КНСБ: Фирми с високи печалби плащат ниски заплати!

Само в Албания възнагражденията били по-ниски от родните
Обновена: 30 мар 2017 15:01 | 30 мар 2017 13:15, Веселина Йорданова
44
КНСБ: Фирми с високи печалби плащат ниски заплати!
Снимка: архив, БулФото

Индустрията в България реализира една от най-високите норми на печалба в Европа, плащайки едни от най-ниските заплати в ЕС. Това е извод от експертен анализ на КНСБ, предоставен на национална конференция "Социалният диалог за справедливо и достойно заплащане на труда", организирана от Конфедерацията.

Според данните на синдиката един работник в сектора "Производство на облекло" у нас получава средно 276 евро, докато неговият колега в Испания се разписва за 1606 евро. Във фармацията разликата е близо 6 пъти - българският служител взима 536 евро, докато испанският му колега получава 3480 евро. В същото време рентабилността в нашата добивна промишленост е сред най-високите в Европа - 31,7 на сто при средно 21,7 на сто за ЕС, предаде БТА.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че спорът произвеждаме ли повече отколкото получаваме, трябва да получи завършен отговор в различните индустрии. По думите му на макрониво отговорът е ясен - БВП още през 2003 година достига равнището си от 1990 година и за целия преходен период 1990-2016 година е нараснал в реално изражение с 47,6%, докато реалната средна работна заплата и реалната минимална работна заплата едва през 2016 година са надхвърлили нивата си от 1990 година, със скромния ръст съответно с около 5 и 6 на сто.

Според КНСБ това твърде продължително и сериозно изоставане на доходите от БВП трябва да се преодолява и то в кратки срокове.

Президентът на КНСБ смята, че съпоставката със съседните страни е важна и цитира данни, според които България е с 40% по-ниска минимална работна заплата и с трийсет и няколко на сто по-ниска средна работна заплата в сравнение с Румъния, но отчете, че БВП на глава от населието в съседката ни е по-висок като цяло, макар не и във всички сектори.

В Сърбия средната заплата е с над 30% е по-висока, а минималната - с петнайсетина на сто, каза още Димитров и допълни, че само в Албания заплатите са по-ниски.

Според лидера на КНСБ минната индустрия в България е една от най-високоефективните, но въпреки увеличаването на добавената стойност, сумарно в добивната промишленост динамиката на средната работна заплата показва, че малко над 16% е увеличението през 2016 спрямо 2012 година при намаляване на десет процента на заетите.

От КНСБ смятат, че е време българските политици да заявят на национално и европейско ниво исканията за индустрията, тъй като планът "Юнкер" досега придобива реални измерения само за малките и средните предприятия, но не и за инфраструктура и индустрия.

Служебният вицепремиер Илко Семерджиев заяви, че с присъствието си на форума показва личното си и на служебното правителство отношение към значимостта на социалния диалог и на КНСБ в него. По думите на Семерджиев липсата на справедливост в разпределението и заплащането е в основата на всеки дисбаланс. По отношение на ниските възнаграждения и тезата, че те са в основата на конкурентоспособността, вицепремиерът смята, че това далеч не е така, защото конкурентоспособността не означава да потискаш една част от икономическите фактори, за да набира скорост друга.

Люк Триангъл, генерален секретар на IndustriALL European Trade Union, посочи, че европейските синдикати ще настояват за единна минимална работна залата в Европа, както и за спешно увеличаване на заплатите в цяла Европа.

Работодателите коментираха, че проблемът в заплащането идва най-вече от фирмите, които са в сивия сектор. Заместник-председателят на БСК Димитър Бранков отбеляза, че когато се съпоставяме с Румъния, трябва да знаем, че за периода 2004 -2007 ние сме я изпреварвали по производителност, макар и с малко, но в момента ситуацията не е такава. По думите му причината е в начина, по който се инвестира в българската икономика, в недалновидната енергийна политика също.

По повод обвиненията, че работодателите отказват социален диалог, Бранков отбеляза, че от години от бизнеса настояват за консултиране на бюджетната прогноза, а това не се случва. Последната промяна в Кодекса на труда за отработването на почивните дни също не беше консултирана, а тя може да доведе до процент и половина -два по-малко произведен брутен вътрешен продукт, каза Бранков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
3
 
! Отговори
За сведение преди 7 години
До ББРобите са били нахранени и гледани доста по-добре
37
0
 
9
 
! Отговори
ББ преди 7 години
Дий...дий,воле,дий!
36
2
 
5
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
До Лидерът на КНСБ : Бате, Пламене, като си Първи синдикалист и ги знаеш всичките тези неща, КАКВО ПРАВИШ, КАКВО ВЪРШИШ за да НЕ Е така ??Вземаш ли си редовно месечната плата ? Ей това е важно...... Направи една командировка до Полша, виж се, срещни се с Лех Валенса........ Белким научиш нещо.......
35
0
 
15
 
! Отговори
Мда преди 7 години
Аз като ви казах че се превърнахме в дупката на Европа не ми вярвате. Скоро ще ни сравняват със Сомалия както е тръгнало.Ех не се накрадаха онези отгоре, лъмтят за нови мерцедеси, апартаменти и ваканций на Малдивите.А баба Пена мечтае днес да продаде 2 лука на пазара че да има какво да яде. Няма да се оправим, и ставаме все по по зле.Ето ви още една истина- 2050 ще сме 4 мил от които 50% малцинства. Довиждане мила родино.
34
2
 
10
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 7 години
460 лв малко ли вие,депутатите ви изнемогват с 5-6 хилки ,но те да са ревнали че парите не им стигат ?
33
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До номер 11-какви 50? за обяд в Испания :от 6 до 10евро е обедното тристепенно меню на човек,1е сок,1.50е кока-кола, част от хранителните стоки са по-евтини от България,по- скъпи са услугите,тока и водата.От началото на годината Мин.заплата от 640е стана 824е(реално минималната е над 900е,защото има 13 та и 14-та заплата).Въпреки увеличението на Мин.заплата и тока от нова година осезаемо покачване няма на нищо ,или ако има,то е незначително от порядъка на 2-5цента
32
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е когато комунистите станат капиталисти и се учат да строят капитализма по руски образец!
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ***, ходил си ви Испания, ама друг път. Да, Реал-Барса е скъпо. Ама знаеш ли, че цените в Меркадоната са като тук? Че даже някои неща са малко по-евтини.
30
5
 
11
 
! Отговори
ББ преди 7 години
Робите да се връщат на работа веднага!!!Седнали да четат новини,а *** ха!Ще останете накрая на месеца и без мизерната си заплатица!Коментари ще ми пишете,а *** ха!Марш на работа!
29
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За проблемите в частния сектор може книга да се напише.Друго не можах да разбера - в коя година и коя държава живеят тунеядците от КНСБ, та си мислят че пазарните процеси в частният сектор могат да се регулират с външна намеса и регулации?И второ - каква е ползата от тези безполезни избушляци, които съществуват с единствената цел да лапкат членски внос, без да правят нищо? Освен да дрънчат глупости и да се преструват че защитават правата на работниците, или че от тях зависи нещо.
28
0
 
23
 
! Отговори
ББ преди 7 години
В Б-я няма демокрация!Б-я = робовладелски строй!
27
1
 
33
 
! Отговори
до 12 Анонимен преди 7 години
От тази по-голяма мобилност каква ?! 2 200 000 българи зад граница, вътрешна миграция към София - 1 000 000. Повече накъде ?! България тотално се обезлюди.А една територия без население няма как да я удържите от външните набези...
26
1
 
29
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 7 години
Трудна работа, клоняща към невъзможна, е данакараш един работодател от частния сектор да реши да раздаде по-голяма част от приходите си за заплата- тук това е главно, защото в народопсихологията ни е желанието за бързо забогатяване. Един начин е просто да започне конкуренция за работниците т.е. в секторите, в които има голям недостиг би следвало заплатите да се качват, но уви, странно как например в сезонната работа на морето заплатите са мизерни а хотелиерите реват, че няма хора.
25
6
 
12
 
! Отговори
Така е преди 7 години
До Анонимен 12 Прав си ,но така ни научи социализма.Можеш , не можеш на работа и 200 лв. заплата. Те ни лъжат че ни плащат , ние ги лъжем че им работим. Вземи го там на работа, да не маа крачоли по улиците. И после защо социализма фалира ?
24
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунистите съсипаха държавата. Обраха спестяванията на хората, карат ги да бачкат за малко пари.. Тия са за трепане. ГЕРБ също са агенти на ДС. Трябва да се прочистим от тях както направиха румънците, чехите, поляците, холандците и други от соц блока
23
0
 
42
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
До Анонимен 3 Изобщо не си прав. На Запад годишна печалба ат 5 % се счита за нормална. У нас се счита за нормална печалбо от 200 % и рабатодателите нещат да вдигнат процента на пенсионните и здравни осигуровки , та камо ли заплати.Вярно е кап. с-*** е саморегулираща , но при нас хората измряха докато дочакат регулировката.Но вече плодовете са налице.Обезлюдяване и нежелание за работа .а 500лв.
22
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
когато няма държава, а има крадливи политици, мафия и монопол - води до това...бедни работещи !!!
21
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо допуснаха 2-3 фирми монополисти да държат такситата на София. Тази професия е типична за малък семеен бизнес с 1-2 автомобила? Защо допуснаха Лафка да има над 1000 обекта на най централните места в цяла България, когато да имаш будка за кафе и вестници е най лесно за стартиране!
20
1
 
51
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
До АнонименКъде да се явявам на интервю? Знам 2 езика и имам 14 години стаж. (и сега работя)Повече от 1.5к не са ми предлагали?Тези които взимате малко повече пари в тази държава (което е чудесно), просто сте заровили глави в пясъка и смятате, че всички около вас са мързеливи и некадърни, защото не могат да докарат 4к и отгоре. Не е така. Масово работодателите търсят добри кадри за по 800лв-1200лв - говоря за София. За провинцията не ми се мисли. Синдикатите са прави, че заплатите са смешни
19
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупости пишете. Вмомента липсват дори шивачки и общи работници. Имам познат със строителна фирма и не спира да реве, че хората му изтекли по Белгия, Испания и Германия и сега нямало кой да работи, а с *** не става...