движат търсенето, което е нараснало с 1/3 на годишна база, пише "Труд".

"Купувачите искат да получат добро съотношение между четири основни показателя – местоположение, инфраструктура, състояние на имота и конкурентна цена", обясни Василева.

Анализатори все по-често започват да говорят за дефицит на стойностни имоти в столицата. Най-силен е той за гарсониери или маломерни двустайни апартаменти с площ между 40 и 60 кв. м.

Интересът към новото строителство е огромен, като една четвърт от купувачите се ориентират към сделки "на зелено".

"При покупка "на зелено" има съответни рискове, но и възможност да си изберете апартамент, етаж, изложение и при внимателен подбор на фирма и условия, да сключите добра сделка", обясни пред вестника брокерът Борис Тодоров. По думите му липсата на лихви по депозитите и по-достъпното кредитиране от страна на банките са причина много семейства, които са живели дълго време под наем в София, да вземат решение за покупка на собствен имот.

Нараства и търсенето на панелни жилища, като според сдружението, ако са налице добро състояние на апартамента и локация близо до метро, цените в сегмента стигат 900-1000 евро за квадратен метър. Все повече хора използват и друго предимство на панелното строителство – ефективността на реални площи, които предлагат жилищата, както и функционалното разпределение на стаите.

Традиционно най-търсени райони за купуване на жилище в София са централните и тези в периферията на града, до които върви метро.

Брокерите отбелязват повишен интерес към по-евтини квартали като "Левски" и "Враждебна", може би и поради факта, че до 2 години и дотам ще стигне подземният транспорт.

При новото строителство купувачите са готови да дават все повече и за гараж. Цените за паркомясто варират от 5000 до 10 000 евро, а в подземен гараж офертите започват от 8000 и стигат до 25 000 евро.

Брокери отчитат нова бизнес тенденция на пазара на имоти в София – хора, които купуват имоти, ремонтират ги и след това ги препродават на по-висока цена или ги отдават изгодно под наем. Примерно, едностаен апартамент, купен за 35 000 евро, може да бъде ремонтиран за около 3000 евро и после продаден за 42-43 хил. евро.

След ремонт при препродажба хората си докарват около 4000-5000 евро, коментира Борис Тодоров. По думите му това е вид инвестиция, която докарва нелоши печалби на българи със спестявания, които са решили да ги "развържат".

При наемите най-предпочитани квартали остават Студентският град и близките около него, както и "Младост" и "Люлин". Цените за наемане на нов едностаен в Студентския град започват от 450 лева на месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
св., съгласен съм, но по мойте представи това че трябва да си "трудово мобилен", изобщо не кореспондира с факта, че трябва да имаш и собствен имот/и. Според мен трябва. Категорично да имаш недвижимост е по-добре, отколкото да нямаш. Очевидно е.
153
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересното за София е, че хората с достатъчно много пари не могат да си намерят добър имот.
152
4
 
10
 
! Отговори
Св преди 7 години
За наема. Живота и дома ти е там, където работиш, учиш. Какво като имаш 3-стаен, без парно, ток, вода, мизерстваш, но си закотвен при него, защото не искаш да работиш в друг град да не плащаш наем? Отмина времето на 40 годишните службици. Сега трябва да си мобилен. Не го казвам само аз, а статистиките на % собственост в богатите и в по - бедните страни. Само подсказвам - на 1во място е Румъния, на 2 или 3 ние ...с най много имоти, а май не сме най -богатите страни в Европа.
151
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В София няма дефицит на добри имоти. Има! Но виж, скъпи са! Значи дефицита е на евраци, а не на имоти.
150
0
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Цитат: " Анализатори все по-често започват да говорят за дефицит на стойностни имоти в столицата. Най-силен е той за гарсониери или маломерни двустайни апартаменти с площ между 40 и 60 кв. м. "Ще ме извиняват, ама стойностен имот гарсониера звучи малко смешно. Иначе наистина няма стойностни имоти, което за мен означава многостаен апартамент без малки стаи, със допълнителни сервизни помещения, на добро място, без първи и последен етаж, с поне две подземни паркоместа за коли с по-големи габарити.
149
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
София поне в обозримо бъдеще ще бъде магнит за пришълци. Логично е и цените да растат. Въздуха бил лош, имало задръствания.... Ми в провинцията нема такива работи, а цените са ниски! Що? Навсякъде където въздуха е лош и има задръствания, цените са по-високи.
148
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бе наем казвате, ама е въпрос на време. Ако живееш 15-20-25 години под наем, значи си утрепал шанса да си купиш.
147
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На пазар в София жилища много, но хубавите жилища са малко или ги няма в зависимост от това, което търси човек. Затова тази цена е много измамна. За хубаво жилище се плаща доста над 1000 евро на квадратен метър, иначе взимаш нещо друго.
146
1
 
10
 
! Отговори
Св преди 7 години
Аз например продадох старо и взех ново, заради обстановката около мен. Малко кофти е да кажеш - продадох нещо да се отърва. Продадох го на хора, които са си доволни за парите, които дадоха, но явно им импонира обстановката. Ако не можеш да събереш по един лев за чистачка, или 5 лв за поддръжка на общи части и по цял ден гледаш сополиви мързеливци, се чувстваш тягостно. Та аз по такава причина продадох. Между двете сделки и бях под наем (долуспоменатия). Чувствах се прекрасно!!!
145
0
 
19
 
! Отговори
77777 преди 7 години
Наскоро си продадох старото жилище и си купих ново, та бих казал, че жилища в София няма. Лесно се продава старо жилище и го търсеха като топъл хляб, защото на пазара просто няма от търсените жилища. Да си намеря хубаво жилище се оказа огромен проблем, защото няма това, което търся. В крайна сметка взех нещо, но не това което исках, взех ново строителство с лошо качество. Жилища строени преди десетки години бяха с по-добро качество. Защо го взех - защото повече се доближаваше до търсеното от мен
144
6
 
18
 
! Отговори
Св преди 7 години
Много обичам някой като каже "Парите за наем са хвърлени на вятъра". Понеже съм и живял под наем - е няма такова чувство на свобода и спокойствие, като да си под наем. Защо да са хвърлени на вятъра, ако след 5 годишния наем, цените са паднали с разликата за този наем, а и отгоре, купуваш и обзавеждаш по - съвременно жилище, запазил си си мобилността през това врене, а си изхабил уреди и мебели, не си платил обща поддръжка, данък ... А ГПР на банката (със всички таксички) не са ли на вятъра???
143
1
 
22
 
! Отговори
Балонът се надува преди 7 години
Този балон рано или късно ще се спука. София е все още доста атрактивен откъм възможности град, но докато ще продължи това? Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора доста дърпат икономически последните 2-3 години. Ако тази тенденция продължи и заплатите там стигнат софийски нива, много хора ще предпочетат да си се върнат, отколкото да дишат отвратително мръсния софийския въздух и да губят по 2-3 часа на ден в задръствания.
142
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не се пенява.Да имаш собствен дом е прекрасно.Вярно е ,че ти дава някаква сигурност.Но все по малко хора могат да си го позволят.Превръщаш се в крепостен.Не е лукс за човек с нормални доходи.Трябва много добре да се обмисли подобна покупка.
141
3
 
11
 
! Отговори
perekly преди 7 години
Всъщност реален пазар на имоти в България няма. Т.н. "брокери" от време на време плащат за подобни "проучвания" и "новини" в опит да подлъжат клиенти.
140
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Търсят се...балъци :)
139
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За ремонта трябват поне 10к евро, без обзавеждането.
138
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
155, кинтите отиват при нотариус и брокер, а не при адвокат. Адвоката би свършил много по-евтино (в пъти) и по-добре работата по подготвяне на документите за пред нотариуса. За 300-500 лева адвоката ще направи това, за което брокера ще вземе мин. 3% от цената на имота.
137
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едни и същи се препродават 100 пъти от банка на себе си и цените скачат.
136
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3-5 хиляди евро отиват само за данък и заплата на адвоката.
135
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който днес не се набута двойно, утре ще се набута тройни и петорно. Факт!

Спонсорирани публикации