Сервитьорки, камериерки – кът! Да си внасяме от Украйна, Беларус, Молдова...

Липсват кадри в туристическия бранш, заплащането било ниско
21 апр 2017 10:45,
190

Ще внасяме сезонни работници от Украйна, Беларус, Молдова и Грузия. Идеята лансира служебният зам.-министър на туризма Ирена Георгиева. По данни на бизнеса на прага на сезона в туристическия бранш търсенето на персонал в морските ни курорти е три пъти по-голямо от предлагането на трудовия пазар.

Камериерките в Слънчев бряг не достигат. Валя от Русе е дошла да работи в курорта. Казва, че има опит в професията, но за първи сезон  е в Слънчев бряг. По думите й изискванията на работодателите са високи, а заплащането ниско.

"В България е ниско заплащането. Като камериерка 500-600 лв. са малко наистина, но това е вече практика, политика на работодателя, на политиците, но за жалост в нашата България така се развиват нещата", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Не достигат и сервитьори, бармани, но най-сериозен е проблемът с намирането на рецепционисти, които да владеят поне два езика. Затова на първо време мениджърът на хотела ще настанява туристите.

Хотелиерите са готови да отпускат стипендии на ученици и студенти, а те да са задължени с договор да работят в съответния туристически обект поне 5 години. От Министерството на туризма обаче предлагат внос на кадри от трети страни.

"Надявам се да можем да улесним процедурата с това да се изискват по-малко документи, свързани с кандидатстването за работа на специалисти от трети страни и съответно при визите, които са необходими за трудова заетост в рамките на 90 дни", коментира зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

В позициите на министерството обаче и на местния туристически бизнес има сериозно разминаване, предвид наличието на опитни учебни заведения в областта на туризма у нас, както и безработицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако тук си сервитьор,мияч на чинии ,или камериерка като идеш в в чужбина като лекар или авиоинженер ще работиш?Ако си намериш работа за 1500-2000евро половината ще е за наем.Освен ако не идеш в палатките на ония със сините венци.А транспорта? А,,режиините"Който и тук е пробивен и конкурентно способен,знае езика,има образование и възпитание по лесно ще се адаптира и докаже. Само да няма грешна самооценка,,аз съм връх но не ме оценяват.
138
0
 
6
 
! Отговори
Inj преди 6 години
Vzynamerqvam da stana rabotodatel. Shte se opitam da plashtam visoki zaplati v provinciqta. Injener sym i imam nqkoi idei, koito shte realiziram.
137
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украинките само за бедна България си мечтаят.
136
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познавах един човек дето имаше часта фирма и когато беше от другата страна на бариерата все говореше колко не стават работниците, колко не ги бива, как никой не прави бизнес, ама иска големи заплати. И сега тоя човек фалира. Сега вече песента е друга, как няма пари за първоначален капитал, за да започне отново.
135
1
 
25
 
! Отговори
пинко преди 6 години
смешно е тука разни *** бизнесмени и псевдоизлюпили се бизнесменчета да продължавата да се защитиват въпреки че виждат че нагазват с двата крака в батака, още по лошо ще става, сами си го направихте като се правите на големи така става
134
1
 
29
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
няма кадри заради работодателите. Защото човек с 2 зап. езика или сервитьор дето си чупи пръстите с по 4 чинии на ръка или истински добър готвач няма се навият да работят за 700 лева. Това за бакшишите не е винаги валидно. Заради цените, в БГ идва най-лошо качество туристи. Истината е че българина остава повече бакшиши от чужденците. Мои приятели на рецепцията се унижаваха да пускат про.ститутки в хотела за да изкарат някой лева да завържат месеца. ЧУЖДЕНЦИТЕ ЩЕ СЕ ЗАДЪРЖАЪ ЕДИН СЕЗОН. ТОЛКОЗ
133
0
 
25
 
! Отговори
пинко преди 6 години
скоро поради липса на хора очаквайте масови фалити и капитала ще отиде кадето трябва и при когото трябва, но процеса явно е бавен, който краде преди сега ще си изгуби както ги е спечелил
132
1
 
32
 
! Отговори
ММ преди 6 години
Една украинка седяла и се чесала: "В Англия ли да ида да бачкам като камериерка , дето плащат в паунди? Или Бълхарияда ида дето бачкаш 123 смяна от понеделник до неделя и ти дават накрая на месеца 200Е? А?
131
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пешоче и демографския проблем ще си оправим
130
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Високи са зплатите, а сега на хотелиерите ще и се вдигнат разходите, защото се вдигат цените на вода, парно, ток, хляб, газ, свинска мас... Ще трябва да се намалят заплатите още, че има стагнацияА работници няма да има, но какво да се прави, ще вземем ако трябва от махалата, те не крадат, честни са, не миришат, имат образование, имат дипломи, имат стаж във всяка област. Ама лошото е, че и те не искат за тези пари да работят. Ще наемем от Гана, там май са по-ниски доходите.
129
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** за зеле не става от цялото ви поколение.
128
0
 
18
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Газ баце, внасяйте камериерки от посочените държави колкото има, ох на батя откога ги чакам :)) Нека напъплят държавата, лошо нема, па и аз като се развихря с кожената четка..
127
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има такива цели семейства които се трудят в собственния си хотел и ресторант.На вас и5000 лева да ви дадат пак няма да работите като хората и пак ще сте недоволни.Просто има човеци и човеци.Едните работят и стават,другите хленчат и за нищо не стават.Който има акъл печели,който си е мързел се оправдава с обстоятелствата.Пълно е с такива ,,титани" зад клавиатурата.
126
0
 
26
 
! Отговори
пинко преди 6 години
някакви хотелиерчета, ресторантьорчета лалат тук, а през годините като лапаха и не плащах и мачкаха нищо не казваха, а сега да ги видим като им дойде видьов ден какво ще правят, балъците изчезнаха...
125
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За това че оправяш легла и носиш чинии 1000лева са достатъчни.Не влагаш нито разум,нито се иска образование.Като искате високи заплати изучете се за престижни професии,стига сте плакали инертно интернет поколение.Вгледайте се в амбициозните и успелите а не да искаш 2000лева за това че разнасяш кебапчета.
124
1
 
36
 
! Отговори
ili преди 6 години
До iliА ако на "ЩЕДРИТЕ" ни работодатели заплата от 500 лева им се вижда много- ще им предложа една схема при която могат и тях да икономисат-нека си работят сами,един на друг.Примерно: собственика на хотел А изпраща жена си да сменя чаршафи в хотел Б за 250 лв. Собственика на Б изпраща дъщерите си да мият тоалетни в хотел С и т.н..Хем разходите ще паднат,хем няма проблем с кадрите...
123
1
 
24
 
! Отговори
Смяяяях преди 6 години
:-)))) Да си внесем от ПАПУА-НОВА ГВИНЕЯ. :-)))))) ОООООООО ЗАБРАВИХ, ЧЕ И ТАМ ВЗИМАТ ПО ГОЛЯМА ЗАПЛАТА :-)))))
122
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви са тия глупости бе ? 2000 лева заплата.вие имате ли представа каква е реалноста.Ако камериерка /нискокфалифицирана полу дневна работа/ получава толкова ,колко трябва да получава хирург или миньор.Вие въобще в час ли сте какви са заплатитеНямало да си мръднат пръста за 600лева,при положение нямаш нито един.Кой получава 2000 лева мама и тате ли ?Вие на кой свят живеете.Хората с 1200-1300лева заплата и 20 години стаж са доволни ,вие д.р.и.ш.льовците не.Е гати пуберите
121
0
 
37
 
! Отговори
ili преди 6 години
Представям си как от цял свят се изсипват по Черноморието ни мераклии да работят за петстотин лева...Нашите работодатели не разбраха,че основната причина за липса на кадри е собствената им лакомия. Или пък го разбраха ама все се надяват да стане чудо и някой да им работи без пари...Да-ама не ,както казваше Бучаров...
120
4
 
28
 
! Отговори
Някой преди 6 години
От Украйна, Беларус, и Молдова може да внесете само пиянки и жени със "занижена степен на социална отговорност". От личен опит Ви го казвам. И там има кадърни хора, красиви млади жени, умни и работливи, но са рядкост. По рядко се срещат отколкото атомите в космоса.