Възможна ли е единната минимална заплата в ЕС?

У нас съотношението на минимална към средна заплата е над 50%
20 мар 2017 11:37, Екип на Bloomberg
28
Възможна ли е единната минимална заплата в ЕС?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Безработицата е на много по-ниско ниво, а средните доходи са по-високи в тези държави, в които липсва единна минимална работна заплата. Това коментира председателят на АИКБ Васил Велев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му в България съотношението на минимална към средна брутна работна заплата е над 50%, което поставя страната в нездравословна позиция. Производителността на труда в България е много по-ниска, отколкото е равнището на минималната работна заплата, подчерта той. Средното съотношение в Европа е 43%, в САЩ - 30%, а в Китай - под 30%, добави Велев.

В страните с висока поляризация и диференциация на доходите, каквото е и България, експерти съветват минималната работна заплата да следва по-висок относителен дял спрямо средната, коментира от своя страна Любен Томов от КНСБ.

Според Томов през следващите години минималната работна заплата в България ще следва по-обвързан ход в посока нагоре спрямо средната работна заплата от порядъка на 45%-50%. 

 Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Страшно преди 7 години
У нас терористи чрез спец наркотици и зомби препрограмиране ползват екипа на Борисов за ограбване на над 60 000 000 000 .Милиардите се насочват за препиране през НАГЛО КОРУПЦИОННИ ОБЕКТИ.Ограбват се от народа. Ако видите снимката на приетия НЕзаконен бюджет ще видите приходна част/ограбени от народа/ 23 000 000 000/около а разходна част около 11 милиарда/вижте снимка на таблото / над 10 милиарда се губят..НА борисов се внушава че пет милиарда за вили и палати /по списъци/ без яхти били нищо
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ZADYLJITELNO E KAKYV ES E TOVA?
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 19 - нещо си в грешка минималната работна заплата в Румъния е по-висока от нашата. Тук тя е окоол 230 евро, а в Румъния- 270 евро или това се равнява на 540 лева.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В АМЕРИКА ЗА НЕПЛАЩАНЕ И УКРИВАНЕ НА ДАНЪЦИ СЕ ВЛИЗА ЗА ДЪЛГО В ЗАТВОРА.НАВСЯКЪД0Е СЕ ПЛАЩА ПОД МАСАТА И ТАКА НЕ СЕ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИ И ДАНЪЦИ.И ПОСЛЕ МАЙ МУНКАТА ЩЕ РЕВЕ, ЧЕ МУ Е НИСКА ПЕНСИЯТА.
22
0
 
15
 
! Отговори
Питам преди 7 години
Абе този Велев и онзи Божидар Данов българския бат Сали, що не обеснят как става така че производителността е 40% от средната за Европа а заплатите са 20% от средната за ЕС. Къде отива разликата от 20%. Ами в техните джобове. Те нямат желание да увеличат вноските за пенсия и здраве с 0.2 % ,камо ли да приемат прогресивен данък. Как я смята тая работа др. Нинова.Нещо не и се получава....
21
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е еврокомисията да лепне една минимална работна заплата,която да важи за целият евросъюз!!След това,който работодател може я плаща,който не може си работи сам или фалира!!Елементарно!! :-) :-)
20
0
 
16
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Има *** и ефективен начин държавата да накара работодателите да повишат производителността на труда. Трябва държавата да оскъпи човешкия труд за работодателите и така да ги принуди да използват по-производителни начини на работа, а не евтин ръчен труд. Това оскъпяване може да стане чрез някакъв данък, както и с повишаване на минималната работна заплата, заради масовото укриване на реалните заплати.
19
0
 
22
 
! Отговори
До 18 xx преди 7 години
Очевидно бъркаш в най-основното. Колко изработва всеки, не зависи от този всеки, а от мутрата-работодател, а мутрата винаги залага на незабавна печалба и изобщо не знае, че има такова нещо като дългосрочна инвестиция, която би му осигурила още по-голяма печалба. казано по-просто като за теб - не е работа на работника да мисли за производителността на труда. Това е работа на работодателя.
18
6
 
2
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 7 години
460лв минимална заплата не ви ли стига?Какво искате 320евро мин заплата като в Румьния ли?
17
11
 
3
 
! Отговори
хх преди 7 години
Колко трябва да изработиш, за да получиш 1000 лв. (средна заплата в БГ)?при 2000 сметката е:10-% за платен отпуск -20010 за раб.дрехи,отопл. и пр.условия на труд -20034,9% осигуровки -600А сега си направете сметката,колко от вас изработват тези 2000.И къде са парите за фирмата,за сградите,за машините и какво ли не още.
16
0
 
19
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Производителността на труда зависи от собственика и от определената от него технология на работа. От работника много малко зависи производителността на труда, а при добре организиран технологичен процес, почти нищо не зависи. Ниска производителност означава некадърни собственици, но и още нещо - ниското заплащане винаги води до ниска производителност, защото на собственика му е по-евтино да плаща мижави заплати за непроизводителен ръчен труд, отколкото да използва високопроизводителни машини.
15
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Производителноста ни е два пъти по-ниска от на германците. Ама получаваме десет пъти по-малко. Кво ще рече този гнусен плондер?
14
0
 
3
 
! Отговори
маке инженер преди 7 години
до боби прав си баце язе съм от тия по мръзеливичките и си кръкам дома
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бобине може всички да са инженери, някой трябва и да произвежда. Не си вири високо нослето, че както липсват кадри за ниските позиции ...
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
най-голяма производителност се постига, когато всичко е автоматизирано. Тогава заетите са единици, но са квалифицирани. Но това би довело до свръхпроизводство, масова безработица и ...очаквано ниско заплащане за квалифицираният труд.
11
2
 
14
 
! Отговори
Веселин преди 7 години
До sante_dogПроизводителността не зависи нито от работника нито от шефа му,тя зависи от това какво ще се произвежда,едно е някой да произвежда домати и друго е някой да произвежда коли,компютри......колкото себестойността на един продукт е по-голяма,то толкова е по голяма производителността,та за това в германия е много голяма ,защото правят коли а ние домати.Да не мислите че германците са с по 4 ръце.
10
18
 
5
 
! Отговори
боби преди 7 години
В България качеството на работната ръка е много ниско, 70% от хората са претенциозни и мързеливи некадърници.Останалите имат заплати и стандарт съизмерим с този на средноевропейските държави.Аз получавам над 3000 като висококвалифициран инженер и работя поне 50 часа седмично,синът ми е програмист и на 34 г. получава 5000 бруто,в немска фирма където с качеството и количеството компромиси няма.Най-сетне българинът трябва да разбере-парите не растат по дърветата,трябва образование здраво бачкан
9
9
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
както и да го въртите, след 100 години пак ще има робство, пък ако много клатите лодката може и след 20. тая мечта всички доволни и щастливи си я избийте от кратуните
8
0
 
26
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
1. Довода за производителноста на труда е несъстоятелен - просто тук им излиза по евтино да се работи с ниска заплата и никаква механизация. Сравнете механизацията в страните с по висока производителност и България.2. Производителноста зависи както от работника, така и от ръководителя - мотивация, организация на процеса и т.н.3. Защо всички работодатели се обявиха против криминализация на укриването на осигуровки? За да могат да осигуряват на минимална и да дават пари под масата.
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е минималната заплата в България да се увеличи двойно. Това, че средната е близо до минималната говори зле за средната заплата, а не за минималната, както ни лъжат някои.

Спонсорирани публикации