Работодатели vs. омбудсМая за модерното робство

Предложенията й били популизъм с риск от изнудване и рекет
56
Работодатели vs. омбудсМая за модерното робство
Снимка: Булфото, архив

Промените за законови промени, с които да се сложи край на неплащането на заплати, внесени в парламента от омбудсманът Мая Манолова и лидерът на КНСБ Пламен Димитров, сериозно ядосаха работодателите.

Според тях измененията крият рискове от възможни злоупотреби и изнудвания, както и чувствително влошава бизнес средата и условията за осъществяване на инвестиции.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България и Конфедерация на работодателите и индустриалците, смятат, че ако се даде възможност на работниците да започнат процедура по несъстоятелност срещу работодателя при две неплатени работни заплати може да се стигне до насилствено придобиване на жизнеспособни предприятия, посредством нарочно забавяне на плащания към тях на ключови клиенти.

Още по темата

Преместването на вземанията на работниците на първо място сред привелигированите кредитори заплашва на практика да торпилира устойчивостта на банковата система в България, като едновременно създава условия за злоупотреби, посредством съглашателство на работодатели и техни работници и служители и обезстойностяване на гаранциите за отпускане на кредити, предупреждават работодателите.

Имало и риск от влошаване на условията за правене на бизнес, ако не се допускат фирми до участие в конкурси за обществени поръчки, които поради временни затруднения бавят изплащането на възнаграждения и по този начин.

"В България не съществува на практика съществен проблем със забавянето на плащането на работни заплати, с изключение на изолирани случаи, против които работодателите категорично се обявяват. Доказателство за това е, че при 30 милиарда лева изплатени работни заплати размерът на забавени плащания е едва 30 млн. лева, т.е. едно на хиляда", мотивират се от КРИБ и АИКБ.

Така че работодателите искат от председателя на парламента Димитър Главчев незабавно да откаже приемането на пакета предложения и да настоява за неговото.

Употребявайки атрактивния термин "модерно робство", Омбудсманът и КНСБ съзнателно, преднамерено и дори злонамерено извършват подмяна на тезиса. Наричайки определени нарушения  с название, на което в законодателството на друга европейска държава съответстват изключително тежки престъпления, като реално робство, сексуална експлоатация, взимане на органи за трансплантация, получавате на услуги с насилие, експлоатация на деца и уязвими хора, инициаторите на въпросните законодателни промени преднамерено демонизират и стигматизират цялата общност на предприемачите в България, твърдят още от двете организации.

Освен това според тях подходът на Манолова и на Димитров е изключително неприемлив, той минира социалния диалог, саботира го и единствено създава напрежение между социалните партньори.

Работодателите смятат, че подобни популистки действия ерозират доверието в българската държава, както на българските, така и на чуждестранните инвеститори и поставят риска България да бъде сочена като негативно изключение в рамките на Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
АTAKICT преди 6 години
До Един българинАМИ ДА НАПРАВЯТ ТАКА И В БЪЛГАРИЯ --ЗА НЕИЗПЛАЩАНЕ НА 1 МЕСЕЦ ЗАПЛАТА---ОТ 3 ---19 ГОДИНИ ЗАТВОР БЕЗ ПРАВО НА ОБЖАЛВАНЕ СИГУРЕН СЪМ ЧЕ И РАБОТОДАТЕЛИ--РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ А И КНСБ НАЧЕЛО С ФАЛШИВИЯ ПЛАМЕН ЩЕ ПРОТЕСТИРАТ ДОСЕГА НЯМАТ И ЕДНА 3--ДНЕВНА СТАЧКА ТЕЗИ ***
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да стане по друг начин,освен работещите да си регистрират собствен бизнес И СЕ ОБЕДИНЯТ В ОБЩИНСКИ И БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ,ЧРЕЗ КОИТО ЩЕ ИМАТ ДОСТАТЪЧНА ИКОНОМИЧЕСКА И ЮРИДИЧЕСКА СИЛА,ДА СЕ БОРЯТ СРЕЩУ БАНДИТЕ НА "КРУПНИЯ КАПИТАЛ",ВЪЗНИКНАЛ,РАЗВИЛ СЕ И ОКУПИРАЛ СТРАНАТА И ДЪРЖАВАТА,НА ОСНОВАТА НА СРАСТНАЛАТА СЕ С ДЪРЖАВАТА ПРЕСТЪПН ОСТ!!!А след това,да изметат тази престъпност!!!Разберете,няма друг начин останали така разединени,да се справите с тях!!!
41
0
 
7
 
! Отговори
НАЙ-НАГЛО преди 6 години
се обясняват мръсниците "работодатели" как видиш ли, неизплатените заплати били само нищожните 30 МЛН ЛЕВА - !??!?!?!?! Демони алчни и адски 30 милиона лева неплатени заплати означава да се обрекли на мизерия и нещетата цял един областен град с работещи 10 000 човека за половин година бре!!!!!!!!
40
1
 
13
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Демек работодателите настояват, че забавянето на заплати с ДВА месеца е нормално!? Ми елате в Америка и опитайте, па да видите. Като(ако) излезе закона ще видите как може.
39
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До Анонимен Защо по дяволите, БСП и този крадлив чу-ач на мераклийки Стефан Данаилов и крадливата и лъжливата му председателка не внесоха през всички тези години, които са на власт не внесоха Нов Кодекс на Труда. Във всички малки фирми в страната се плаща на ръка по-голямата част от запатата а хората се осигуряват на минимална заплата. Знаят но си траят защото получават своето отчисление от работодателите. Вижте им изпълнителното бюро - Само милионери от кражбил
38
3
 
17
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
"Промените за законови промени, с които да се сложи край на неплащането на заплати, внесени в парламента от омбудсманът Мая Манолова и лидерът на КНСБ Пламен Димитров, сериозно ядосаха работодателите."Браво на Мая!!!Може да е от БСП но все повече започва да ми харесва!Не гласувам нито за БСП, нито за ГЕРБ, но в ГЕРБ са най-червените комунисти!Бил съм на работа заедно с инженери от Хюндай. Те ми казаха, че в Южна Корея ако един ден ти забавят заплатата - вкарват работодателя в ЗАТВОРА!
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 38Какво значи думата 'замязва'-някакъв селски диалект,гагаузка чуждица ли е или просто думата мезе!?
36
0
 
7
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
привелигированите? Нямате ли автокоректор за български? Да взема да ви купя един?
35
2
 
31
 
! Отговори
пфф преди 6 години
В някои страни на Запад като станеш член на профсъюз, плащаш такса всеки месец. Парите отиват за постоянни заплати на адвокати наети от профсъюза. Ако работодате те прецака, се оплакваш в профсъюза и от там нататък те се заемат да го съдят без да ти струва и 1 лев. В БГ обаче профсъюзите са на държавна хранилка и освен да организирват тук-таме някой протест за да отчетат дейност друго не правят. БГ профсъюзите са *** вредни за работниците, работодателите и държавата
34
2
 
21
 
! Отговори
Сингапурския модел преди 6 години
Царя дава , пъдаря не дава....Аз като ви разправям, че абсолютна монархия или абсолютна диктатура е най доброто за блатото в което се озовахме за последните 30 години ..Нека всичко да зависи от един единствен човек, наистина обичащ родината си пък да видим тогава дали ще има забавени заплатизапомнете - не сме бедни, а безумно търпеливи! Преди 50 години една малка държавица от третия свят тънеща в мизерия и корупция без никакви ресурси се превърна в една от трите най богати на глава днес
33
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така излиза, 33!Означавало също и ПОПУЛИЗЪМ - imagine! Когато българите са съгласни да работят при нечовешки условия и срещу нищожно заплащане (или направо без такова), тогава не е популизъм и не е изнудване. Но ако си потърси правата и иска човешко третиране - това е висш рекет към "нещастните" работодатели.
32
1
 
32
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Работодателите сами се изработиха.Народа продължава да емигрира ,с бясно темпо ,заедно с този процес се намесва и демографската криза с пълна сила и резултата вече е налице.Няма хора,няма ги онези които ви трябват.Лошата новина е че те нямат намерение да се върнат нито някой ще ги замести в робския труд без уважение и достойни заплати.
31
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работодателя да плаща заплати - това е рекет и изнудване. Разбрахте ли? Хахахах.Реално никой коректен работодател не го грее тази промяна. Неистовия вой показва колко са коректните...
30
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Робовладелците ни се по уплашиха и почнаха да се бранят.
29
1
 
7
 
! Отговори
до 29 преди 6 години
Няма нищо негово, чужденец е и живее под наем.
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 29- това важи при ЕТ, при ЕООД и ООД личното имущество е неприкосновено
27
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 23 Не си прав. Фирмата може да я няма, но твоят работодател има имущество- кола, вила, земи апартамент и др. Чрез частен изпълнител лесно можеш да си вземеш присъденото.
26
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До номер 6- и робите от Африка няма да им работят за жълти стотинки и безобразната експлоатация
25
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 12Хората трябва да спрът да търпят (даже би трябвало и да побийват всегиз-тогиз) и също така властите да почнат да ги затварят провинили се работодатели както е в Западна Европа!
24
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тя България била и офшорна зона, те това е нашия "бизнес "плюс наркотици, трафик на всичко друго, рай за всички мръсни сделки пълно беззаконие като в афганистан.Ама те са работодатели де