Домът поскъпва: С 12% скочили цените на имоти в София

Цените на старите имоти пък са скочили с 15%
1 апр 2017 08:20,
34
Домът поскъпва: С 12% скочили цените на имоти в София
Снимка: архив Reuters

Имотите в София са поскъпнали с 11,6% в края на 2016 г. спрямо година по-рано, показват данните на Националния статистически институт. Най-голямо е увеличените на цените на старите жилища – с 15,1 на сто, пише "Труд".

Ръст има и при имотите в другите големи градове, като във Варна поскъпването е с 9,4%, а в Пловдив с 6,7 на сто на годишна база. С 5,7% нарастват цените на жилищата в Русе, а с 2,7 на сто – на тези в Бургас.

През последното тримесечие на 2016 г. спрямо предходното имотите в големите градове у нас са поскъпнали с около 3%, отчита още статистиката.

Отново най-голям е ръстът в София – с 3,3 на сто, следван от Варна с 2,9% и Пловдив с 2,7 на сто. Понижение на цените има само в Бургас – с 0,2%. В морската столица най-много са се повишили цените на новопостроените жилища – с 6,4 на сто на тримесечна база, докато при старото строителство увеличението е с близо процент.

Брокерите прогнозират през тази година ръстът на продажбите да е по-значим, отколкото нарастването на цените, което ще остане в рамките на до 10% през 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
мислещ преди 6 години
Не мисля, че в живота епизодите се повтарят толкова често - може и да има спад, а може и да скочат още, ако икономиката продължи да върви нагоре. Искат да строят ама няма къде вече в София и ще трябват да копаят метрото до Перник и съседните села за да има земя за строежи
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Селяните, които се довлякоха в голямото село, купуват само и само да не се минат.Добре, че дядовците са имали ниви, които да продават.Брокерите и банките само се хилят потриват ръце.И после се чудите що държавата запада....
25
1
 
6
 
! Отговори
Реален преди 7 години
До 30Я помисли и ти тогава - ето ти пример за размишление. Аз съм така - под наем в София от 10 години. Добре - дал съм 25 000 евро (реално по-малко, защото съм имал и съквартиранти, и съм живял на по-нисък наем), но съм спестил 80 000 евро (средно 1300 лв/месец - в началото по-малко, но после заплатата порасна. Справка - IT съм). А сега - можеш ли да ми намериш банка, която ще ми даде кредит за 80 000 евро при 0 евро самоучастие и лихвата ще е 25 000 евро?
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До мислетеА я сметни ако теглиш кредит 100 бона при средна заплата 1000 лв колко години ще го изплащаш и при сложна лихва какво ще си върнал накрая. Хубаво е да се съфинансира поне на 50% имота, за да не се оскъпи имота заради заема прекалено много. Ситуацията сега е много купувачи, малко продавачи. По този начин няма как цените да не са надути.
23
21
 
2
 
! Отговори
мислете преди 7 години
Eдин колега и той си ги мислеше като вас. От 8 години вече живее под наем и чака да паднат цените. 2010 година като стигнаха 600 евро за квадрат , викаше , като станат 500 евро и ще си купя, сега ми е добре на 250 евро наем . Да ама не, отлагаше и отлагаше, сега наема вече му е 300 евро, а цените са по 1000 евро за квадрат в Младост.И наскоро ми вика , аз ако не купя сега , може да стана на 40 години и още да си живея под наем, а вече за наеми съм дал 25 хиляди евро от както съм в София
22
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама то такива коптори са се построили, че панелките ми се виждат замъци вече. То остави всичко друго или е нечовешки студ или жега вътре с хартиени стени, изобщо помещенията в новопостроените псевдо сгради са с качеството на фургони.
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРАС!!!!
20
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напускам България и жилище не ми трябва в мръсната и прашна София. Да му мисли който остава и ще купува, как ще го изплаща 30 -40 години.
19
2
 
35
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
От края на тази година и началото на следващата ще започнат да се охлаждат страстите.Лихвите ще се вдигат,Brexita също ще има косвен ефект върху икономиката на цяла Европа.Всеки си знае ,няколко стари брокерки ми казаха че в момента всичко е балон,особено в София .2008 година нима всичко не беше същото,после 30 процента надолу.
18
5
 
22
 
! Отговори
Сп??нс преди 7 години
Не съм много на "ти" с имотната мафия в Бг , но от това което чувам от познати , цените са дори по-високи , благодарение на странната система за изчисление на квадратурата , в испания апартамент от 70 квадрата включва 3 спални , хол , кухня с място за маса за 6души , WC, и Г-образен коридор , в Бг същото е 96кв.м панелка ....
17
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Балона се надува яко.Облъчването е пълно.Даже предаване направиха по телевизията.Младежи от провинцията идват в големия град и дават за наем 800.1000лв.И психозата обзема всички.Ако даваш 1000лв за наем за 10 г с тия пари ще си купиш собствено жилище.Това е като рекламата с Активия.Никой не я купуваше докато Йончева не почна да обяснява че от нея и спрели болките в стомаха и изведнъж продажбите скочиха до Луната.
16
8
 
17
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
Това е много, много лоша новина за мен :( Затова исках БСП да спечели изборите,щото те каквито могат да ги забъркат, никой друг не може. Пак щеше да има нестабилност, хаос, фалити и имотите щяха да паднат. Ама сега ще чакам, какво да се прави
15
20
 
9
 
! Отговори
Flex преди 7 години
Долу народа се чудеше дали се купуват. Като пресен собственик на 3 седмици отговора е твърдо да - разпродават се сгради още преди първа копка дори, ако има нещо над земята вече са останали само на първи и последен етаж и то единични бройки. Истерията е пълна. Аз се уредих с много добра оферта, но "нормално" ако решиш да купуваш те одират. И другото - многократно ми го казаха докато търсех - "договаряне на цена в растящ пазар? абсурд, имам още 10 огледа днеска, ако не те устройва - следващия"...
14
2
 
24
 
! Отговори
Безпартиен преди 7 години
Както всяко нещо и имотите падат при кризи... Прогнозно криза ще има към 2019-а определено, та ще почакам дотогаша преди да купя. Никога няма да се избие инвестицията ако си купя двустаен апартамен на цената на 3-стаен (реален) при тези цени. 60 годишна панелка (не саниран блок и апартамент бомбок).... 65 квадрата за 34 000 евро.... айде гледайте си работата :)
13
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво означава това , че София генерира най много работни места в момента нищо повече.
12
13
 
7
 
! Отговори
трол горянин преди 7 години
Дори евтино ги продават , оня ден купиха 80-годишната неизмазана къща на съседа за 30 000? и си говорим за град от 1500 души на 250км от София и за къща нуждаеща се от още 10-15к за ремонти , така че 70 хил за София , направо си е оферта
11
5
 
31
 
! Отговори
анти преди 7 години
понеже бугарина е бунак, цената се дига, а той купува!? аджеба, къде дрема та не купи досега!? после, като падне цената ше бърза да продава и яде дървото дубъл! тва да не е "плод и зеленчук"!
10
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално имоти се вдигат за сметка на имотите от другите населени места , не знам какво толкова се възмущавате от това поскъпване то е нормално при наличието на преселване, а не следствие на икономическа развитие и платежоспособност.
9
19
 
18
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Вие може да се смеете, но наистина има огромно повишение на цените - около нас всички апартаменти се продават веднага, дори не висят обяви по тях, само чрез познати и брокери и изчезват. Банките смъкнаха лихвите драстично за депозитите и всеки с повече пари се опитва да ги вложи поне за наем. Докато не се качат лихвите, не чакайте евтини имоти, поне в София
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като цяло демография и политическа обстановка не предполагат наистина, но има и скрита инфлация, и то сериозна. Реален е ръста, щото банките развързаха кесиите и лихвата по депозита е под 1%. Доста хора продават стар и купуват нов, по-голям и уж по-добър апартамент. Вече въпроса е защо и панелка в презастроен Младост или Люлин и тя поскъпва, а не само ново строителство ...

Спонсорирани публикации