Сервитьорки, камериерки – кът! Да си внасяме от Украйна, Беларус, Молдова...

Липсват кадри в туристическия бранш, заплащането било ниско
21 апр 2017 10:45, Василия Пейчева
190

10121 гледания   |  Още видео
Ще внасяме сезонни работници от Украйна, Беларус, Молдова и Грузия. Идеята лансира служебният зам.-министър на туризма Ирена Георгиева. По данни на бизнеса на прага на сезона в туристическия бранш търсенето на персонал в морските ни курорти е три пъти по-голямо от предлагането на трудовия пазар.

Камериерките в Слънчев бряг не достигат. Валя от Русе е дошла да работи в курорта. Казва, че има опит в професията, но за първи сезон  е в Слънчев бряг. По думите й изискванията на работодателите са високи, а заплащането ниско.

"В България е ниско заплащането. Като камериерка 500-600 лв. са малко наистина, но това е вече практика, политика на работодателя, на политиците, но за жалост в нашата България така се развиват нещата", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Не достигат и сервитьори, бармани, но най-сериозен е проблемът с намирането на рецепционисти, които да владеят поне два езика. Затова на първо време мениджърът на хотела ще настанява туристите.

Хотелиерите са готови да отпускат стипендии на ученици и студенти, а те да са задължени с договор да работят в съответния туристически обект поне 5 години. От Министерството на туризма обаче предлагат внос на кадри от трети страни.

"Надявам се да можем да улесним процедурата с това да се изискват по-малко документи, свързани с кандидатстването за работа на специалисти от трети страни и съответно при визите, които са необходими за трудова заетост в рамките на 90 дни", коментира зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

В позициите на министерството обаче и на местния туристически бизнес има сериозно разминаване, предвид наличието на опитни учебни заведения в областта на туризма у нас, както и безработицата.


190
Още от
Напиши коментар Коментари
116
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма кой да им работи за жълти стотинки. Ако си мислят че от бившите съветски репуБлики ще се затърчат да им рабатят в голяма грешка са. Всички от тези държави отдавна са имигрирали в западнала европа.
115
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Средната заплата в Испания е 2176 евро (4256 лева) през 2013 година. Защо някой да работи тук за 500-600 лева при робски условия на труд и я му платят, а не, когато може да отиде в някоя нормална държава и да получава в пъти повече? Отива в Испания, там няма да взима средната, а под нея, но пак ще е в пъти повече, отколкото в България. Така е почти навсякъде извън България - в ЕС и други нормални държави.
114
0
 
24
 
! Отговори
Атлас преди 3 месеца
Ами да ги изпратиме в Сибир тея боклуци "политици,бизнесмени".........
113
1
 
53
 
! Отговори
Реци преди 3 месеца
Живея на южното черноморие, години наред гледах как родните бизнесмени се гаврят с хората, които по една или друга причина решаваха да си опитат късмета със сезонна работа тук. Мизерни пари, без трудови договори, неизплащане на заработени пари, отвратително отношение...Постепенно и бавно все по-малко хора идваха, докато в момента са изпаднали в ситуация буквално да няма кой да им работи,защото всички са в чужбина, където им заплащат добре и ги уважават като хора.
112
0
 
29
 
! Отговори
До 90 преди 3 месеца
Запитал ли си се защо е така? Къде точно е причината, и защо все повече хора мислят да заминат временно или постоянно в Западна Европа? Българите също работят до припадък в запада. Запитал ли сте се защо?
111
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Работодател
Блъфираш ! Ако си биз несмен трябва да поднаваш закона са търсенето и предлагането. Ако продаваш цаца за 27,50 лв и никой не ти я купува я намаляш на 2,75 и правиш оборот. Ако предлагаш работа за 600 лв и никой не иска да работи, предлагаш 1600 и имаш навалица от кандидати за работа, така, че да си избереш качествени.
Прочее, казано е не бъди сайбия на чуждия джоб. Както сервитьорите не ти гледат печалбата, така и ти не им гледай бакшиша.
110
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Първопричината за проблемите в България през последните 27 години е мизерното заплащане. Като се започне с демографската катастрофа сред българския етнос (само при него, при другите етноси не е така) и се завърши с липсата на кадри някъде си, вкл. и в туризма. Сигурен съм, че при нормално заплащане, кадри ще се намерят в изобилие и то кадърни кадри. На мен ми се вижда странно, че на някои заплата от 2000-3000-5000 лева им се вижда огромна, а тя всъщност е от ниските заплати.
109
0
 
46
 
! Отговори
Работници от вън,ама преди 3 месеца
Няма как да ви дойде човек от чужбина за тези пари.
Работил съм в чужбина, а там е различно.
1. Трябва да му осигурите квартира която ВИЕ ще плащате.
2. Трябва да му осигурите ДОБРА заплата, защото иначе човекът няма да напусне Родината си за да отиде в ЧУЖБИНА.
3. Трябва да му осигурите ДОБРО ОТНОШЕНИЕ, защото хората са чувствителни и при най-малката грубост от ваша страна ще си тръгнат.
108
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма как да стане в България, освен ако тотално не спре машината. Така сме свикнали от комунизЪма. Работил съм като шофьор и докато не спре автомобилът съвсем, шефът (частник) винаги вика "Давай, нищо ѝ няма". Та така и сега. Докато има минимални шансове бизнесът да върви, няма да има никакви промени. Едва когато дойде колапсът, тогава вече ще се мисли и то не си мислете, че ще се мисли глобално, а пак за момента, с тиксо да залепим временно.
И така не знам докога. България се изпразва.
107
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 111

"който ти е казал, че икономиката е лесна специалност," - един от най-известните преподаватели в Свищов. Репликата му е култова: "тук и магаре ако вкарате, купи ли си помагалата че завърши" . Да икономиката не е лесна, но не случайно съм сложил думата в кавички защото не е икономика това тук, а пародия
106
0
 
13
 
! Отговори
Един българин преди 3 месеца
До: Бизникус булгарикус (номер 98)

Абсолютно съм съгласен с тебе! И аз имам точно същите наблюдения в моята работа.
Различните отдели не си комуникират, абе всички са орел, рак и щука.
А на шефовете като че ли им е все едно дали ще фалира фирмата им.
Макар че проблемите не са само в една отделна частна фирма - проблемите са в цяла България и между всички фирми почти.
105
0
 
4
 
! Отговори
До 101 Работодател преди 3 месеца
Написал си, че при теб един добър сервитьор работи между 3 и 8 дни в месеца. И останалото ли е толкова вярно?
104
0
 
20
 
! Отговори
Един българин преди 3 месеца
В продължение на последния ми коментар, нека поясня:

Българският бизнес прави също така с работната сила, както българският пенсионер прави със фалшивото сирене: Купува си евтина работна ръка за 300 лева, и вика: "Ми недостига работна ръка, ще си наемам от Грузия и от Беларус" - демек пак имитиращ продукт. Защото се скръндза да си купи сирене за 10 лв. килото, тоест скръндза се да наеме примерно швейцарски камериерки за 3000 лева заплата (условно казано, разбира се че няма да са швейцарки).
103
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 64
Първо заплатите на шивачките, дето даваш за пример, са пример единствено за робска експлоатация и второ - който ти е казал, че икономиката е лесна специалност, нито я е учил, нито има понятие от икономика.Друг е въпроса, че в свободните ВУЗ-ове под наименованието икономика се учат общи приказки и се раздават дипломи на килограм.
102
15
 
8
 
! Отговори
Работодател преди 3 месеца
Да допълня, че до момента CV ми изпращат само деца, без опит, момичета с нацупени устнички, къси панталонки и email адреси neprili4nata! Трудно е да намериш читави хора за работа...
101
0
 
5
 
! Отговори
estoran преди 3 месеца
za kakvo sa vi?!
nali si imate partizani i deputati boll?!
100
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
The cheapest five resorts in March were:

Sunny Beach, Bulgaria
Algarve, Portugal
Costa del Sol, Spain
Marmaris, Turkey
Paphos, Cyprus

The most expensive were:

Ibiza, the Balearic Islands
Sorrento, Southern Italy
Nice, South of France
Zadar, Croatia
Lisbon coast, Portugal
99
23
 
3
 
! Отговори
Мохера преди 3 месеца
Сутринта дочух един разговор между човек прибрал се от чужбина(***) и нашенец. Та гурбетчията му разправяше че бил на някаква поточна линия (нещо за сладолед спомена) и заплатата била 750 евро, като за тия 8 часа няма повика и няма кой да те смени ако ти се доходи до тоалетна (не ми се вярва съвсем да няма поне една почивка) Разправя, ако ти се (извинявам се за израза) доресе - направо се насираш на поточната линия докато бачкаш. Та те така се изкарват пари :)
98
2
 
22
 
! Отговори
Един българин преди 3 месеца
В този ред на мисли се сетих да дам един пример за сравнение.
Както вече отбелязах, общият пазар на Европейския Съюз включва и пазара на труда.
Трудът се оценява също така както всяка друга стока, както сиренето и доматите.
Та какво прави българският бизнес със тази стока, човешкия труд?
Ами като отивате например в някой хипермаркет, купувате си сирене за 3 лева килото.
И после се чудите защо има вкус на тебешир. Ама не сте видели че пише: "Имитиращ продукт". А истинското сирене струва 10 лв.
97
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Бизникус булгарикус

бизьнесът е вързан с държавата. Държавата като дава заплати от 600 лева, колко мислиш че ще дава бизнеса? Ако държавата даваше (примерно) 2000 лева на учител, бизнеса няма да дава 600 лева за сервитьор. Най-големия работодател в България е държавата и тя е тази която пряко и косвено определя заплатите