До 2-3 години IT секторът в България ще се пренасити!?

Необходимо е да се намери работещо решение за кадрите
17 мар 2017 16:23, Екип на Bloomberg
36
До 2-3 години IT секторът в България ще се пренасити!?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма горна граница на развитие на региона в областта на високите технологии, но съществува риск за България да достигне точката на насищане през следващи 2-3 години. Това коментира в ефира на Bloomberg ТV Bulgaria основателят на Мусала Софт Делян Лилов, който е един от петимата финалисти в категорията "Най-добър изпълнителен директор в софтуерната индустрия" на Европейските CEO награди (Еuropean CEO Awards). 

Ако не бъде имплементирано работещо решение със структурния дефицит на квалифицирани кадри, съществуват възможност за реализирането на подобен сценарий, който ще направи страната неатрактивна, обясни той. 

Мусала Софт поддържа годишен ръст от над 20%, а броят на хората, които работя за компанията достига над 400 души, сподели още Лилов.

Компанията има за цел да достигне 1000 служители до 2020, следвайки три паралелни действия, поясни основателят ѝ.

"Едно от тях е продължаването на агресивното развитие на основните локации на компанията - София и Скопие и отварянето на още едно базово място", посочи той.  

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
5
 
! Отговори
Бате Боце преди 7 години
Казах овчари трябват на тая държава не програмисти. Аз съм *** ама и вие трябва да сте ***, така де да си имаме приказката.
9
2
 
12
 
! Отговори
хехе преди 7 години
Не само няма да се пренасити, просто такива компании като Мусала ще бъдат изместени от чуждестранни такива. Защото българските компании са с 10 години назад в заплащането, независимо че печелят сходно! Лакомията е проблема. Западните компании предлагат по-ниски заплата, а какво да говорим за българските? В същото време за да си програмист поглъща както време, така и ресурси - техника. Които пък струват еднакво навсякъде по света. В допълнение чуждестранните компании усилено влагат в образование.
8
0
 
16
 
! Отговори
Заплата преди 7 години
Извън София заплатата за програмист е 1200 - 2000лв, работейки за чужбина заплатата на същия започва от 4000лв. От липса на кадри се оплакват само фирмите, които не плащат. А ръста е за сметка на цената на труда > загуба на кадри > калпав софтуер.
7
0
 
8
 
! Отговори
... преди 7 години
Програмирането използва високи технологии, но то самото не е висока технология. Въпросът е, дали бъдещите високи технологии ще изискват работата на все повече програмисти. Може би да, може би не... В дългосрочен план изкуственият интелект може да генерира IT-безработица.
6
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз бих казал,че тоя прословут сектор още сега се е наситил.Даже чувам,че някои по-малки фирми са хлопнали кепенците или съкращават хора и намаляват заплати.Всъщност голяма част от IT сектора си е чиста проба еврейска перачница на пари.Има и много сорошоиди там.Ама скоро тоя балон ще гръмне като Големия взрив.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много мекефат тея пичове нищонеразбиращи, които си мислят че всичко което е ИТ е програмист. Абе отворете си очите и поработете в ИТ сектора малко и тогава пишете тъпотии.
4
0
 
10
 
! Отговори
IT Pro преди 7 години
"структурния дефицит на квалифицирани кадри" или просто казано - квалифицирани менажери има, квалифицирани бачкатори - не.
3
0
 
12
 
! Отговори
Митко преди 7 години
Накрая като потърсиш работа и все изисквания стаж, портфолио. Откъде да ги имат току що завършилите?
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
платена статия, минутки за реклама
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията е по-скоро реклама на компанията, за която отзивите в бгработодател са повече от смущаващи.Иначе е нормално да се пренасити със *** и пульо секторът при положение, че телерик и софт уни само приемат по 1000 студенти на сезон, да не говорим и за увеличаващият се брой и на малките курсове организирани от други фирми.