Очаквания: Глобалната икономика ще се разшири с 3%

Бизнес доверието се увеличава в много важни икономики и страни
19 апр 2017 16:07, Виктория Тошкова
4
Очаквания: Глобалната икономика ще се разшири с 3%
Снимка: Reuters, архив

Въпреки повишаващите се политически рискове в цял свят през настоящата година очакванията са глобалната икономика да се разшири с почти 3% през 2017 г. Това заяви Грегорж Шилевич, главен икономист на Кофас за Централна и Източна Европа (ЦИЕ), на Петата конференция на Кофас по Управление на риска за 2017 г., посветена на Индустриалната революция и нови конкурентните стратегии.

Въпреки политическите рискове бизнес доверието ще доведе до ръст на глобалната икономика от 2,8% спрямо 2,5% през миналата година, обяви експертът.

Кофас не е положително настроена за икономическото бъдеще на САЩ. Що се отнася до Великобритания, вече се вижда обезценяване на паунда, който е с 15% по-нисък спрямо кошница от валута спрямо преди вота на 23 юни около Brexit. Кофас очаква обявяването в несъстоятелност на британски компании да се повиши, и то още до края на това тримесечие. Към края на годината нивото на несъстоятелност ще отчете ръст от 8%.

На развиващите се пазари след последните две предизвикателни години нещата са по-положителни. Брутният вътрешен продукт се очаква да отчете лек ръст през тази година и икономическите перспективи се подобряват. Има и рискове обаче, като един от тях е повишаването на съотношението между корпоративния дълг и БВП. Освен това в повечето страни има по-стегнати условия за банково кредитиране, което се наблюдава и в Централна и Източна Европа макар и в доста по-малка степен, поясни Шилевич.

Кофас очаква тази година да бъде малко по-добра за глобалната търговия, след като 2015 г. бе най-слабата от 2009 г., включително по оценки на Световната търговска организация. По-високото ниво на протекционизъм обаче все пак ще се отрази и върху тази част от икономиката, като икономистът отбеляза, че растежът би бил по-силен, ако този риск липсваше.

Още за икономика четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
извади едно око на бедния и то да е какво ли имам напредвид гледаики днеска се натъкнах на една невред и тя със сигорнос поразбира от редовно момче което е ром аиде засрамете се бре къде ви интеграционната политика или щото е едикъде си докога няма да цените нормално ония сигорно нормално са провели това което трябва а сигорно *** друг път ние знаем тяхото подреждане докато не се научите да цените труда на хората повече на тия тримата нема да ги погледна доде са живи
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи се предвижда експанзия плюс разграбване на някоя територия. Трябва да видим де ще е плячката.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ни разширят с 3%.
1
1
 
1
 
! Отговори
kami преди 6 години
mnogo sa harchat dekorativnite pushki i dekorativnite tomahavki za dekori na duvari s dekorativni ribki i dekorativni papagalcheta

Спонсорирани публикации