Компанията на бъдещето – плоска йерархия, без началници

Да работиш без шеф. Що е то "дигитален кооператив"?
16 мар 2017 13:45, Екип на Bloomberg
13
Компанията на бъдещето – плоска йерархия, без началници
Снимка: Bloomberg TV България

Що е то "дигитален кооператив"? В студиото на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria гостуват Антон Ружеков и Виталий Филипов от Camplight, които разказват за проекта си. Какъв ключов фактор прави различна една софтуерна компания, с предмет на дейност подобен на останалите хиляди такива?

"Това, с което се различаваме, е че реално в по-голямата част от времето се самоорганизираме. Понятието е обвързано с много инициативност, с много проактвност от наша страна, това, че ние сме прозрачни един към друг. Работим в среда, където доверието между нас е много голямо, което ни помага да сме доста по-ефикасни в работата си", каза Филипов.

"Camplight няма вътрешна йерархия. За жалост българското законодателство, чисто административно, не ни позволява това да се случи, затова официално сме ООД. Най-близко до нашия модел е да бъдем акционерно дружество, но за 15 човека това би било малко смешно", коментира Ружеков.

"Ние сме с плоска йерархия, никой не ти дава задачи, никой не ти казва какво да правиш. Всеки сам си разделя времето и проектите, които иска да прави", допълни той.

"Имаме доста проучвания с много такива модели от чужбина. Някои от компаниите са като нас – 15 човека, има други с по 40 хил. Този модел на организация, смея да твърдя, е моделът на бъдещето", смята Филипов.

"Силата ни е, че работим по много изчистен модел. Всъщност правим много по-бързо изпълнение и доставка от другите компании с нормална йерархия. В момента клиентите идват при нас и са много доволни, че работят по такъв начин с нас, защото виждат резултатите. Повечето от клиентите идват при нас с референция, защото знаят за нас от друг клиент", сподели Руджеков.

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дигитален ***! Ясно!
11
2
 
3
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Да бе рано или късно ще си сритат шапките и някой от равните ще стане по-равен заложено е в човека и не може да се избегне.
10
0
 
0
 
! Отговори
Деян преди 7 години
"...За жалост българското законодателство, чисто административно, не ни позволява това да се случи, затова официално сме ООД...." Замислете се за: КД; СД; някакъв тип НТО, ДЗЗД и пр. не е задължително да си АД, ООД или ЕТ.Това, което правите, не е лоска йерархия, защото имаш договаряне, контакти с клиенти. Това е Rainmaking компания. Идеята е, че като завали, всички са мокри. Когато Rain maker-а докара клиент, пари има за всички
9
0
 
4
 
! Отговори
Фарс преди 7 години
Прекалено комунярско. За групичка от няколко човека които се познават добре и тр .. най-много 10 да, но за голяма фирма с десетки или хиляди служители е немислимо.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 7, тия изказвания сме ги чували и преди от разни леко фалирали фирмички... споко мечтите са безплатни повечето време ;)
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия са изостанали поне с 15 години - така беше 2000та година. В ИТ бизнеса отдавна има разработени процеси на производство и организация където ИТ специалистът вече е като работник на конвейр, качеството е добро, заплатите може да се натискат надолу, продукта в крайна сметка е качествен, цената конкурентоспособна. ИТ специалистът вече е само работник на конвейр и може лесно да се замени. Тези най-много да фалират с тази плоска структура.
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В момента клиентите идват при нас и са много доволни, че работят по такъв начин с нас, защото виждат резултатите."Доволно са докато някоя друга фирма с вертикална структура не предложи същата услуга и продукт на по-изгодна цена.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комуна, ***!
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България всеки иска да е шеф, а не да е без шеф..моделът е неприложим извън отряд идеалисти, които в 99% са си самодостатъчни за изпълнение на задачите си.
3
2
 
8
 
! Отговори
king_for_a_day преди 7 години
Е, кажете де, коя е тази компания с 40 000 служителя с плоска йерархия?Струва ми се, че това няма как да се приложи при повече от няколко десетки човека, които се познават, лоялни са един към друг и постоянно са в течение кой какво прави. Появят ли се скатавки, системата заминава.
2
1
 
6
 
! Отговори
ти хубаво ама.. преди 7 години
Когато трябва да се понесе персонална отговорност със съответните последствия, как става .. Сгрешилия служител е изправен на "другарски съд" ли ... Идеята е хубава, но да не доведе след себе си и така познатото "дружеска безотговорност" ... границата е доста тънка ...
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, това не е за нас. Как ще дадем на наши хора двойна заплата ако не са шефове.

Спонсорирани публикации